Zadnji veliki uspeh Petra Prevca – ubranitev zlate ekipne medalje na svetovnem prvenstvu v poletih. Na Kulmu mu je uspelo skupaj z Lovrom Kosom, Timijem Zajcem in bratom Domnom. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnji veliki uspeh Petra Prevca – ubranitev zlate ekipne medalje na svetovnem prvenstvu v poletih. Na Kulmu mu je uspelo skupaj z Lovrom Kosom, Timijem Zajcem in bratom Domnom. Foto: www.alesfevzer.com

Pogled na dolg seznam uspehov, ko je postavljal mejnike slovenskega skakanja, je impresiven. Toda Peter, ki bo letos dopolnil 32 let, ni pustil pečata le s sijajnimi rezultati, ampak tudi s svojim odnosom in profesionalizmom, s čimer je pustil izjemen vtis na drugih skakalcih, hkrati pa tudi s pojavo, osebnostjo in vplivom, ki ga je imel v slovenskem športu. Izjemno je dvignil popularnost skokov, s svojo markantnostjo je bil najbolj priljubljen športnik v Sloveniji in še vedno je vzor generacij. Tudi sotekmovalcem, ki so podobno kot Peter čustveno pospremili naznanitev konca bleščeče kariere.

Reprezentančni kolegi čustveno sprejeli napoved slovesa Petra Prevca
Sorodna novica Peter Prevc: Srce je narekovalo, da odprem novo stran življenja

Vsem pokazal, da so skoki slog življenja

"Vesel sem, da se je tako odločil. Vem, koliko je vlagal v šport, kakšne odločitve je sprejemal in koliko se je posvečal vsemu skupaj. Vesel sem, da sledi svojemu srcu in gre po poti, ki si jo je zadal. Ko nam je na Kulmu uradno sporočil, me niti ni presenetilo. Mogoče sem mislil, da bo malo kasneje, a sem slutil pri sebi. Dobro ga poznam in to vidiš po obnašanju, kako vsak dan deluje. Enkrat prej sem ga malo zbadal in je nekako dal odgovor, ko se je tako nasmejal. To je prelomen trenutek v njegovem življenju. Mogoče bo kakšen dvom prišel vmes, ampak zagotovo gre z velikim korakom v srečno življenje naprej," je dejal sedem let mlajši brat Domen, ki si je ravno izboril mesto v ekipi za svetovni pokal, ko je Peter postajal najboljši na svetu. Družina Prevc je športni fenomen, saj je v svetovnem pokalu uspešno nastopal tudi srednji izmed bratov Cene, Nika pa trenutno blesti med elito skakalk. S Cenetom je Peter skupaj na olimpijskih igrah osvojil olimpijsko srebro, z Domnom pa kar tri moštvene medalje na svetovnih prvenstvih v poletih, zadnji dve sta zlati.

Ob dveh Petrovih zmagah je Domen zasedel drugo mesto. Foto: EPA
Ob dveh Petrovih zmagah je Domen zasedel drugo mesto. Foto: EPA

"Peter nam je pokazal tisto plat, da skoki niso samo treningi in delo, ampak da je to slog življenja. Da so to odločitve, ki jih sprejemaš zjutraj, zvečer, ves dan … Kako boš načrtoval počitek, s kakšno miselnostjo se boš lotil vsega. To je ta njegov vzor, za stvari in malenkosti, ki poskrbijo, da si res vrhunski," je nadaljeval Domen, ki je skupaj z bratom trikrat stal tudi na stopničkah na posameznih tekmah. Nazadnje v Ruki leta 2016, ko je Peter po padcu v finalu zasedel tretje mesto, Domen pa je zmagal. Predtem pa sta bili zgodovinski tekmi, ko sta bila brata na prvih dveh stopničkah v Engelbergu leto poprej in prav tako leta 2016 v Saporu, kjer je izjemen slovenski dan s tretjim mestom dopolnil Robert Kranjec: "Bil sem zraven ob njegovih največjih uspehih. Bilo je čudovito imeti ob sebi nekoga, ki niza take uspehe, po katerem se lahko zgleduješ in ti pokaže neko pot. Predvsem marsikatero stvar olajša, pokaže kakšno bližnjico, česa ni treba početi in predvsem, kako ne narediti napačnih stvari."

Kos: Peter sodi med najboljše skakalce vseh časov

Sorodna novica Zlati orel, ki se je okitil s kristalom in v Sloveniji poskrbel za skakalno evforijo

Ob zadnji Petrovi kolajni na velikem tekmovanju, zlati snežinki na svetovnem prvenstvu v poletih, je bil poleg tudi Lovro Kos, ki je prav tako skakal v srebrni ekipi iz Pekinga. Domnov vrstnik in sostanovalec na tekmah svetovnega pokala je s solzami v očeh razlagal, kaj mu pomeni Peter: "Ko veš, da ga ne bo več v ekipi, je zelo težko. Kot je sam povedal, nam je pokazal, da ni vse oprema, ampak je pomembno trdo delo in se ne gre z glavo skozi zid. On je lahko zgled vsem športnikom, da se s trdim delom daleč pride. V zadnjih letih je bil res pravi mentor. Tudi on mi je rekel, da je moja pot drugačna od drugih, saj nisem po podobni kot drugi prišel v svetovni pokal. Ko dobiš pohvalo od Petra, je res nekaj posebnega."

Lovro Kos je v Planici na novinarski konferecni Petra stežka zadrževal solze. Foto: www.alesfevzer.com
Lovro Kos je v Planici na novinarski konferecni Petra stežka zadrževal solze. Foto: www.alesfevzer.com

Padcev ni bilo veliko, a če ti uspe ena taka sezona, kot je njemu, je vsaka naslednja bolj kot ne neuspešna, če je ne ponoviš, kar je pa nemogoče. Mogoče ga je ta stvar takrat najbolj bremenila. Verjamem, da bi, če bi lahko zavrtel čas nazaj, rekel, da bi spremenil pričakovanja do sebe. Predtem, ko sem še tekmoval, se dobro spomnim, da je bil tudi nam starejšim vzor, ker je pri teh mladih letih točno vedel, kaj želi. Deloval je zelo umirjeno. Nas starejše je nekako učil, kako se stvari lahko sistematično lotiš pravilno in brez neke ihte. Tudi v zasebnem življenju prek tega ugotoviš, kako drugače izpeljati kakšne stvari. V res lepem spominu mi bo ostalo obdobje nekje med letoma 2011 in 2015, ko sem bil bolj vpleten še kot tekmovalec. Lepi spomini, trenutki in časi. Tudi po trenerski karieri v povezavi z njim pa sami pozitivni občutki.

Robert Hrgota

"Nedvomno sodi med najboljše skakalce vseh časov. Ogromno je naredil za ta šport. Ko gledaš tisto neverjetno sezono 2015/16, pa tudi vse težke stvari, kot je padec v Oberstdorfu, ko si je zlomil ključnico in se vrnil še močnejši, je neverjetno. Veliko je dogodkov, ki bodo ostali v spominu. Slovenija je izgubila vrhunskega športnika. Lepo je biti del ekipe, v kateri je tudi taka ikona. Veliko se lahko naučiš od njega. Bo treba kar malce predelati, da naslednjo sezono ne bo več z nami. Smo pričakovali, da bo kmalu končal. Malce smo čutili. Če bi se lani na svetovnem prvenstvu v Planici odvilo, kot si je zamislil, torej s kolajno, bi počasi verjetno zaključil, ampak na srečo je bil še eno leto z nami," je še povedal Kos, ki je kot navijač navdušeno spremljal velike uspehe svojega vzornika, v zadnjih letih pa tudi moštvenega kolega in mentorja.

Vsi bodo občutili praznino

Obe ekipni zlati medalji na svetovnih prvenstvih v poletih, olimpijsko moštveno srebro, hkrati pa še zlato pod petimi krogi v Pekingu na mešani tekmi je s Petrom v navezi osvojil Timi Zajc. Ko je mladenič prišel v svetovni pokal, je marsikdo pomislil, da je Peter dobil naslednika, ki se bo boril za veliki kristalni globus. Za zdaj se sicer vrhu skupne razvrstitve še ni približal, je pa zato v zadnjih treh letih redno osvajal kolajne na velikih tekmovanjih. V tem času je stkal tudi posebno vez z najstarejšim od bratov Prevc, s katerim sta sostanovalca na tekmah: "Prihodnja sezona bo po eni strani kar težka. Zame osebno mogoče še malo bolj. Bi si želel, da bi še skakal, a moramo gledati z druge strani. Če se je tako odločil in je s tem miren, mu privoščim, da bo končno užival življenje. Vedno, ko ni šlo, je želel pomagati, je dal kakšen nasvet … Res je vodja ekipe. Vedno se ga je pri odločitvah poslušalo. Ekipa z njim izgublja enega res velikega kapetana. Vsi bomo občutili malce praznine."

Čustveno je Petrovo naznanitev konca kariere sprejel tudi Timi Zajc. Foto: www.alesfevzer.com
Čustveno je Petrovo naznanitev konca kariere sprejel tudi Timi Zajc. Foto: www.alesfevzer.com

"Meni je namignil že malo prej. Nekajkrat sem ga tudi vprašal, ali je kaj možnosti, da bo še skakal, oziroma, kaj se mora zgoditi. Mu privoščim, da se ima od zdaj naprej samo lepo. Seveda je eden od vzornikov. Sploh po tisti sezoni, ki je bila zelo uspešna. Dve leti kasneje sem prišel zraven in sem imel privilegij, da sem bil v ekipi ob tako uspešnem športniku. Prvih nekaj let sem ga gledal z velikimi očmi in se od njega veliko učil. Kar celi ekipi je bil lahko velik vzornik. V zadnjih letih sva se zelo povezala in se tudi v zasebnem življenju precej družila. Precej lažje je letos hoditi na tekme, kot pa bo prihodnje leto," je aktualni svetovni prvak priznal, da bo prijatelja v karavani svetovnega pokala zelo pogrešal.

Peter je sotekmovalcem pokazal, da se da

Ko je Peter sotekmovalcem povedal na Kulmu, poleg zaradi poškodbe ni bilo Anžeta Laniška, ki je v zadnjih sezonah najboljši slovenski orel. Lani so slovenski skakalci zlato medaljo na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v Planici posvetili Prevcu, ki je nesrečno končal tisto tekmovanje po padcu na treningu, Peter pa je na Kulmu ob ubranitvi naslova svetovnega prvaka v poletih na čeladi imel nalepko žabe za posvetilo Anžetu: "Dobil sem informacijo, da je povedal drugim. Nekako sem slutil že malo prej po pogovorih. Enkrat sem mu namignil, saj do Cortine pa boš skakal, a ne, pa je odgovoril, da za to ni možnosti. Mogoče se je takrat malce zarekel. Lahko rečem, da si deliva podobne vrednote. Obema nama veliko pomeni družina. Ni najpreprosteje sprejeti tako novico. Sezona še poteka, najbolj čustveno pa bo spet v Planici, kot je bilo recimo zame že lani. Letos bo torej spet. Trenutno še težko zbiram vtise, kaj vse je dosegel in kje vse sem bil zraven, kako je vse skupaj potekalo … Res je ogromen profesionalec."

"Vsem nam je pokazal, da se pač da. Da je vsaka stvar izvedljiva – so olimpijske igre, svetovno prvenstvo, veliki kristalni globus, novoletna turneja … Pokazal je, da lahko. Enkrat sem mu to tudi povedal in mu bom še kdaj. Poskusili bomo to njegovo prevlado nekako peljati naprej. Bil je izjemno analitičen. Velikokrat mu je to prav prišlo, sploh v najboljših sezonah. Potem je znal verjetno tudi malce pretiravati v teh stvareh, kar bo sam najbolje vedel. Lahko rečem le, kar sem spremljal od daleč, pa tudi od blizu. Veliko se je poglabljal v malenkosti. Šalili smo se, koliko imitacij je naredil Peter – v slogu Chucka Norrisa, vse. Veliko je vložil v ta šport," je pristavil Lanišek.

Hrgota si šteje v čast, da je bil del Petrove zgodbe

Sorodna novica Polne Prevčeve police: štirje globusi, ducat medalj in zlati orel

Glavni trener Robert Hrgota je bil tudi Petrov sotekmovalec, obenem pa sta skala prijateljske vezi. "Že v prejšnjih sezonah smo malce slutili. Prek pogovorov dobiš občutek, te pa uradna naznanitev vedno preseneti, ne glede na to, koliko se pripravljaš na to. Je športnik, ki je v času tekmovanj osredotočen le na skoke, po sezoni v Planici pa se bomo sprostili in proslavili," je dejal selektor skakalcev in dodal: "Je človek, ki od sebe zahteva vedno največ. Posledično tudi od ljudi, ki delajo z njim. To te žene, da si ves čas na preži in iščeš popolnost, največ, kar lahko ponudiš. Če nekdo od tebe zahteva največ, lahko tudi ti to od njega. Ta korelacija je bila zelo pozitivna. Drug od drugega zahtevaš najvišjo raven in le tako lahko uspeš oziroma si 15 sezon pri vrhu, kar res ne uspe velikim. V razmiku 13 let je osvojil prvo in zadnjo medaljo na velikih tekmovanjih. Mislim, da to pove veliko. Veseli me, da sem imel čast biti del te zgodbe in njegov trener."