Foto: EPA
Foto: EPA

Hidalgo je še prejšnji mesec dejala, da bi lahko ruske športnice in športniki na olimpijskih igrah tekmovali pod nevtralno zastavo, da ne bi prikrajšali športnikov za tekmovanje. Zdaj je za francoske medije dejala, da je bilo njeno prejšnje stališče "nespodobno, saj nevtralna zastava v resnici ne obstaja". A je dodala, da bi moral obstajati prostor za disidentske Ruse, ki želijo nastopati pod begunsko zastavo.

Ne podpira, da bi nastopili pod zastavo ruskega olimpijskega komiteja

Po njenih besedah bi to bili športniki, ki ne podpirajo Vladimirja Putina pri njegovi agresiji. Stališča do beloruskih športnic in športnikov županja ni podala. Begunska olimpijska ekipa je sicer prvič nastopila na OI v Riu de Janeiru 2016, kjer jo je sestavljalo deset športnikov iz Sirije, Etiopije, Južnega Sudana in Demokratične republike Kongo.

Po prepovedi Svetovne protidopinške agencije (WADA) so Rusi na OI v Tokiu 2021 in na zimskih igrah v Pekingu 2022 lahko tekmovali pod zastavo ruskega olimpijskega komiteja. A tudi s tem se pariška županja ne strinja. "Te možnosti ne podpiram, saj bi se mi zdela popolnoma nespodobna. Ne bomo spremljali države, ki napada drugo, in se pretvarjali, da ne obstaja," je dodala.

Nordijske države: Zdaj ni čas za razmišljanje o njihovi vrnitvi

Nasprotovanju udeležbi ruskih in beloruskih športnic in športnikov na OI so se skupno pridružili tudi olimpijski komiteji petih nordijskih držav. "Razmere v povezavi z vojno v Ukrajini se niso spremenile. Zdaj ni pravi čas za razmišljanje o njihovi vrnitvi; to je naše stališče," so v skupni izjavi zapisali švedski, norveški, danski, finski in islandski komiteji.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je prejšnji mesec sporočil, da preučuje poti, ki bi ruskim in beloruskim tekmovalcem omogočile udeležbo v Parizu. Ukrajina se je na to napoved odzvala z izjavo, da bo razmislila o bojkotu iger. MOK je tudi edini, ki bo odločal o tem, kdo bo lahko tekmoval na OI.