Cedevita Olimpija je letos odigrala 27 uradnih tekem. Zmagala je desetkrat. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je letos odigrala 27 uradnih tekem. Zmagala je desetkrat. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski prvaki so v Ligi ABA precej uspešnejši kot v Evropskem pokalu, kjer 11 porazov na prav toliko tekmah predstavlja pravo blamažo, ki jo nerazumljivo tolerira vodstvo kluba. Dejstvo je, da vsi tekmeci v jadranski ligi niso na takšni ravni, kot jih imajo v Evropi, so pa v regionalnem tekmovanju tudi vpisali največji dve zmagi, ko so se izkazali proti evroligaškemu Partizanu in vedno močni Budućnosti. Sicer je sledil domači spodrsljaj proti Zadru, ki je "izbrisal" enega izmed teh velikih skalpov, toda Ljubljančani z devetimi zmagami in tremi porazi zasedajo četrto mesto, kar je tudi osnovni cilj sezone, hkrati pa ohranjajo korak z najboljšimi.

Sorodna novica Okorn: Nismo pod vodo. Še vedno plavamo.

V zadnjih dveh krogih so premagali Mornar (74:86) in Krko (91:79), ki sta na dnu lestvice z le eno oziroma dvema zmagama. Čeprav niso blesteli na nobenem srečanju, so predvsem Novomeščane zanesljivo ugnali, ko je do izraza prišla konkretna razlika v individualni kakovosti. Proti preplašeni Krki, ki je imela skromen met iz igre (41%), so si hitro priigrali lepo prednost. Gostje so se v Tivoliju sicer nekajkrat približali, toda zmajev jim ni uspelo ujeti, čeprav so dominirali v skoku, ki so ga dobili s 50:31. Ob tem so kar 19 odbitih žog ujeli v napadu, toda nove priložnosti, ki so si jih s tem priigrali, so slabo izkoriščali. Zmaji so imeli že nekajkrat letos težave z napadalnim skokom tekmeca, ko so slabo zapirali pod košem. Proti Krki se to pri izidu ni poznalo, bi pa kakovostnejše ekipe to brez dvoma kaznovale.

Pianigiani ponosen na reakcijo po porazu v Badaloni

Cedevita Olimpija je po združitvi zagrebškega in ljubljanskega kluba dobila vseh sedem tekem s Krko v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je po združitvi zagrebškega in ljubljanskega kluba dobila vseh sedem tekem s Krko v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com

"Zasluge gredo igralcem. O njih same pozitivne stvari, kako so pristopili k tekmi. Res je težko, ko imaš takšne težave s postavo. Že pred tedni sem dejal, kako trdo delajo. Kako dobro so kljub tej situaciji igrali v Badaloni. Bili smo brez dveh visokih igralcev in še izgubili Sowa. Imeli smo dve žogi za zmago. Po tej težki tekmi, ko je bilo iz mentalnega vidika res zahtevno, ko nismo imeli časa za treninge in temeljito pripravo, so se pobrali. S Ščuko in Radovićem smo celo igrali na položaju pet. Nismo vedeli, koliko časa bo lahko igral Matković," je dejal Pianigiani, ki je po zadnjem porazu v Badaloni, ko je Joventut slavil s 83:81, poudaril, kakšno smolo so imeli njegovi varovanci, da so obe tekmi s Katalonci izgubili tako tesno. Toda ob tem je treba spomniti, da so pa v Ligi ABA tudi dve na takšen način dobili, ko so Budućnost ugnali s košem ob sireni, Mega pa je zgrešila met za zmago.

"Nemogoče je tako nadaljevati. Lahko se upiraš teden ali dva, mi se pa že tri mesece. V Evropskem pokalu še naprej ženem igralce. Vem, da smo že brez možnosti za končnico. V Španiji smo slišali same dobre besede, kako igramo v takšni situaciji. Zaradi zgodovine kluba moramo dati na vsaki tekmi sto odstotkov. Veste, koliko tekem se v Evropskem pokalu končuje s 30 točkami razlike. Morda bi bilo lažje, če bi obupali in se pripravili na ABA ligo, toda pomembna je mentaliteta in zgodovina kluba. Vse moramo dati od sebe vsako tekmo. O taktiki ni treba veliko govoriti. Videli ste, kako je bilo s skokom, vsak je igral na drugem položaju … Poskusili smo tudi z Radičevićem. Zanj je bilo v načrtu, da se vrne konec decembra, a smo predvidevali, da lahko izgubimo Prepeliča," je nadaljeval prvi mož stroke Cedevite Olimpije.

Mahalbašić le kratkotrajna pomoč na treningih

Olimpija pod vrhom, Krka pri dnu Jadranske lige

Eden izmed objektivnih razlogov za neprepričljive predstave so brez dvoma tudi poškodbe. Trenutno Pianigiani ne more računati na Shawna Jonesa in Aleksandra Šaškova, toda njuna odsotnost bo kratkotrajna, je pa sezono zaradi strganih križnih vezi že končal Amadou Sow, ki je bil v Stožice pripeljan kot nosilec na položaju štiri. Proti Krki se je izkazal Karlo Matković, ki je bil odličen v napadu s 23 točkami, pa tudi v obrambnih akcijah, saj je z devetimi blokadami postavil rekord Lige ABA. Pod obročem sta pomagala tudi Luka Ščuka in Rok Radović, čeprav naj bi se v osnovi najbolje znašla na položaju tri. Cedevita Olimpija je imela pod košema težave že, ko so bili vsi zdravi. V klubu so se po koncu sezone zahvalili Alenu Omiću – prav tako so iz rok izpustili mladega Sašo Cianija, ki je eden redkih visokih domačih igralcev, toda priložnosti v Stožicah ni dočakal – in mesto nosilca zaupali Matkoviću, ki dokazuje, da se razvija v vrhunskega centra. Jones je imel nekaj prebliskov. Dobro je igral predvsem, ko je manjkal Matković, ki je imel že lani veliko zdravstvenih težav, toda Američan ni dovolj kakovosten za nosilca. Šaškov je pustil dober vtis lani pri Iliriji, letos pa veliko priložnosti ni dočakal, za zdaj pa je jasno, da je Evropski pokal zanj še previsoka raven.

V taboru slovenskih prvakov tarnajo o težavah z manjkajočimi visokimi igralci, vseeno pa so se pred dnevi razšli z Rašidom Mahalbašićem. Na Jesenicah rojeni avstrijski center se je v preteklosti izkazal z učinkovitimi igrami tudi v Evropskem pokalu. Sicer ni več na isti ravni, bi pa v težkem obdobju lahko s svojimi izkušnjami (in tudi znanjem) pomagal moštvu. Čeprav ga je klub naznanil kot okrepitev, pa je Pianigiani dejal, da je prišel le kot začasna pomoč: "Nič. Rekel nam je, da prihaja na pomoč na treninge ali nekaj. Ostal je dva tedna. Takrat se je vračal Šaškov. Ko je odšel, so se Šaškovu ponovile težave. Prišel je le za kratek čas na pomoč. Vseeno sem ga malce poslal igrat. Matković vedno tvega, ko toliko igra. Tako je bilo tudi z Jonesom. Žal mi je, da v tednu, ko smo igrali z Budućnostjo, Partizanom in Londonom, nismo bili v polni postavi, saj sem prepričan, da bi imeli boljši izkupiček v Evropskem pokalu. Toda včasih se tako izide. Nimam težav. Všeč mi je, da imam izziv. Rad pomagam temu mestu, organizaciji, ki ima resne ljudi … Izziv je bilo tudi premagati Krko, saj smo v takem položaju. Rekel sem, da je velik izziv, da ostanemo v takem položaju v Ligi ABA, čeprav je stanje že več kot urgentno. Je prek vseh limitov."

"Moramo slediti viziji kluba"

V torek v Ljubljano prihaja Bešiktaš, potem pa zmaje do novega leta čaka še dvoboj s Cibono v Tivoliju in gostovanji pri Prometeju in Megi. Foto: www.alesfevzer.com
V torek v Ljubljano prihaja Bešiktaš, potem pa zmaje do novega leta čaka še dvoboj s Cibono v Tivoliju in gostovanji pri Prometeju in Megi. Foto: www.alesfevzer.com

Če bo klub posegel po kakšni okrepitvi, ko je ostal brez Sowa, pa je Pianigiani znova omenil finančni vidik. Vodstvo kluba na čelu z Emilom Tedeschijem in Davorjem Užbincem, ki sta stala za vsemi uspehi zagrebške Cedevite in imata glavno besedo tudi v združeni zgodbi v Ljubljani, je poudarilo zmanjšanje proračuna, vseeno pa pripeljalo trenerja s tako velikim ugledom, kar posledično predstavlja tudi konkreten finančni zalogaj, in hkrati podprlo odločitev, da ne igra košarkar, ki ima še vedno sklenjeno pogodbo. Sploh je ta poteza nerazumljiva ob večnem ponavljanju težav z odsotnostmi in uporabljanju širine kadra za izgovor slabih rezultatov: "Moramo slediti viziji kluba. Tu sem, da pomagam. Klub ve, kakšen je finančni položaj. Temu sledimo. Dal bom vse od sebe in opravil delo tudi, če imam le pet igralcev. To je moja ekipa, moji igralci. Igralci sledijo. So na dobri in pravi poti."

"Od začetka razumem, kako je. Delamo, kar je najboljše za ekipo. Pomembno je bilo, da smo takrat pripeljali Prepeliča, ker je Slovenec, pa čeprav le za en mesec. Bili smo brez organizatorja igre. Čeprav ni pravi organizator igre, je bil pa zelo kakovostna okrepitev. Dobro ga je bilo videti na parketu v svoji državi. Dobro, da je našel pravi klub zase. Še naprej skušamo narediti najboljše z igralci, ki jih imamo. Težave nimamo le zaradi igralcev, ki manjkajo. Težave imajo tudi številni drugi. Tako pač je. Ponosen sem nanje. Nikoli nisem videl take situacije. V Badaloni so rekli, da so, ko so izgubili nekaj tekem, pripeljali okrepitve, in zdaj imajo 14 ali 15 igralcev. Bešiktaš je prav tako po dveh porazih pripeljal novo okrepitev. Ne moremo gledati drugih. Ponosen sem, da delam s temi osebami. Dobro je, da Matković dela korake naprej. To je naš veliki cilj. Upam, da bo napredoval tudi Ščuka. Mora izkoristiti priložnost. Bolje bi bilo, če bi igral s štirimi vrhunskimi igralci, toda tudi v takem stanju nabira izkušnje, ko ga uporabljamo na drugačne načine. Pomembno je, da imamo kljub taki situaciji devet zmag v Ligi ABA. Ne vem, kako bomo ostali na tem položaju, ampak se bomo borili, da nam uspe. Ko se vsi vrnejo, smo lahko boljši, saj imamo veliko prostora za napredek. Nekateri bodo imeli več izkušenj in bodo bolj uigrani. Ob tem pa seveda, če Blažič nadaljuje to izjemno sezono," je dodal Pianigani.

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki so bili v zadnjem letu na reprezentančnem spisku, in najobetavnejši igralci, ki so že v članski kategoriji.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Krka 91:79

EC: Joventut - Olimpija 83:81

ABA: Mornar - Olimpija 74:86

EC: Olimpija - Hapoel 80:95

31

31

35

37

21 (5/9 za ve, 3/4 za tri)

11 (1/3 za dve, 2/7 za tri)

19 (4/10 za dve, 3/7 za tri)

21 (6/12 za dve, 2/3 za tri)

1

6

7

8

6

2

7

1

Saša Ciani (Xavier Musketeers/ZDA, NCAA)

Xavier - Winthrop 75:59

Xavier - Cincinnati 84:79

Xavier - Delaware 80:87

14

16

13

2 (0/1 za dve)

7 (3/5 za dve)

3 (1/2 za dve)

2

6

2

0

4

0

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA, NBA)

zdravstvena odsotnost

Jakob Čebašek (Minsk/BLR)

VTB: Samara - Minsk 79:68

VTB: VTB: Minsk - Jenisej 74:89

VTB: Minsk - Astana 84:89

28

27

23

6 (/3 za dve, 1/4 za tri)

11 (0/2 za dve, 3/6 za tri)

6 (0/3 za dve, 1/3 za tri)

1

4

2

2

0

2

Žiga Dimec (Mersin/TUR, 2. liga)

DP: Mersin - Gaziantep 77:86

DP: Yalovaspor - Mersin 91:81

22

23

6 (3/7 za dve)

10 (4/9 za dve)

7

3

0

1

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA, NBA)

Portland - Dallas 120:131

Dallas - Minnesota 101:119

Dallas - LA Lakers 127:125

Memphis - Dallas 113:120

Portland - Dallas 112:125

Dallas - Utah 147:97

37

39

43

44

41

32

40 (11/16 za 2, 4/12 za 3)

39 (13/20 za dve, 2/7 za tri)

33 (9/18 za dve, 3/10 za tri)

35 (4/11 za dve, 5/10 za tri)

32 (8/14 za dve, 3/14 za tri)

40 (8/13 za dve, 6/12 za tri)

12

6

6

8

6

10

10

13

17

6

10

11

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)ne igra



Gregor Glas
(Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Krka 91:79

EC: Joventut - Olimpija 83:81

ABA: Mornar - Olimpija 74:86

EC: Olimpija - Hapoel 80:95

11

14

17

24

2 (1/1 za dve, 0/2 za tri)

6 (1/2 za dve, 1/3 za tri)

4 (2/2 za dve, 0/1 za tri)

11 (2/2 za dve, 2/7 za tri)

3

1

0

3

0

1

2

2

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

DP: Dijon - Limoges 90:60

LP: Promitheas - Dijon 68:71

DP: Dijon - Nanterre 82:84

19

33

27

21 (3/4 za dve, 4/5 za tri)

6 (1/4 za dve, 1/9 za tri)

20 (2/5 za dve, 4/8 za tri)

4

4

1

4

4

0

Robert Jurković (Krka)

ABA: Olimpija - Krka 91:79

DP: Krka - Triglav 86:80

DP: Hopsi - Krka 92:111

ABA: Krka - Igokea 80:92

6

22

25

7

2 (0/1 za dve)

20 (8/9 za dve)

6 (1/1 za dve, 1/2 za tri)

2 (1/3 za dve, 0/1 za tri)

0

8

4

2

0

1

0

0

Urban Klavžar (Cantabria/ŠPA, 2. liga)

DP: Betis - Cantabria 80:70

DP: Cantabria - Caceres 95:75

15

17

4 (2/4 za dve, 0/2 za tri)

6 (0/1 za dve, 2/2 za tri)

0

1

1

1

Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

DP: Torun - Slask 78:75

DP: Torun - GKT 104:83

30

32

19 (3/3 za dve, 4/7 za tri)

18 (4/6 za dve, 3/5 za tri)

6

2

0

2

Miha Lapornik (Burgos/ŠPA, 2. liga)

DP: Burgos - Ourense 105:55

DP: Burgos - Alicante 98:95

16

31

10 (1/3 za dve, 2/3 za tri)

26 (1/2 za dvem 5/6 za tri)

0

3

2

2

Jurij Macura (Krka)

ABA: Olimpija - Krka 91:79

DP: Krka - Triglav 86:80

DP: Hopsi - Krka 92:111

ABA: Krka - Igokea 80:92

10

/

/

19

15 (6/9 za dve)

/

/

7 (2/3 za dve)

3

/

/

3

0

/

/

2

Blaž Mahkovic (Kansai Helios)

DP: Helios - Ilirija 85:67

DP: Triglav - Helios 72:81

29

/

15 (3/5 za dve, 2/7 za tri)

/

7

/

2

/

Jordan Morgan (Lokomotiv Kuban Krsnodar/RUS)

VTB: Lokomotiv - Jenisej 90:83

VTB: MBA - Lokomotiv 66:80

VTB: Parma - Lokomotiv 73:67

4

5

15

2

0 (0/2 za dve)

0

0

1

2

1

1

1

Edo Murić (Cedevita Olimpija)
zdravstvena odsotnost



Aleksej Nikolić (Chalos-Sur-Saone/FRA)

DP: Asvel - Chalon 79:72

DP: Chalon - Blois 93:75

31

17

9 (1/2 za dve, 1/7 za tri)

5 (1/3 za dve, 1/3 za tri)

4

1

6

6

Alen Omić (Levallois Metropolitans/FRA)

DP: Strasbourg - Levallois 74:61

DP: Levallois - Le Mans 88:100

28

32

13 (6/10 za dve)

15 (6/11 za dve, 0/1 za tri)

9

7

1

1

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: Limburg - Charleroi 76:55

19

5 (1/4 za dve, 1/4 za tri)

7

0
Klemen Prepelič (Galatasaray/TUR)

DP: Galata. - Bahčešehir 86:92

LP: Benfica - Galatasaray 63:87

DP: Karšiyaka - Galata. 98:76

31

27

/

16 (0/1 za dve, 4/10 za tri)

17 (1/1 za dve, 4/9 za tri)

/

4

4

/

6

6

/

Rok Radović (Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Krka 91:79

EC: Joventut - Olimpija 83:81

ABA: Mornar - Olimpija 74:86

EC: Olimpija - Hapoel 80:95

18

6

25

9

5 (1/4 za dve, 1/3 za tri)

0

6 (3/3 za dve, 0/1 za tri)

2 (1/2 za dve, 0/2 za tri)

4

0

8

2

1

0

2

1

Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

zdravstvena odsotnost

Leon Stergar (Krka)

ABA: Olimpija - Krka 91:79

DP: Krka - Triglav 86:80

DP: Hopsi - Krka 92:111

ABA: Krka - Igokea 80:92

26

17

21

27

6 (2/7 za dve, 0/1 za tri)

9 (1/1 za dve, 1/1 za tri)

14 (3/4 za dve, 1/4 za tri)

8 (3/4 za dve, 0/4 za tri)

8

0

2

4

0

1

2

1

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

ABA: Olimpija - Krka 91:79

EC: Joventut - Olimpija 83:81

ABA: Mornar - Olimpija 74:86

EC: Olimpija - Hapoel 80:95

22

28

6

13

7 (1/1 za dve, 1/5 za tri)

10 (2/3 za dve, 2/2 za tri)

2 (0/1 za tri)

6 (1/1 za dve, 1/2 za tri)

3

5

0

3

0

2

0

2

Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

ABA: SC Derby - Zvezda 77:91

EL: Zvezda - Alba 85:71

ABA: Mega - Zvezda 88:98

EL: Baskonia - Zvezda 87:85

EL: Valencia - Zvezda 81:85

12

14

13

13

14

0 (0/1 za dve)

2 (1/3 za dve, 0/1 za tri)

2 (1/1 za dve, 0/1 za tri)

5 (1/4 za dve, 0/2 za tri)

7 (2/2 za dve, 1/3 za tri)

1

0

5

2

6

0

0

0

0

0

Jan Vide (UCLA Bruins/ZDA, NCAA)

Ohio State - UCLA 67:60

Villanova - UCLA 65:56

7

8

2 (1/2 za dve)

0 (0/1 za dve)

0

1

0

1

Petar Vujačić (Zadar/HRV)

DP Zadar- Šibenka 85:68

ABA: FMP - Zadar 77:92

DP: Zadar - Cibona 79:83

ABA: Zadar - Borac 79:80

22

6

19

/

13 (1/1 za dve, 3/7 za tri)

0 (0/1 za tri)

14 (3/4 za dve, 2/8 za tri)

/

4

1

1

/

4

0

0

/koš