Trojni dvojček je dosežek na košarkarski tekmi, ko en igralec doseže vsaj deset točk, deset skokov in deset podaj. Zlati statistični presežek za raznovrstne igralce, ki praviloma sodijo med zvezdnike Lige NBA, če ne prav med najboljše igralce na svetu.

Sorodna novica Dončić s trojnim dvojčkom v prvem polčasu potopil oslabljeni Utah

Luka Dončić je proti Utahu za 60. triple-double potreboval zgolj en polčas, ob tem pa kot prvi pri tem presegel mejo 25 točk. Unikaten dosežek, s katerim se je Slovenec otresel družbe legendarnega Larryja Birda in je zdaj sam na 9. mestu večne lestvice trojnih dvojčkov v Ligi NBA, kjer so pred njim same košarkarske ikone.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Zdaj Dončić lovi Jamesa Hardna (74) in Wilta Chamberlaina (78), medtem ko ima njegov trener Jason Kidd (107) na šestem mestu večne lestvice še veliko prednost. A pri Dončiću izstopa njegova mladost – star je zgolj 24 let, pred njim pa je še dolga kariera.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Lukove številke proti Utahu ob 60. trojnem dvojčku.
Grafiko zagotavlja sofascore.com Lukove številke proti Utahu ob 60. trojnem dvojčku.

Jokić s trojnim dvojčkom na 5,4 tekme

Med vodilno deseterico je kar pet še aktivnih igralcev, tudi absolutni rekorder Russell Westbrook, ki lovi 200. trojni dvojček. A če šteje Westbrook 35 let, Harden pa je le leto mlajši in bo LeBron James kmalu dopolnil 39. let, je na lestvici igralec, ki še hitreje zbira trojne dvojčke kot Dončić.

Nikola Jokić pride do trojnega dvojčka na 5,4 tekme, Luka Dončić pa na 5,8 tekme. Za primerjavo: Westbrook je zdaj pri trojnem dvojčku na 5,6 tekme.

28-letni Srb ima kot prvak lige in dvakratni MVP lige zdaj proste roke, da se žene tudi za statističnimi presežki, sam pa tudi ne skriva, da si želi redni del končati s sezonskim trojnim dvojčkom, kar je doslej uspelo le Robertsonu in Westbrooku.

Trenutno je Jokić pri 28,6 točke in 12,6 skoka ter 9,8 podaje na tekmo, s sezonskim trojnim dvojčkom pa bi znova vložil kandidaturo za MVP-ja, kar pa je tudi cilj mlajšega slovenskega izzivalca.

Luka Dončić je po 19 tekmah sezone pri povprečju 31,8 točke (drugi v ligi), 8,5 skoka (26. v NBA) in 8,6 podaje (peti v prvenstvu). Foto: Reuters
Luka Dončić je po 19 tekmah sezone pri povprečju 31,8 točke (drugi v ligi), 8,5 skoka (26. v NBA) in 8,6 podaje (peti v prvenstvu). Foto: Reuters