Marco Asensio, ki je v 21. minuti zadel za 2:0, se je na 32. tekmi za reprezentanco šele drugič vpisal med strelce. Foto: Reuters
Marco Asensio, ki je v 21. minuti zadel za 2:0, se je na 32. tekmi za reprezentanco šele drugič vpisal med strelce. Foto: Reuters

Stavnice so jih pred začetkom mundiala postavljale na peto mesto za Brazilijo, Argentino, Francijo in Anglijo. Toda že na lanskem evropskem prvenstvu, ko so v polfinalu po 11-metrovkah klonili pred Italijani, so pokazali, da se počasi vračajo na položaje, ki so jih bili navajeni pred desetletjem.

Svetovni prvaki iz leta 2010 ter najboljši na stari celini v letih 2008 in 2012 so v Rusiji pred štirimi leti obstali že osmini finala, ko so bili zanje prav tako usodni streli z bele pike. Izločili so jih gostitelji. Nov nastop na največjem odru so začeli sijajno in v sredo zvečer ob zmagi s 7:0 presegli tudi mejnik stotih doseženih zadetkov na SP-jih. Zdaj so pri številu 106.

"Mislim, da je tako visoka zmaga odraz naše igre, ne pa tega, da bi bila Kostarika tako slaba. Imamo močno ekipo in smo na pravi poti. Gotovo je takšna predstava dobra za našo samozavest," je povedal strelec prvega (in skupno stotega) gola Dani Olmo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Skromna Kostarika je daleč od kakovosti, s katero je leta 2014 v Braziliji zablestela s prvim mestom v skupini z Italijo, Anglijo in Urugvajem ter prebojem v četrtfinale. Španci so z motorjem na sredini igrišča Pedrijem in hitrimi podajami brez težav prebijali obrambo tekmecev, ki imajo kar nekaj izkušenih mož, toda tokrat so lahko le nemočno spremljali šov varovancev Luisa Enriqueja.

Ta je v drugem polčasu namenil počitek nekaj udarnim igralcem, vendar to Srednjeameričanom ni niti najmanj pomagalo, saj je na zelenico med drugim vstopil Alvaro Morata, pred katerim je prednost v začetni postavi dobil Marco Asensio.

"Ranjeni in osramočeni smo, to je izid, ki si ga nihče noče izkusiti na svetovnem prvenstvu," je dejal branilec Kendall Waston.

Selektor Luis Fernando Suarez je dodal: "Skozi vso tekmo so imeli žogo, mi pa je nismo imeli in nismo nič napadali. Odigrali so izjemno tekmo, mi pa prav nasprotno."

Kostarika je imela težave že v kvalifikacijah. Zasedla je četrto mesto za Kanado, Mehiko in ZDA ter si vozovnico za Katar priborila šele v medcelinskih kvalifikacijah, ko je premagala Novo Zelandijo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Vrhunci tekme Španija - Kostarika
Sedmica Špancev proti Kostariki