Urška Hrovat ob enem izmed vrhuncev svoje kariere. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Urška Hrovat ob enem izmed vrhuncev svoje kariere. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Sorodna novica Spomin na dan, ko je Slovenija dobila prvo zlato lisico

Prvo dejanje 34. Zlate lisice je bilo – tradicionalno – veleslalom, ki je takrat potekal v nekoliko slabšem vremenu, prav tako tudi pred manj številnimi gledalci kot v prejšnjih letih. Organizatorji so se kljub slabemu vremenu vrhunsko odrezali, odlično so pripravili progo, zagotovili so enake pogoje za vse tekmovalke.

Njihov trud je poplačala Urška Hrovat, ki je v prvi vožnji zasedla odlično tretje mesto, za tedaj vodilno Italijanko Deborah Compagnoni pa je zaostala zgolj 16 stotink. Slovenska smučarka je nastopila bolna, zdravniki so jo komaj pripravili za nastop, a kljub vsemu je v finalu stisnila zobe, napadla na vso moč in osvojila četrto mesto – izenačitev najboljšega rezultata slovenskega alpskega smučanja v tisti sezoni.

Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

"Zame je to velik uspeh, saj veleslalom ni moja boljša disciplina. Vedela sem sicer, da sem v odlični formi, nisem pa vedela, kaj lahko stori moja bolezen," je po veleslalomski tekmi v izteku povedala Hrovat in dodala: "Škoda, da nisem bila vsaj za mesto bolje, s stopničkami bi se namreč na najlepši način zahvalila enkratnemu občinstvu, ki me je bodrilo ob progi."

Po tekmi je bila zadovoljna tudi še ena slovenska smučarka, Mojca Suhadolc, ki je s 15. mestom osvojila prve veleslalomske točke v sezoni. "Po dveh ničlah sem še kako potrebovala rezultat, zato sem s 15. mestom povsem zadovoljna. To je tudi realen rezultat, saj trenutno še nisem v pravi formi," je pojasnila. Na tekmi so nastopile še Špela Pretnar, Špela Bračun, Alenka Dovžan in Katja Koren, ki pa se jim ni uspelo uvrstiti v finale.

Zaostala le za "nepremagljivo" Pernillo
Vremenske razmere organizatorjem čez noč niso prizanesle. Izdatno so se poslabšale, ves čas je snežilo, pred začetkom sobotne slalomske preizkušnje je celo padal ledeni dež. Vidljivost je bila relativno slaba, a to tekmovalk ni pretirano (z)motilo. Na veliko veselje slovenskih navijačev se je odlično odrezala Hrovat, ki je prvo vožnjo končala na drugem mestu z zaostankom 32 stotink sekunde, v finale so se iz slovenskega tabora uvrstile še Pretnar, Nataša Bokal in Dovžan.

Urški Hrovat je dobra vožnja uspela tudi v finalu, z najboljšim izidom je prečkala ciljno črto, a zmage Švedinji Pernilli Wiberg ni mogla preprečiti, zaostala je 77 stotink sekunde. Wiberg je dobila drugi slalom sezone, 11. v karieri. Tretja je bila nekoliko presenetljivo Italijanka Lara Magoni, ki je tekmo začela s štartno številko 24.

Ugledna in zveneča imena na Pohorju

Premor med obema vožnjama je na poligon pod Pohorjem zvabil kar nekaj zvenečih imen iz slovenskega športa. Veliko število navijačev je med drugim lahko pozdravilo olimpijca Brigito Bukovec in Andraža Vehovarja, Veroniko Šarec in Borisa Strela, medtem ko se je na tribunah fotografskim objektivom nastavljal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch, tam je bil tudi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in drugi.

Uspeha ni pretirano proslavila
"Pernilla je trenutno nepremagljiva. Meni sami drugo mesto pomeni skoraj kot zmaga. Premagala sem vnetje ledvic, zbrala dovolj moči in se prvič v letošnji sezoni uvrstila na stopničke. Veliko zaslug za to imajo tudi gledalci, ki so me enkratno spodbujali, za kar se jim najiskreneje zahvaljujem," je v cilju dejala zadihana Hrovat, ki je dobila tudi seštevek v boju za zlato lisico (Wiberg je veleslalom končala šele na 25. mestu). "Današnjega uspeha ne bom posebno proslavljala. Če sem lahko zdržala za novo leto, bom tudi zdaj, ko se moram najprej pozdraviti, da bom lahko na naslednjih tekmah še boljša," je končala.

Jubilejna 60. Zlata lisica bo na sporedu 6. in 7. januarja v Kranjski Gori.

Veleslalom za Zlato lisico leta 1997.
Slalom za Zlato lisico leta 1997.