Točkam je bila v soboto še najbližje Ana Bucik. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Točkam je bila v soboto še najbližje Ana Bucik. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši smučarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2264. Kdaj so slovenske smučarke na tekmi za Zlato lisico v veleslalomu ostale brez točk?
R. K.

Sorodna novica Valerie Grenier se v Kranjski Gori počuti kot doma

Slovenske smučarke so v soboto v veleslalomu ostale brez ene same točke, tem je bila še najbližje Ana Bucik, ki se je z 19. časom uvrstila v finale, v katerem pa je naredila napako in odstopila.

Zadnji tovrstni primer sega v leto 2015, ko se je v finale s 27. časom uvrstila Ana Drev, a nato ni dokončala druge vožnje. Takrat je sicer nastopala tudi Tina Maze, a ni izpeljala prve vožnje. To je bilo najmanj uspešno leto v obdobju trenutnega sistema, v katerem točke dobi 30 najboljših smučark (ta čas se skoraj prekriva z obdobjem samostojne Slovenije). V letu 2015 so Slovenke ostale brez točk tudi v slalomu, v katerem se je s šestim časom v finale uvrstila le Tina Maze, a ni končala druge vožnje.

Slovenke so še štirikrat ostale z ničlo na eni tekmi v obdobju samostojnosti države, vselej je bilo to v slalomih, in sicer v letih 1993, 2004, 2006 in 2008.

Če želimo najti predzadnji veleslalom s slovensko ničlo, pa moramo v leto 1986.

2265. Kdaj pa so Slovenke osvojile največ točk?
R. K.

Sorodna novica Prvo besedo imajo dekleta, tokrat žal ne slovenska

To je bilo leta 1995, ko je veleslalom dobila Martina Ertl, kar štiri Slovenke pa so se uvrstile med 11 najboljših: druga je bila Špela Pretnar, četrta Urška Hrovat, peta Mojca Suhadolc in enajsta Katja Koren. To je skupaj naneslo kar 199 točk in to je bila točkovno tudi najuspešnejša Zlata lisica, saj je dan pozneje Katja Koren v slalomu osvojila drugo mesto, Urška Hrovat je bila četrta, Špela Pretnar pa deveta. Če te slalomske točke (159) dodamo veleslalomskim, dobimo skupni seštevek 358 točk.

Za zanimivost pa lahko povem, koliko je bil rekord v prejšnjem sistemu – za ta primer moramo v leto 1991, ko je tekmovanje organizirala Kranjska Gora. Takrat je točke osvajalo le 15 najboljših, zmagovalka pa je prejela 25 točk. Če zgolj za zgodovinsko primerjavo uporabim današnji točkovni sistem, bi prišli do vsote 350 točk. Res pa je, da je takrat slovensko prizorišče gostilo tri tekme. Vse uvrstitve so v spodnji tabeli.

SmučarkaDisciplinaUvrstitevTočke
Nataša Bokalslalom 11.100
Nataša Bokalveleslalom2.80
Veronika Šarecslalom 13.60
Veronika Šarecslalom 23.60
Katjuša Pušnikslalom 210.26
Katjuša Pušnikslalom 111.24
Skupaj

350