Tjaša Stanko je prispevala štiri gole. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Stanko je prispevala štiri gole. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je na najboljši mogoči način odprla turnir v Španiji. S poletno predstavo je v Kataloniji naredila pomemben korak proti preboju v glavni del tekmovanja. V njega se bodo uvrstile tri prvouvrščene izbrane vrste iz skupinskega dela, četrtouvrščeno pa čaka nastop za razvrstitev od 25. do 32. mesta. Slovenke se bodo po dnevu premora v nedeljo pomerile s Francijo, v torek pa še z Angolo. Obe tekmi bosta v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju ob 18.00. Francija je v uvodnem krogu ugnala Angolo s 30:20.

Počutim se fenomenalno. Naša predstava je bila vrhunska, vseskozi smo se borile in držale dogovorov iz slačilnice. Naša zmaga je zaslužena.

Tija Gomilar Zickero

Varovanke Dragana Adžića so v vseh elementih igre popolnoma zasenčile Črnogorke. Blestele so predvsem med šesto in 21. minuto, ko so z granitno obrambo – neprestano so kombinirale postavitvi 6-0 in 5-1 – ter na krilih izjemno razpoložene vratarke Amre Pandžić, ki je v prvi polovici tekme zbrala kar 11 obramb, sploh niso prejele zadetka. Na drugi strani so goli padali z vseh položajev, napadalna igra ni slonela zgolj na prvi dami slovenskega rokometa Ani Gros, med strelke se je vpisalo kar osem igralk. Po izidu 4:4 v šesti minuti so izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi naredile delni izid 7:0 in v 20. minuti povedle z 11:4. Visoko raven so ohranile vse do konca polčasa, ki so ga končale z velikansko prednostjo osmih golov (16:8).

Rokometašice SP začele z odliko

Na Črnogorke smo se dobro pripravile. Vedele smo vse o njihovi igri, na nas je bilo le, da sledimo navodilom in izpolnjujemo svoje naloge na igrišču. V prvem polčasu je bila naša igra v obrambi na najvišji mogoči ravni, zaradi tega smo si priigrale visoko prednost, v drugem polčasu pa nismo popustile.

Amra Pandžić

V drugem polčasu niso popustile in ves čas imele visoko prednost pod nadzorom. Slovenke so prvič na velikih tekmovanjih ugnale Črno goro. Pred prvim medsebojnim srečanjem na svetovnem prvenstvu so dvakrat izgubile na evropskih prvenstvih v Franciji 2018 in na Danskem 2020. Adžićeve varovanke so imele tudi v končnici vse niti igre v svojih rokah. V 40. minuti je Nina Zulić prvič povedla v vodstvo z desetimi goli (22:12). Štiri minute pozneje so že vodile s 25:14, najvišjo prednost na tekmi pa so si priigrale v 51. minuti, ko je Alja Varagić zadela za 27:15.

V slovenski izbrani vrsti je bila najučinkovitejša Ana Gros s šestimi goli, Nina Zulić, Tjaša Stanko in Tija Gomilar Zickero so prispevale po štiri zadetke. Vratarka Amra Pandžić je zbrala 14 obramb.

"Ponosen sem na svoje varovanke, prav tako na svoje sodelavce. Na preteklih prvenstvih se nam je že dogajalo, da smo zmagali na uvodni tekmi, nato pa se nismo prebili v naslednji krog. V naši ekipi ni razloga za evforijo, že v nedeljo nas čaka Francija," je bil zadovoljen slovenski selektor.


Skupina A, 1. krog:
ČRNA GORA – SLOVENIJA 18:28 (8:16)

Črna gora: Nenezić, Babović, Radičević 7 (5), Pletikosić 1, Mugoša 1, Popović, Ujkić, Ašanin, Malović, Čorović, Premović 1, Brnović, Ramusović, Pavičević 1, Grbić 6, Vukčević.

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 6 (3), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 4, Ljepoja 2, Zulić 4, Varagić 2, Svetik 2, Beganović 3, Mrmolja, Gomilar Zickero 4.

Sedemmetrovke: 5/6, 4/4
Izključitve: 8 min, 10 min


FRANCIJA – ANGOLA 30:20 (13:9)
Foppa in Granier po 4; Venancio 5.

Adžić: Navdušenja je konec, zdaj smo se že posvetili Franciji