Cyprien Sarrazin je slavil tretjo zmago kariere na tekmah svetovnega pokala. Tvegal je vse, v Kernenovem S-ju je celo podrsal po zaščitni blazini. Veselje v francoskem taboru pa je hitro močno skalila novica, da Alexis Pinturault po poškodbi kolena že končuje sezono. Foto: EPA
Cyprien Sarrazin je slavil tretjo zmago kariere na tekmah svetovnega pokala. Tvegal je vse, v Kernenovem S-ju je celo podrsal po zaščitni blazini. Veselje v francoskem taboru pa je hitro močno skalila novica, da Alexis Pinturault po poškodbi kolena že končuje sezono. Foto: EPA

Švicar Odermatt je bil torej po četrtkovi krstni smukaški zmagi tokrat drugi, tretje mesto pa je osvojil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je zaostal natanko sekundo. Ti trije smučarji so bili na stopničkah že na četrtkovem smuku (1. Odermatt, 2. Sarrazin).

Sarazzin smučal na vso moč in zmagal, hud padec Pinturaulta

"Šel sem večinoma na polno, tako, kot sem si zamislil, le v nekaterih kritičnih odsekih sem bil na 90 odstotkih. To je bila vsekakor zelo dobra vožnja," je potrdil Francoz, ki je prekinil niz superveleslalomskih zmag Odermatta, Kildeja in Vincenta Kriechmayrja, ki je trajal več kot tri leta. Odermatt, trenutno najboljši smučar na svetu, ki vodi v skupnem seštevku in razvrstitvah veleslaloma, superveleslaloma in smuka, je dvanajstič v nizu super-G končal med prvimi tremi, s čimer je izenačil rekord discipline legendarnega Avstrijca Hermanna Maierja.

Sarrazinov preporod
V letošnji zimi 29-letni Sarrazin doživlja pravi preporod, medtem ko je prve uspehe dosegal v veleslalomu – prvo zmago je pred dobrimi sedmimi leti dosegel v paralelnem veleslalomu v Alta Badii, pred štirimi leti pa je bil drugi v veleslalomu na tem prizorišču –, zdaj pa je postal specialist za hitre discipline. Konec decembra je v Bormiu slavil na smuku, v četrtek se je torej izkazal tudi na smuku v Wengnu, zdaj pa je prvič zmagal še v superveleslalomu.

Nastop Sarrazina na superveleslalomu v Wengnu

Zahtevno progo na slovitem švicarskem prizorišču je odpeljal mojstrsko. Ves čas je bil agresiven in smučal napadalno na meji. V zgornjem delu je imel najhitrejši čas. Potem je v drugem sektorju precej proti njemu pridobil Kilde, ki pa je bil že v tretjem pol sekunde počasnejši, kar je bil prevelik zaostanek za spodnji del. Odermatt je smučal zelo natančno in dolgo ohranjal tri desetinke zaostanka, ki ga je pridelal v prvem sektorju, toda v srednjem delu je malce popustil in izgubil boj za drugo zaporedno zmago pred domačimi gledalci.

Pinturault po grdem padcu končal sezono
Po številki sedem je bila tekma dolgo prekinjena, saj je grdo pred zadnjim skokom padel Alexis Pinturault. Izkušenega Francoza so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, tožil je predvsem nad bolečinami v kolenu. Kot so za AFP pozneje sporočili s francoske zveze, si je Francoz pri padcu v superveleslalomu strgal sprednje križne vezi levega kolena. Zanj je sezona tako končana.

Zelo hiter je bil v spodnjem delu Italijan Dominik Paris, ki je za šest stotink zgrešil oder za zmagovalce. Dobro je smučal v Wengnu že v četrtek, kot kaže, je na 94. pokal Lauberhorn prišel v pravi formi. Deset stotink je bil počasnejši njegov rojak Guglielmo Bosca, ki je s petim mestom uspelo doseči uvrstitev kariere.

Slovenca poskušala tvegati, a ostala brez uvrstitve
Martin Čater
je odstopil, potem ko je bil na tretjem merjenju vmesnega časa takrat 33. Tudi Miha Hrobat je po 31. vmesnem času v spodnjem delu proge odstopil.

"Na žalost tudi danes ni šlo. Fanta sta poskušala tvegati malo več, a z višjimi startnimi številkami na žalost ni bilo nič boljše. Pred nami ostaja še jutrišnji klasičen smuk z vrha v lepem vremenu. Želim si samo, da bo tekma potekala brez padcev, kajti potem se pogoji na progi kar bistveno spremenijo. Želim si tekme brez prekinitev, pošteno tekmo za vse tekmovalce, in upam, da bomo popravili jutri vtis," je pocedal trener slovenske ekipe za hitri disciplini Aleš Gorza.

V Wengnu bo v soboto na sporedu še specialen smuk z vrha proge, v nedeljo pa je na vrsti slalom. Neposredni prenos obeh preizkušenj bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Končni vrstni red:                   
 1. C. SARRAZIN        FRA      1:47,75
 2. M. ODERMATT        ŠVI        +0,58
 3. A.-A. KILDE        NOR         1,00
 4. D. PARIS           ITA         1,06
 5. G. BOSCA           ITA         1,16
 6. S. BABINSKY        AVT         1,28
 7. J. MURISIER        ŠVI         1,38
 8. R. HAASER          AVT         1,41
 9. S. ROGENTIN        ŠVI         1,58
10. M. CASSE           ITA         1,62        
Odstop: Čater, Hrobat, Pinturault ...          
Svetovni pokal skupno (13/42):           
  1. M. ODERMATT        ŠVI       916
  2. M. SCHWARZ         AVT       464
  3. A. A. KILDE        NOR       440
  4. C. SARRAZIN        FRA       380
  5. M. FELLER          AVT       284
  6. V. KRIECHMAYR      AVT       271
  7. F. ZUBČIĆ          HRV       258
  8. H. KRISTOFFERSEN   NOR       225
  9. D. PARIS           FRA       219
 10. J. CRAWFORD        KAN       212
 ...                                 
 17. Ž. KRANJEC         SLO       166
 71. M. HROBAT          SLO        39
117. M. ČATER           SLO         6
Superveleslalom (3/7):                
 1. M. ODERMATT        ŠVI        240 
 2. V. KRIECHMAYR      AVT        174 
 3. C. SARRAZIN        FRA        150 
 4. R. HAASER          AVT        126 
 5. A.-A. KILDE        NOR        120 
 6. D. HEMETSBERGER    AVT         94 
 7. J. MURISIER        ŠVI         81 
 8. S. BABINSKY        AVT         80 
 9. J. CRAWFORD        KAN         75 
10. G. BOSCA           ITA         71 
...                                   
45. M. ČATER           SLO          5