Cyprien Sarrazin je zablestel na zahtevni progi v Bormiu. Foto: AP
Cyprien Sarrazin je zablestel na zahtevni progi v Bormiu. Foto: AP

Pred skoraj osmimi leti je Sarrazin debitiral v svetovnem pokalu. Leta 2016 je prvič v karieri zmagal, ko je bil v Alta Badii najboljši na paralelnem veleslalomu, tri leta pozneje pa je bil drugi tudi na specialnem veleslalomu na Gran Risi. V zadnjem času je večkrat dokazal, da je zelo hiter v hitrih disciplinah. Četrti je bil na smuku in supervelelsalomu v Val Gardeni, vrhunec kariere pa dosegel na slovitem Stelviu, ki ob Kitzbühelu velja za najzahtevnejši smuk.

"Od prvih do zadnjih vrat sem se počutil odlično, uspela mi je odlična vožnja," je za nemško televizijsko postajo ARD po "popolni predstavi" v Bormiu dejal Sarrazin in dodal: "Vrsto let sem se boril s poškodbami, danes mi je končno uspel velik met."

Odermatt znova drugi v smuku

Zmagoviti smuk Sarrazina v Bormiu

Zelo dobro je 29-letni Francoz odpeljal oba treninga. Na prvem je imel najboljši čas, na drugem pa je bil četrti. Dobre občutke je prenesel tudi na tekmo, na kateri se je na progo podal s številko štiri. Na vseh vmesnih časih, ko je ves čas agresivno napadal, je imel lepo prednost in v cilj prišel s skoraj tremi sekundami naskoka. Devet stotink je na koncu zaostal Odermatt, svetovni prvak v smuku, ki pa še čaka na prvo zmago v kraljevski disciplini v svetovnem pokalu. Osmič je smuk končal na drugem mestu.

Švicar je bil edini, ki je resno ogrozil čas Sarrazina. V zgornjih dveh predelih je bil hitrejši. Po prečnem prehodu in skoku San Pietro je razvil najvišjo hitrost, toda zaradi manjših napak je nekoliko izgubil. V spodnjem delu je bil dve desetinki počasnejši od Sarrazina, skupno torej devet stotink. Na tretjem mestu je Alexander zaostal za 1,23 sekunde. Kanadčan, ki je drugič v karieri stopil na oder za zmagovalce, in četrti Švicar Justin Murisier, ki je imel številko 29, sta ob Odermattu edina, ki sta za Sarrazinom zaostala za manj kot dve sekundi.

Drugi najboljši rezultat v Hrobatovi karieri

Nastop Mihe Hrobata na smuku v Bormiu

Z 11. mestom je dobro nastopil Hrobat. 28-letni Kranjčan je zaostal za 2,45 sekunde in v cilj prišel na osmo mesto, nato pa so ga še trije tekmovalci prehiteli. Na prečnem prehodu je imel nekaj težav, toda dobro se je rešil in uspešno nadaljeval tudi v spodnjem delu. Dosegel je drugo najboljšo uvrstitev v karieri. Višje je bil le v pretekli zimi v Kitzbühelu, kjer je zasedel sedmo mesto.

"Moja vožnja je bila kar solidna, sploh zgornji del je bil zelo dober. Malce je škoda zadnjega odseka, kjer sem izgubil preveč časa zaradi napake, saj bi lahko bil še precej višje. Dober rezultat, veseli me, da sem se pobral po dveh slabih treningih," je v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Hrobat. "Jutri bo spet čisto nova tekma, superveleslalom. Upam, da z malce boljšimi pogoji kot v Val Gardeni, da lahko tudi z višjo startno številko pokažem, kar znam v tej disciplini," je pogled na petkovo preizkušnjo usmeril Kranjčan.

Martin Čater je bil od zmagovalca počasnejši za 3,45 sekunde, na 33. mestu pa je za deset stotink zaostal za točkami svetovnega pokala.

V zgornjem delu sta bila od Sarrazina hitrejša tudi dva favorita. Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je dobil drugi trening, je odstopil, potem ko je napravil napako v zavoju, Dominik Paris, ki je navdušil z zmago na zadnjem smuku na Saslongu, v Bormiu pa je slavil zmago že na šestih smukih, je v tretjem sektorju že zaostajal, nato pa napravil napako in padel. Sicer je nadaljeval, toda v cilj je prišel z velikim zaostankom. Padel je tudi Marco Schwarz, ki je bil do tekme vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Avstrijec je ni odnesel tako dobro kot smukaška specialista, saj so ga s helikopterjem prepeljali na pregled v bolnišnico.

Pred koncem leta bo v Bormiu še superveleslalom, ki bo v petek ob 11.30. Prihodnji konec tedna se bo sezona nadaljevala v Adelbodnu, v hitrih disciplinah pa alpske smučarje nove preizkušnje čakajo čez dva tedna v Wengnu.

Končni vrstni red:                     
 1. C. SARRAZIN        FRA      1:50,73
 2. M. ODERMATT        ŠVI        +0,09
 3. C. ALEXANDER       KAN         1,23
 4. J. MURISIER        ŠVI         1,81
 5. V. KRIECHMAYR      AVT         2,07
 6. M. CASSE           ITA         2,15
 7. N. HINTERMANN      ŠVI         2,21
 8. J. CRAWFORD        KAN         2,36
 9. N. ALPHAND         FRA         2,37
10. N. KOHLER          ŠVI         2,39
11. M. HROBAT          SLO         2,45
...                                    
33. M. ČATER           SLO         3,45
                                       
Odstop: Kilde, Baumann, Schwarz        
Skupni vrstni red (9/42):            
  1. M. ODERMATT        ŠVI       536
  2. M. SCHWARZ         AVT       464
  3. C. SARRAZIN        FRA       200
  4. F. ZUBČIĆ          HRV       198
  5. M. FELLER          AVT       180
   . A. A. KILDE        NOR       180
   . H. KRISTOFFERSEN   NOR       180
  8. B. BENNETT         ZDA       178
  9. J. CRAWFORD        KAN       177
   . V. KRIECHMAYR      AVT       177
 11. Ž. KRANJEC         SLO       156
 ...                                 
 46. M. HROBAT          SLO        39
106. M. ČATER           SLO         6
Smuk (3/12):                         
 1. M. ODERMATT        ŠVI        176
 2. B. BENNETT         ZDA        160
  . A. A. KILDE        NOR        160
 4. C. SARRAZIN        FRA        150
 5. D. PARIS           ITA        124
 6. J. CRAWFORD        KAN        122
 7. M. CASSE           ITA         98
 8. N. ALEGRE          FRA         96
 9. C. ALEXANDER       KAN         86
10. V. KRIECHMAYR      AVT         77
...                                  
19. M. HROBAT          SLO         39
46. M. ČATER           SLO          1