Lena Häcki-Gross na Južnem Tirolskem proslavlja prvo zmago. Foto: EPA
Lena Häcki-Gross na Južnem Tirolskem proslavlja prvo zmago. Foto: EPA

Lena Häcki-Gross, snaha slovenskega trenerja Ricca Grossa, je bila ena od štirih biatlonk, ki so na Južnem Tirolskem danes zadele vseh 20 tarč.

"Zadnji krog v smučini je bil kar nekako zabrisan. Tekmo je odločil miselni trening v preteklosti, saj mi je uspelo ostati mirna in lahko sem se zbrala za tekmo. Več težko povem. Vsa čustva me prevevajo hkrati in tega sploh ne znam opisati," je po tekmi za švicarsko televizijo povedala zmagovalka, ki je nedavno odkrito spregovorila o motnjah hranjenja, s katerimi je imela resne težave.

Lanska zmagovalka svetovnega pokala Francozinja Julia Simon je zgrešila dvakrat in zaostala za dobrih 20 sekund, njena rojakinja Lou Jeanmonnot pa z eno strelsko napako 31.

Štiri minute in pol minute pribitka je bilo preveč, da bi se lahko Anamarija Lampič borila za vidnejšo uvrstitev. Foto: EPA
Štiri minute in pol minute pribitka je bilo preveč, da bi se lahko Anamarija Lampič borila za vidnejšo uvrstitev. Foto: EPA

Anamarija Lampič: Zame je to še vedno najtežja disciplina
Anamarija Lampič je dobro začela, ko je na prvi strelski postaji – streljanje leže – zadela vseh pet strelov. Po prvem streljanju je bila peta. Nato je naredila po dve napaki na naslednjih treh strelskih postajah, skupaj je imela šest zgrešenih strelov, in zdrsnila je na 34. mesto (3:40,4).

"Zame je to še vedno najtežja disciplina. Vsak strel mimo pomeni pribitek dodatnih sekund. Na začetku me je bilo malce strah, saj je bilo danes precej vetrovno. Med tekmo se je spremenila smer vetra. To se je poznalo na tretjem streljanju. Na nastrelitvi sem zelo dobro streljala in tam sem z dvema zgrešenima streloma izgubila sekunde. Leže sem pričakovala ničlo. Na splošno pa znova dobra tekma zame in nove točke," je po tekmi dejala slovenska tekmovalka.

Polona Klemenčič nikakor ne najde forme iz prejšnje sezone. S petimi strelskimi napakami je bila 56., Lena Repinc je zadela tarčo več in osvojila 61. mesto. Živa Klemenčič je bila s sedmimi napakami na strelišču 92.

Vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala je obdržala Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, ki je s tremi napakami z orožjem danes osvojila 12. mesto.

Na premierni skrajšani progi so dekleta odtekla pet krogov. Vsak zgrešeni strel je prinesel kazen 45 sekund.

Prva zmaga Lene Häcki-Gross
Individualno 12,5 (Ž):              *  
 1. L. HÄCKI-GROSS     NOR 36:94,0 (0) 
 2. J. SIMON           FRA    20,2 (2) 
 3. L. JEANMONNOT      FRA    31,4 (1) 
 4. V. VOIGT           NEM    37,2 (0) 
 5. J. ARNEKLEIV       NOR    41,1 (1) 
 6. K. O. KNOTTEN      NOR    52,2 (1) 
...                                    
34. A. LAMPIČ          SLO  3:40,4 (6) 
56. P. KLEMENČIČ       SLO  5:12,8 (5) 
61. L. REPINC          SLO  5:38,6 (4) 
92. Ž. KLEMENČIČ       SLO  9:18,0 (7) 
                                       
* - zgrešeni streli/kazenskih 45 sekund
  SKUPNI VRSTNI RED                   
Ženske (13/21):                       
 1. I. TANDREVOLD  NOR            695 
 2. J. BRAISAZ     FRA            657 
 3. L. VITTOZZI    ITA            631 
...                                   
17. A. LAMPIČ      SLO            222 
55. P. KLEMENČIČ   SLO             42 
77. L. REPINC      SLO              7 

V moški konkurenci je včeraj na skrajšani individualni preizkušnji slavil Norvežan Johannes Thingnes Boe, premagal je brata Tarjeija Boeja. Ob odsotnosti Jakova Faka (bolečine v hrbtu) sta točke osvojila dva Slovenca. Miha Dovžan je osvojil 31. mesto (trije zgrešeni streli), na šele svojem drugem nastopu med elito je točke za 38. mesto osvojil še Matic Repnik, ki je zgrešil le en strel.

Biatlonce v soboto čaka tekma mešanih štafet, v nedeljo pa tekma s skupinskim startom. Anterselva je zadnja postaja biatloncev pred februarskim svetovnim prvenstvom v Novem Mestu na Češkem.