Smučanje ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Foto: MMC RTV SLO
Smučanje ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Foto: MMC RTV SLO

Smučanje je v več zgodovinskih obdobjih, odločilnih za nacionalno emancipacijo, odigralo pomembno vlogo pri vzpostavitvi slovenske identitete. Slovenci se zato pogosto označujemo kot smučarski narod. Vzrok torej niso le sodobni tekmovalni uspehi, ampak to, da se je smučanje s slovensko kulturo tesno prepletlo že davno prej.

Smučanje ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Leta 1920 so na pobudo 70 smučarjev ustanovili prvi smučarski klub v Sloveniji. Istega leta je bil ustanovljen zimskošportni odsek pri slovenski športni zvezi, ki se je leta 1922 preimenoval v jugoslovansko zimskošportno zvezo (JZŠS) s sedežem v Ljubljani s prvim predsednikom Franom Jesenkom. Ta je že leta 1924 postala tudi članica Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Smučarska zveza Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 1948, je s svojo predhodnico del organizirane mednarodne smučarske srenje od samih začetkov delovanja.

Dokumentarni film ob obletnici Smučarske zveze Slovenije, ki si ga boste lahko premierno ogledali v soboto ob 19.50 na TV SLO 2, izpostavi ključne lokacije, mejnike in protagoniste, ki so poskrbeli za razmah smučarske tradicije v stoletju smučanja na Slovenskem. Vabljeni k ogledu! Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija, režiral ga je Toni Cahunek.