Marcos Tavares bo v nedeljo še zadnjič oblekel dres Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares bo v nedeljo še zadnjič oblekel dres Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Krog pred koncem Prve lige Telemach imajo vijoličasti točko prednosti pred Koprom. Maribor bo v nedeljo ob 17.30 gostoval na Fazaneriji, Koper pa v Spodnji Šiški pri Bravu.

Če Štajerci zmagajo, bodo gotovo dvignili pokal, sicer bodo morali pogledovati, kaj se bo zgodilo v Ljubljani. "Želimo zmagati in prekiniti negativno tradicijo, ki jo imamo na srečanjih proti Muri. Proti Olimpiji nam je to že uspelo, pričakujem, da nam bo tudi proti murašem," je na novinarski konferenci v Ljudskem vrtu dejal trener Radovan Karanović, ki prav tako noče razmišljati o kakršnih koli kalkulacijah.

"Že tri leta so minila, odkar smo bili zadnjič prvaki. Zavedamo se, kaj nam prinaša naslov državnega prvaka, omogoča nam tudi lažje delo pri zasledovanju naših ciljev v Evropi. Čas je, da vrnemo Muri za lanski poraz, vsak dan razmišljamo o tem. Dobro smo pripravljeni, na čelu s trenerjem smo naredili vse in analizirali tekmeca, ki igra na drugačen način kot lani. V zadnjem tednu smo koncu sezone primerno več časa namenili taktiki in pogovorom o tekmi kot telesni pripravi. Že velikokrat smo se osvojenega naslova veselili v gosteh, mislim, da nam bo uspelo tudi tokrat," je stanje duha v mariborski slačilnici opisal Tavares.

Ko so ga povprašali, kdo meni, da bo zatresel Murino mrežo za naslov Maribora, je "izstrelil" ime najboljšega strelca lige Ognjena Mudrinskega: "Mislim, da bo 'Mudri' dosegel kakšen gol, ima dodatno motivacijo, saj ni zadel le še proti Muri. Zdaj je čas!"

Ko je konec novembra Mura na Fazaneriji premagala Maribor s 3:1, na igrišču še ni bilo Luke Bobičanca, ki je bil tedaj tik pred vrnitvijo na zelenice po več kot trimesečni odsotnosti zaradi poškodbe. Tekmo je spremljal s klopi. V nedeljo bo ena izmed glavnih nevarnosti za vrata Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Ko je konec novembra Mura na Fazaneriji premagala Maribor s 3:1, na igrišču še ni bilo Luke Bobičanca, ki je bil tedaj tik pred vrnitvijo na zelenice po več kot trimesečni odsotnosti zaradi poškodbe. Tekmo je spremljal s klopi. V nedeljo bo ena izmed glavnih nevarnosti za vrata Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Nasvete o obrambi raje prepusti Šulerju

Njegova vloga v moštvu je v tej sezoni predvsem vzgojna. "Moja naloga je, da fante umirim kot ata oziroma mentor, jih motiviram in jim dam kakšen nasvet (smeh). Nove generacije fantov razmišljajo nekoliko drugače kot mi starejši, informacije iščejo predvsem na telefonu in spletu, zato največkrat sam naredim prvi korak pri komunikaciji z njimi. Dajem jim predvsem nasvete o igri v napadu, medtem ko tiste o obrambnih nalogah raje prepustim direktorju Šulerju," se je pošalil legendarni Brazilec, ki se je pretekli konec tedna poslovil od navijačev pod Kalvarijo, zanimivo pa bo videti, ali bo dobil priložnost za igro tudi v Murski Soboti.

"Šele včeraj sem dobro prišel k sebi, res se je veliko dogajalo, znam pa ločiti med tistim, kar se dogaja na igrišču in kar se dogaja zunaj igrišč. Ko pridem na trening, sem popolnoma osredinjen le na tisto, kar počnem," je razložil. Tudi v prihodnje se bolj kot v pisarni vidi kot mentor na zelenici.

Zaradi širokega kadra bo Mura lažje prebolela odsotnost trojice

Mariborčani so pred dvema tednoma doživeli boleč poraz proti Bravu (3:1), prejšnjo soboto so se tudi doma proti Aluminiju precej mučili, a na koncu vendarle zmagali (3:1).

"Tekma v Ljubljani je bila zelo slaba, prav tako prvi polčas proti Aluminiju. Mislim pa, da se je v drugem polčasu zgodil neki klik in da bo Maribor tokrat drugačen. Želimo dati najlepše darilo našim navijačem," je povedal Karanović, ki je poleg taktike pomemben del časa v pričakovanju prekmursko-štajerskega derbija namenil psihološki pripravi. Med kandidati za nastop je tudi Antoine Makoumbou, ki je imel nekaj težav s poškodbo.

Mura bo brez trojice pomembnih nogometašev Tomija Horvata, Žige Kousa in Klemna Pucka, vendar trener Maribora meni, da Prekmurci s tem ne bodo imeli večjih težav, saj imajo širok kader. Kljub temu bi se jim še najbolj znala poznati odsotnost v tej sezoni izjemnega Horvata.

Bodo Prekmurci zaigrali odprto?

Lanski državni prvaki (v nedeljo bo natanko leto dni, odkar so pod taktirko odličnega poznavalca vijoličastih Anteja Šimundže Mariboru speljali naslov v Ljudskem vrtu) so se v prejšnjem krogu v Stožicah z Olimpijo razšli s 3:3, Karanović pa poudarja, da jih ta tekma, ko je bilo v Murini obrambi precej prepiha, ne sme zavesti.

"To srečanje ni pravo merilo, saj sta bili obe ekipi po slavju Kopra v pokalu razbremenjeni boja za tretje mesto oziroma Konferenčno ligo. Tokrat pričakujemo drugačno Muro. Bomo videli, ali se bodo spustili v odprto tekmo ali se bodo postavili bolj nazaj. Gotovo bo Mura bolj sproščena, saj se ne bori za naslov, kar pa je lahko dvorezen meč. Ker bo stadion poln, se bodo gotovo želeli dokazati pred svojimi navijači, morda pa s tem tudi nam odprli nekoliko več prostora. Najbolj me zanima naša ekipa, saj želim videti pravi odziv."

Trener Mure Damir Čontala je že v nedeljo takoj po remiju v Ljubljani povedal, da bodo tudi čarno-bejle zanimale le tri točke: "Tekmovali bomo zase. Mura hoče na vsaki tekmi zmagati, še posebej na domačem stadionu. Želimo, da bi naši gledalci uživali v igri in upajmo na koncu tudi v slavju. Še vedno imamo možnost končati prvenstvo na tretjem mestu, če mi osvojimo tri točke, Olimpija pa ne zmaga, saj smo boljši na medsebojnih tekmah."

Mura leta 2004 in 2021 v zadnjem krogu preprečila naslov Mariboru
Odziv Maribora na zapis o domnevnem motiviranju Radomelj

V NK-ju Maribor so se odzvali na zapis v časopisu EkipaSN, ki je danes poročal, da naj bi vijoličasti motivirali Radomlje z 80.000 evri za zmago na ponedeljkovi tekmi proti Kopru. Odziv Maribora objavljamo v celoti:

"Boj za naslov kot vrhunec vsake tekmovalne sezone izzove povečano zanimanje, močnejša čustva, a, žal, tudi podtalne igre, udarce izpod pasu. V zadnjem obdobju se jih je v slovenskem medijskem prostoru zvrstilo kar precej, ki jih ni bilo vredno komentirati. Tokrat pa se je z zapisom v petkovi izdaji edinega športnega dnevnika na naših tleh šlo predaleč.

Poskusi destabilizacije, vnašanja nemira so se vmes stopnjevali. Na različne načine, toda ne glede na razsežnost "bomb in bombic" smo ohranjali osredotočenost le na igrišče, na svoje obveznosti. Ker smo po predzadnjem prvenstvenem krogu na prvem mestu, je to pomenilo še zadnjo priložnost. In zadnji poskus, da se v urah zaključnega odštevanja do trenutka odločitve o prvaku poskuša poseči še po zadnjih, nešportnih potezah.

Na vsak medijski zapis se ne moremo odzivati. In se nismo. Tokrat se zaradi zaščite klubske integritete moramo. Obtožbe o izdatni finančni stimulaciji nogometašev Radomelj za zmago v Kopru, omenjanje vrtoglavih zneskov, ki naj bi jih v ta namen iz Ljudskega vrta namenili v Radomlje, pomenijo grob napad na NK Maribor in v enaki meri na NK Radomlje, saj se na ta način želi razvrednotiti dosežek z igrišča.

Ko se vpletajo osebna imena, ko se očrni klubski ugled, je več kot dovolj razlogov za ostro obsodbo. In tudi za odziv z uporabo vseh pravnih sredstev, kar smo že storili."

Prva liga Telemach, 36. krog

Sobota ob 15.00:
KALCER RADOMLJE - DOMŽALE

Ob 20.15:
ALUMINIJ - CB24 TABOR SEŽANA

Nedelja ob 17.30:
CELJE - OLIMPIJA

BRAVO - KOPER
Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

MURA - MARIBOR
Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)

Pokal za naslov državnega prvaka bo čakal v Slovenskih Konjicah
Lestvica:
MARIBOR           35 20  7  8 54:36 67
KOPER             35 19  9  7 54:38 66
OLIMPIJA          35 17  8 10 51:38 59
MURA              35 15 12  8 56:47 57
BRAVO             35 13  9 13 33:33 48
KALCER RADOMLJE   35 12  9 14 44:49 45
DOMŽALE           35 11 11 13 44:43 44
CELJE             35 12  6 17 46:48 42
CB24 TABOR SEŽANA 35  7  8 20 28:39 29
ALUMINIJ          35  4 11 20 31:70 23
Junak pokalnega finala Colley se v Kopru odlično počuti
Mura pripravila krvodajalsko akcijo