Rafael Nadal se je uvrstil v 19. finale turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Rafael Nadal se je uvrstil v 19. finale turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je za morebitni uspeh delal preveč neizsiljenih napak. Foto: Reuters
Rafael Nadal in Roger Federer
Razmerje zmag in porazov je zdaj 23:10 v korist Nadala. Španec je na grand slamih izgubil le v Wimbledonu (kjer je Federer boljši z 2:1), preostalih osem dvobojen na grand slamih pa je dobil Španec. Foto: Reuters
Nadal po 14. lovoriko na turnirjih za grand slam

Španec je prevladoval v vseh elementih igre in stalno ogrožal Federerjev servis, priigral si je namreč kar 14 priložnosti za brejk, Federer le dve. Zmagovalec 17 turnirjev za grand slam je bil bolj agresiven (razmerje v winnerjih 34:28), a hkrati je delal ogromno neizsiljenih napak (50:25).

Federer se je najbolj upiral v prvem nizu
Prvi igralec sveta je imel v uvodnem nizu več pobude, saj si je v sedmi in deveti igri skupaj priigral tri priložnosti za brejk, a je bil Švicar vedno dovolj zbran. V podaljšani igri je Nadal povedel s 5:1 in igro nato po 59 minutah dobil s 7:4.

Dvoboj trajal dve uri in 23 minut
V drugem nizu je Nadal še dvignil nivo igre in v šesti igri prišel do prvega brejka na dvoboju. Izkoristil je šele svojo osmo priložnost za brejk in niz dobil s 6:3. V tretjem nizu je Nadal hitro povedel z brejkom prednosti (2:1), kazalo je že, da je dvoboj odločen, a Federerju je že v naslednji igri uspel edini odvzem servisa na tekmi. A do konca dve uri in 23 minut dolgega obračuna je dobil le še eno igro na svoj začetni udarec. Nadal se bo v finalu pomeril s Stanislasom Wawrinko.

V nedeljo bo lovil dosežek Samprasa
"To je bila zagotovo moja najboljša igra na turnirju. Zelo pomemben je bil prvi niz. Resda sem imel priložnosti za brejk, toda tudi Roger je imel vodstvo z 0:30 na moj servis. Veliko sem poskušal igrati na njegov bekhend," je bil po dvoboju miren Nadal, ki bo v nedeljo napadal 14. grand slam lovoriko, s čimer bi se izenačil s Petom Samprasom.

Žulj ga ni pretirano motil
Velik žulj na dlani leve roke ga ni motil: "Mislim, da se preveč govori o tem žulju. Malce drugače smo ga oblepili in nisem imel nobenih težav." O Wawrinki pa je povedal: "Stanislas igra izjemno. Ima ogromno samozavesti po zmagah proti Đokoviću in Berdychu. Servis je odličen, njegovi udraci z osnovne črte zelo močni. Moral bom biti agresiven od začetka."

Federer bo padel na osmo mesto
Ne glede na razplet finala, bo imel Nadal na ponedeljkovi lestvici ATP pred prvim zasledovalcem Novakom Đokovićem vsaj 3.710 točk prednosti. Ta bi v primeru zmage zrasla že na 4.510. Wawrinka bo v ponedeljek najmanj peti, v primeru prve zmage na turnirjih za grand slam, pa bi napredoval celo na tretje mesto. Roger Federer bo kljub 11. zaporednemu polfinalu v Melbournu na lestvici nazadoval na osmo mesto.

Italijanki dobili zadnjih pet iger
Sara Errani in Roberta Vinci sta v finalu ženskih dvojic premagali Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino s 6:4, 3:6 in 7:5. Rusinji sta v zadnjem nizu vodili še s 5:2, a nato nista več osvojili igre, Italijanki sta s tem ubranili naslov.

Melbourne, polfinale:
NADAL (ŠPA/1) - FEDERER (ŠVI/6)
7:6 (4), 6:3, 6:3
WAWRINKA (ŠVI/8) - BERDYCH (ČEŠ/7)
6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 7:6 (4)
Dvojice (Ž), finale:
ERRANI/VINCI (ITA/1) -
MAKAROVA/VESNINA (RUS/3)
6:4, 3:6, 7:5

Nadal po 14. lovoriko na turnirjih za grand slam