Tarjei Boe je priboril Norveški odločilno prednost, Vetle Sjaastad Christiansen pa je suvereno potrdil novo zmago. Foto: AP
Tarjei Boe je priboril Norveški odločilno prednost, Vetle Sjaastad Christiansen pa je suvereno potrdil novo zmago. Foto: AP

Slovenija je nastopila v postavi Miha Dovžan, Lovro Planko, Jakov Fak in Toni Vidmar. Po dveh devetih mestih v Östersundu in Hochfilznu in osmem prejšnji konec tedna v Oberhofu je na Bavarskem dosegla najboljšo uvrstitev v sezoni. Vse štafetne preizkušnje je v tej zimi dobila Norveška.

Tarjei Boe priboril odločilno prednost

Stura Holm Laregreid, Johannes Dale-Skjevdal, Tareji Boe in Vetle Sjaastad Christiansen so popravljali osemkrat, na koncu pa za 45 sekund premagali Nemce, ki so morali dvakrat v kazenski krog. V boju za tretje mesto so bili Italijani boljši od Francozov.

Odločilno prednost je Norvežanom priboril Boe. Po dveh nastopih so bili tretji, potem pa je starejši izmed trenutno najboljše bratske naveze brezhibno opravil s streljanjem v stoje. 24 sekund pred tekmeci je zapustil strelišče, do predaje pa je razlika narasla na 42 sekund.

Dovžan in Planko ohranili stik z najboljšimi

Zelo sem vesel. Izjemno zanimiva tekma za vse, še posebej gledalce. Z našim šestim mestom smo lahko zelo zadovoljni. Cela ekipa je potrebovala zgolj dve popravi, kar je odlično streljanje. Na progi so se borili fantje iz predaje v predajo, najbolj pa se je izkazal Jaka, ki je pridobil veliko mest. Sem brez pripomb

Rico Gross, glavni slovenski trener

Dovžan je na prvem postanku potreboval eno popravo, v drugo je bil brez napake in je predal na devetem mestu. "Uspela mi je dobra tekma. Že na začetku se mi je dobro uspelo prebiti v ospredje. Čeprav sem imel zato manj zavetrja, je vseeno bolje, kot biti na elastiki v ozadju, ko se vedno pred klancem ustaviš in nato sprintaš. Proga je res izjemno hitra in vsi gredo na polno ves čas, kar je zelo naporno. Poskušal sem pridelati čim manj zaostanka in to mi je dobro uspelo,” je povedal po nastopu.

Planko je na prvem streljanju s petimi naboji pokril vse tarče, na drugem pa je enkrat popravljal in predal kot deseti s 50 sekundnim zaostankom. Oba sta ohranila stik z najboljšimi. “Odločitev, da nastopim kot drugi, je bila povsem trenerjeva. Rekel sem mu le, da bom storil to, kar si on želi. In mislim, da sem. Ena poprava stoje je bila posledica močnega teka in sem plačal malce davka. Žal smuči niso bile nič posebnega, sicer ne slabe, so bile povprečne in je zato težko loviti na progi,” je svoj nastop opisal Planko.

Fak odlično razporedil moči

Izvrsten je bil Fak, ki je streljal brez napake. Prvič je strelišče zapustil na osmem mestu, po streljanju stoje pa na petem. Potem je do predaje z odličnim tekom pridobil še eno mesto. “Zelo dober nastop zame. Sicer je težko sebe ocenjevati, predno pogledaš podatke. Na sami progi nimaš vedno pravega občutka, razen tega, kako se premikaš po poziciji. Strelsko je bilo vse narejeno tako, kot mora biti. Tekaški del zelo dober z izjemo zadnje runde, ki sem jo izvedel skoraj odlično. Odlično sem razporedil moči, a dejstvo je, da bi si vedno želel biti še hitrejši. Danes je bilo vse dobro narejeno in sem v zadnjem krogu tekel najhitreje,” je bil zadovoljen najboljši slovenski biatlonec.

Tudi Vidmar je z odliko opravil z obema strelskima nastopoma. Obakrat je strelišče zapustil na šestem mestu. Potem je prehitel Švicarja Jeremyja Finella, v obračunu za peto mesto pa je bil nekoliko močnejši Avstrijec David Komatz. “Nastop je bil zelo dober. Vsi smo opravili tako, kot znamo. Dobro smo streljali in na progi dali vse od sebe. Razmere so prave zimske in v takih resnično lahko uživamo.. Sprva sem bil nervozen, ker mi je Jakov predal na tako dobri poziciji. Nato sem se prepustil in se osredotočil samo nase. Vedel sem, da bom proti najboljšim tekačem nekaj izgubil, a zadel vsem vse strelec. 6. mesto je supr.” je dodal Vidmar.

V Ruhpoldingu bosta v petek in soboto sprinta, v nedeljo pa zasledovalni preizkušnji.

Fak z odličnim streljanjem popeljal Slovence do šestega mesta
Štafeta, 4 x 7,5 km (M):               
 1. NORVEŠKA           1:09:49,6 (0+8) 
 Laegreid/Dale-Skjevdal/T.Boe/Christiansen                                 
 2. NEMČIJA                +45,0 (2+7) 
 3. ITALIJA                 58,7 (0+10)
 4. FRANCIJA              1:11,0 (1+10)
 5. AVSTRIJA              1:22,8 (0+2) 
 6. SLOVENIJA             1:23,8 (0+2) 
 Dovžan/Planko/Fak/Vidmar              
                                      
      * - kazenski krogi+poprave