Mathieu van der Poel bo še pet let vodil ekipo, ki se je zgradila okoli njega in se z njim prebila do elitne svetovne serije. Foto: EPA
Mathieu van der Poel bo še pet let vodil ekipo, ki se je zgradila okoli njega in se z njim prebila do elitne svetovne serije. Foto: EPA

"To podaljšanje je zame logična odločitev. Skupaj z ekipo sem rasel in še vedno čutim, da napredujemo," je dejal 29-letni Nizozemec, katerega dozdajšnja pogodba bi mu potekla ob koncu leta 2025.

"Čeprav smo skupaj dosegli že veliko uspehov, sem še vedno željan več. Pri tem ni nepomembno dejstvo, da je moštvo tudi multidisciplinarno. To je popolna ekipa za nadaljnje združevanje cestnega in gorskega kolesarstva ter ciklokrosa," je še dodal svetovni prvak, ki je lani ob mavrični majici na cestni dirki osvojil še dva spomenika: najtežjega Pariz–Roubaix in uvodnega Milano–Sanremo.

Ne samo zmagovalec, tudi superpomočnik

Ravno v soboto je pokazal, da Alpecin Deceuninck ni zgolj ekipa, kjer je podrejeno vse njemu, temveč je v napetem zaključku žrtvoval svoje možnosti za svojega ekipnega kolega. Naprej je ob zaključku zadnjega vzpona na Poggio polovil oba skoka Tadeja Pogačarja, ob koncu spusta je pokril še nevaren poskus Mateja Mohoriča, že po ciljni ravnini pa izničil še dvojni skok Mattea Sobrera in Toma Pidcocka ter sočasno pripeljal Philipsena v položaj za zmagoviti sprint. Sam je končal na devetem mestu. Podobno izvrsten pomočnik je bil tudi na lanski Dirki po Franciji, ko je bil zadnji člen v sprinterskem vlakcu ob Philipsenovih etapnih zmagah.

Mathieu van der Poel od ciklokrosa do cestne elite

Dvakratni zmagovalec spomenika po Flandriji (Ronde van Vlaanderen 2020 in 2022) in drugih prestižnih klasik (Strade Bianche 2021, Amstel Gold Race 2019) zdaj načrtuje naskok na tretjo zmago na De Ronde in obrambo naslova iz severnega pekla.

V Sanremu je van der Poel vrnil uslugo Philipsenu, ki mu je pomagal in kril hrbet na lanskem Roubaixu. Zgodba, ki se lahko ponovi letos 7. aprila. Foto: EPA
V Sanremu je van der Poel vrnil uslugo Philipsenu, ki mu je pomagal in kril hrbet na lanskem Roubaixu. Zgodba, ki se lahko ponovi letos 7. aprila. Foto: EPA

Belgijska ekipa, ki domuje v Herentalsu v Belgiji, je bila ustanovljena leta 2008 kot ekipa za ciklokros, ki se je ponašala z različnimi svetovnimi prvaki v tej zimski kolesarski disciplini. Ravno Mathieu van der Poel je s svojim vsestranskim kolesarskim talentom zakrivil, da so se podali tudi v cestno kolesarstvo in z letom 2023 so postali člani elitne svetovne serije. Sočasno se Mathieu van der Poel zdaj lahko pohvali s šestimi naslovi svetovnega prvaka v ciklokrosu, medtem ko sanja zlato v olimpijskem krosu z gorskim kolesom.

10 let bo obraz nemškega proizvajalca

Močni pokrovitelji, kot so Alpecin, Deceuninck in opremljevalec koles Canyon, so zagotovili, da sta brata Roodhooft zgradila močno ekipo, ki ni odvisna zgolj od izidov Mathieuja van der Poela, ki pa ostaja nosilni steber moštva. Podaljšanje pogodbe je omogočil ravno Canyon, ki je z Nizozemcem sočasno sklenil posebno 10-letno pogodbo. Van der Poel bo prihodnjih pet let njihov kolesar, potem pa še pet let ambasador priljubljene nemške znamke, ki kupcem prodaja kolesa neposredno prek spleta.