Ilka Štuhec je bila lani na Tofani prva in druga, letos pa le 19. in 21. Foto: AP
Ilka Štuhec je bila lani na Tofani prva in druga, letos pa le 19. in 21. Foto: AP

31-letna smučarka iz Moldeja je za 35 stotink prehitela Američanko Jacqueline Wiles, ki je presenetila s številko 26. Tretje mesto je zasedla Italijanka Sofia Goggia, vodilna v smukaškem seštevku, ki je zaostala 44 stotink. Goggia je bila tretja že v petek, ko sta ji na najnižji stopnički družbo delali še dve tekmovalki.

Mowinckel, ki se je na progo podala po daljši prekinitvi s številko 20, je zmagala četrtič v karieri, prvič pa ji je to uspelo v smuku, kjer je bila do zdaj le enkrat na odru za zmagovalke. Lani februarja je bila druga v Crans-Montani. Je pa v kraljevski disciplini leta 2018 postala olimpijska prvakinja v Pjongčangu. Drugič je zmagala v Cortini, kjer je lani najhitreje odpeljala superveleslalom. Wiles je prismučala do uspeha kariere. Tretjič je končala na stopničkah, prvič po šestih letih, ko je bil prav tako na Tofani tretja.

Ilka Štuhec tokrat 19.

Ilka Štuhec zadovoljna z nastopom

Mariborčanka, ki je lani na tem prizorišču zmagala, je tokrat smučala bolj napadalno kot v petek, ko je zaostala dve sekundi. V zgornjem delu je dobro opravila svoje delo, v drugem odseku pridobila nekaj pred tedaj vodilno Lauro Gauche, toda po odseku Duca d'Aosta je imela težave pri doskoku. Potem je šla nekoliko iz idealne linije, bila v nekaj zaporednih zavojih pozna in počasi se je zaostanek povečeval. Ob prihodu v cilj je tako kot v petek zaostala za vsemi do tedaj uvrščenimi, od zmagovalke pa je bila počasnejša 1,51 sekunde.

Nastop Ilke Štuhec na drugem smuku v Cortini

"Današnji dan je ne glede na končni rezultat dober obliž na dogajanje v zadnjem času. Včeraj popoldne sem se odločila, da danes nastopim s starimi smučarskimi čevlji, ki jih res dobro poznam. Že na jutranjem ogrevanju sem dobila boljši občutek na smučeh in sem tako lahko bolj sproščeno smučala in napadala. Žal sem potem neposrečeno, oziroma lahko rečemo, posrečeno pristala, da se ni zgodilo kaj hujšega. Sem se rešila in napadala naprej. Bila sem potem pozna, kar je moja napaka, a spodaj bila spet hitra. Z današnjim dnem sem zadovoljna,” je dejala dvakratna svetovna prvakinja v smuku.

Tako kot petkova preizkušnja tudi drugi smuk na progi Olympia delle Tofane ni potekal brez težav. Zaradi padcev – helikopter je v bolnišnico odpeljal Američanko Isabello Wright, ki je imela številko tri – in tudi vetra je bila preizkušnja na prizorišču prihodnjih olimpijskih iger večkrat prekinjena, trajala pa je skoraj tri ure. 45 tekmovalk je bilo na startu, v cilj pa jih je prišlo le 33. V nedeljo bo v Cortini še superveleslalom.

Shiffrin prek družbenih omrežij sporočila, da ni huje poškodovana

V petek je v Cortini zmagala Avstrijka Stephanie Venier, tekmo pa so zaznamovali številni odstopi. Najboljša smučarka na svetu Mikaela Shiffrin je v petek padla po skoku tik pred slovitim odsekom Tofana Schuss. Po pregledu v bolnišnici so sporočili, da sta sprednja in zadnja križna vez Američanke ostali celi.

"Hvala vsem za podporo in lepe želje. Trenutno vse to jemljem dan za dnem in bom delila več informacij oziroma novosti, ko bom vedela več. Zelo sem hvaležna, da ni hujšega, vendar me trenutno precej boli. Preostanek tega konca tedna ne bom smučala in izpustila bom Kronplatz v torek. Kaj bo naprej, je zdaj precej težko reči. Potrebujem nekaj časa, da bomo z ekipo vse skupaj predelali in da vidim, kako se bo odvijalo v prihodnjih dneh. Hvala vsem," je zapisala na družbenem omrežju X.

Objavi je pripela fotografijo, ki jo je sama posnela, kako leži na postelji v svoji sobi v apartmaju, z obkladkom na levem kolenu. Na drugi fotografiji je posneta, kako stoji objeta in nasmejana skupaj s članicami ameriške reprezentance brez povoja na kolenu.

Slabše jo je odnesla olimpijska prvakinja v kraljevski disciplini Corinne Suter. Švicarka je na istem mestu nerodno pristala po skoku. Zakričala je od bolečin in se nemudoma prijela za koleno. Tudi njo so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Strgala je vezi v levem kolenu, v soboto bo operirana, sezona pa je zanjo že končana.

Končni vrstni red:                     
 1. R. MOWINCKEL       NOR      1:33,50
 2. J. WILES           ZDA        +0,35
 3. S. GOGGIA          ITA         0,55
 4. L. GAUCHE          FRA         0,59
 5. S. VENIER          AVT         0,71
  . L. GUT BEHRAMI     ŠVI         0,71
 7. C. HÜTTER          AVT         0,74
 8. K. V. LIE          NOR         0,76
 9. M. BASSINO         ITA         0,89
10. R. MIRADOLI        FRA         0,92
...                                    
19. I. ŠTUHEC          SLO         1,51
Odstop: Ledecka, Weidle, Hählen ...    
Skupno (24/43):                        
 1. M. SHIFFRIN       ZDA        1209  
 2. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI         914  
 3. F. BRIGNONE       ITA         809  
 4. P. VLHOVA         SLK         802  
 5. S. GOGGIA         ITA         702  
 6. S. HECTOR         ŠVE         647  
 7. M. GISIN          ŠVI         530  
 8. C. HÜTTER         AVT         503  
 9. V. GRENIER        KAN         429  
10. L. DÜRR           NEM         404  
...                                    
44. A. BUCIK          SLO         125  
46. I. ŠTUHEC         SLO         123  
52. A. SLOKAR         SLO          94  
55. N. DVORNIK        SLO          84  
Smuk (5/10):                           
 1. S. GOGGIA          ITA        350  
 2. S. VENIER          AVT        261  
 3. L. GUT BEHRAMI     ŠVI        209  
 4. C. HÜTTER          AVT        193  
 5. J. FLURY           ŠVI        183  
 6. M. PUCHNER         AVT        180  
 7. R. MOWINCKEL       NOR        142  
 8. F. BRIGNONE        ITA        132  
 9. J. HÄHLEN          ŠVI        125  
10. J. WILES           ZDA        124  
...                                    
14. I. ŠTUHEC          SLO        107