Zoran Zeljković je bil kot igralec vezist, med drugim je nosil dres Domžal, Interblocka in Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zeljković je bil kot igralec vezist, med drugim je nosil dres Domžal, Interblocka in Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Po četrtkovi tekmi 10. kroga Prve lige Telemach na Bonifiki (1:3; streli v okvir vrat 13:6, koti 9:0) smo se pogovarjali s trenerjem kanarčkov Zoranom Zeljkovićem, ki je pred sezono v Koper prišel iz Krke, s katero bi na začetku junija kmalu poslal klub z Obale spet v drugo ligo. Zgodilo se je drugače, 41-letni Ljubljančan pa je dobil priložnost za delo v novem okolju.

Uvodna dva meseca za krmilom Kopra sta bila uspešna, med drugim se je veselil zmag nad Muro, Olimpijo in Mariborom. Zdaj bo njegova naloga čim prej dvigniti moštvo, da se ne bo niz porazov še podaljšal.

Po nizu šestih zaporednih ligaških zmag, ki ste jim dodali še pokalno prejšnji četrtek v Kidričevem (1:2), je za vas napočil trenutek streznitve. Kako komentirate zadnji dve predstavi?
Oba poraza sta bila zaslužena. Pozabili smo, kaj nas je pripeljalo na vrh. Stvari, za katere vemo, da jih moramo delati, smo prenehali delati, in nogomet te hitro kaznuje. V obrambi moramo igrati z več energije. Če doma prejmeš tri zadetke, ne moreš pričakovati, da boš zmagal. Na prejšnjih tekmah nismo dobili veliko golov, vsega šest. Mislim, da je trenutno to glavna težava. Seveda smo vedeli, da bo prej ali slej prišel tudi kakšen poraz. Ni težava izgubiti tekmo, ampak način, kako smo izgubili. To me jezi.

Kaj še lahko obžalujete na tej tekmi?
Iskreno, največji krivec sem jaz. Imel sem načrt, za katerega se je izkazalo, da ni pravi. Načrtno sem v igro dal malce bolj igrive igralce, ki so malo slabši v obrambi. Želel sem, da pridemo v prednost in potem postopoma zapremo tekmo. Žal nam je izenačujoči zadetek prekrižal načrte. Pri zaostanku z dvema zadetkoma smo se morali odpreti, še bolj tvegali in končalo se je, kot se je. Smo pa imeli pri 1:0 nekaj priložnosti, ko bi lahko povedli z višjo razliko, a se nam ni izšlo. Imeli smo več kot dovolj priložnosti, da bi lahko mirno končali tekmo.

Je k dvema ničlama kaj prispeval tudi ritem tekem, ki si sledijo vsake tri dni?
Prepričan sem, da za naš padec ni kriv zgoščen ritem tekem.

Sorodna novica Mariborčani z zmago na štajerskem derbiju prekinili slab niz

Kot ste že sami omenili, ste imeli v prvem polčasu po vodilnem golu še nekaj priložnosti, nato pa v sodnikovem podaljšku prejeli izenačujoči zadetek. Velikokrat takšen gol preobrne potek tekme, tako je bilo tudi tokrat.
Zelo naivno smo dobili ta zadetek. Imeli smo dober izid, imeli žogo, nato pa je sledilo izenačenje iz protinapada. Težko razumljivo. Upam, da se bomo kaj naučili iz takšnih napak. Treba bo analizirati in popraviti na naslednjih tekmah. V prvi minuti drugega polčasa smo sicer imeli zelo lepo priložnost za 2:1, a se je potem hitro obrnilo v drugo smer, ko je Aluminij takoj zatem zadel kar dvakrat.

Po zaostanku z 1:3 ste najbrž težko računali na preobrat, saj Kidričani z izjemo visokega poraza v Sežani v prejšnjem krogu (4:0) težko prejemajo zadetke.
Videlo se je, da hočemo malo na silo, v življenju pa je tako, da težko gre kaj na silo.

Je pa res, da ste na pokalni tekmi proti Aluminiju po zgodnjem zaostanku napravili preobrat. Kako je igrati proti istemu tekmecu dvakrat v enem tednu?
Težko je, saj se zavedaš, da je istega tekmeca težko premagati večkrat v kratkem času, še če igraš pred blokom.

Najboljša strelca Kopra Kaheem Parris (4) in Maks Barišić (5) na zadnjih dveh tekmah nista dosegla zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Najboljša strelca Kopra Kaheem Parris (4) in Maks Barišić (5) na zadnjih dveh tekmah nista dosegla zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Bede Osuji se vam je pridružil pred kratkim in na štirih tekmah dosegel dva zadetka. Kako ste zadovoljni z njim?
Malo se mu vidi, da ni naredil priprav in še ni stoodstotno pripravljen, trenutno pa imamo nekaj težav tudi z drugimi napadalci. Laminu Colleyju je malo energije vzela okužba z novim koronavirusom.

Že v nedeljo vas čaka nova težka preizkušnja, saj boste gostovali pri državnemu prvaku Muri.
Hočeš nočeš se moramo dvigniti. Verjamem, da imajo vsi naši fantje rezerve. Če nisi 100-odstoten, ti nogomet velikokrat ne da energije nazaj. Strniti moramo vrste in na naslednjih tekmah odigrati bolje. Vedel sem, da ne bo lahko, zelo pomembno je, kako se odzoveš v takšnih trenutkih.

Bravo in Olimpija sta vas v sredo ujela pri 19 točkah, tudi Maribor in Mura ne zaostajata več veliko.
Mislim, da še nikoli ni bila liga tako izenačena. Pred nobeno tekmo ni favorita. Še vedno pa verjamem v svojo ekipo.

Zdaj že zelo dobro poznate nogometni utrip v Kopru. Kako ste zadovoljni s podporo okolja?
Mislim, da ima Obala veliko rezerve. Upajmo, da bomo pritegnili še kakšnega gledalca in se bodo ljudje še v večjem številu začeli vračati na stadion. Mislim, da so naše tekme atraktivne, a zavedamo se, da bodo prišli le, če se bomo borili za vrh. Srčno upam, da bo tako. Izredno cenim, da mi je Koper dal priložnost. Zelo vesel in ponosen sem, da sem tu trener. Naredil bom vse, da bi klubu vrnil na najboljši mogoč način. S predsednikom Antejem Gubercem in športnim direktorjem Oliverjem Bogatinovim za zdaj zelo dobro sodelujemo, želim si, da bo tako tudi v prihodnje.

Izjava trenerja Aluminija Oskarja Drobneta

"Nihali smo. Prvi polčas smo odigrali slabo, zelo smo trpeli predvsem po diagonalnih podajah, drugega pa odlično. V prvem polčasu je Koper dominiral, imeli smo srečo, da smo v sodnikovem podaljšku izenačili. Izpostaviti moramo Luko Janžekoviča, ki je z obrambami spravljal v obup tekmece. Tudi na začetku drugega polčasa, ko smo takoj izgubili žogo, je ubranil 100-odstotno priložnost. Na drugi strani pa smo dosegli tudi tri lepe zadetke. V drugem polčasu smo dobili prepotrebno samozavest in bili zelo dobri v prehodih. Vse je steklo, podaje, povratne žoge, bili smo hitrejši, boljši v dvobojih, konkretnejši. Zelo dobro smo izpeljali dva protinapada in dvakrat zadeli, lahko bi dosegli še kakšen zadetek, tudi domači pa so imeli dve, tri priložnosti. Bili smo dovolj zbrani, da smo preprečili znižanje. Z organizirano in predvsem borbeno postavitvijo se nam je uspelo ubraniti. Znova smo pokazali, da imamo karakter, da zmoremo. Takšen pristop je naš zaščitni znak, spomladi smo na tak način osvajali točke, tudi nadaljevati moramo v tem ritmu. V sezono smo vstopili malo preveč prepotentno, ker smo bili v pretekli zelo dobri v spomladanskem delu in smo mislili, da bo šlo kar po tekočem traku naprej. Po porazu v Sežani smo se morali pošteno pogovoriti. Na klopi smo imeli ob vratarju samo štiri rezervne igralce, zdaj smo ostali še brez Aljaža Krefla (poškodba ramena) in Tina Martića (rdeči karton)."