'Železni' Hermann Maier na novinarski konferenci ni mogel zadrževati solz. Foto: EPA
'Železni' Hermann Maier na novinarski konferenci ni mogel zadrževati solz. Foto: EPA
Kitzbühel in Hermann Maier
Maier, ki je bil znan tudi kot 'Mister Super-G' je na slovitem Petelinjem grebenu dobil kar pet superveleslalomov, medtem ko je bil na prestižnem smuku prvi le leta 2001. Foto: EPA
Herminator smuči postavil v kot

Na hitro sklicani novinarski konferenci je 36-letnik presenetil sedmo silo, ki ji je še pred nekaj dnevi zagotovil, da bo v novi sezoni nastopil le v hitrih disciplinah.

Zaostal samo za Ingemarjem Stenmarkom
Zidar iz Flachaua je zmagal na 54 tekmah za svetovni pokal in 4-krat slavil v skupnem seštevku za veliki kritastalni globus. Osvojil je še dve zlati olimpijski medalji na zimskih igrah v Naganu leta 1998, temu pa je na svetovnih prvenstvih dodal še tri naslove prvaka.

Od zidarja do avstrijskega nacionalnega junaka
"Po skrbnem razmisleku, a spontani odločitvi, sem se odločil, da potegnem črto pod mojo smučarsko kariero," je v solzah razlagal Maier, ki je na začetku članske kariere izpadel iz avtrijskega moštva, prvič pa je v svetovnem pokalu nastopil šele pri 23 letih.
"Z žalostjo zaključujem kariero, ki je bila uspešnejša kot sem si jo kadarkoli lahko predstavljal," se je Hermann ozrl v preteklost, v kateri se je moral preživljati kot zidar, preden se je uspel prebiti med najboljše avstrijske alpske smučarje.

Padec na glavo in z motorjem
Svetovno slavo je "Herminator" požel po grozovitem padcu na olimpijskih igrah v Naganu, ko je le dva dni po padcu na glavo med smukom slavil v superveleslalomu. Njegova največja zmaga je bil povratek po nesreči z motorjem, ko je avgusta 2001 skorajda ostal brez desne noge.

Težavno poletje vzrok za slovo
Po koncu lanske sezone je šel na operacijo levega kolena, nato se je septembra poškodoval še med vožnjo z gorskim kolesom, izpustiti je moral večji del suhih priprav in ves snežni trening. Kljub ob vseh tećavah zavidljivi fizični pripravljenosti, se je odločil, da se želi posloviti od njemu ljubega športa, ko je še zdrav.

"Veselim se prihodnosti, saj se pred mano v življenju odpira novo zanimivo poglavje. Hvala vsem za vse, dobro se imejte," je v svojem slogu zaključil eden izmed športnih velikanov zadnjega desetletja.

Herminator smuči postavil v kot