Smučarska zveza ne sledi uspehom skakalcev. Foto: EPA
Smučarska zveza ne sledi uspehom skakalcev. Foto: EPA
Primož Ulaga
Primož Ulaga razmišlja o novem pravilniku. Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac
Robi Kranjec
Robi Kranjec: "Enako je, če si dober, ali pa slab." Foto: Simon Maljevac

Smučarski skakalci so med uspešnejšimi slovenskimi športniki pretekle zime. Uspehe so nizali drugega za drugim in kar štirje so končali sezono med 16 najboljšimi v svetovnem pokalu. Tako so zelo hitro izčrpali sredstva, namenjena za nagrajevanje pri SZS-ju. "S smučarske zveze smo kar po mejlu dobili obvestilo, da nam bodo lahko izplačali le 30 odstotkov obljubljenih nagrad," je povedal Robi Kranjec.

Odgovor o odločitvi zveze smo poiskali pri predsedniku Primožu Ulagi, ki ima drugo stran zgodbe. "Jaz sem prepozno prišel, te stvari so bile že vse narejene. Če se vrnem nazaj, sam kot bivši športnik bi ob tem skočil do neba, če bi vedel, da ne bom plačan za svoje uspehe. O teh stvareh se zato z njimi lahko veliko lažje pogovarjam. So pa to dogovori, ko mene še ni bilo zraven. Težko naredim velike spremembe, se bom pa potrudil, da se velike uspehe nagradi, kot se spodobi," odgovarja Ulaga.

Pri skakalcih je največji marketinški magnet čelada, ki jo trži SZS. Smučarska zveza je tudi sestavila pogodbo s sistemom nagrajevanja in zelo nizko zgornjo mejo, brez možnosti nadgradnje v primeru večjih uspehov, kot so bili v pretekli sezoni. Peter Prevc je previden: "V take pogodbe se vgrajuje veliko varovalk, tako da tekmovalec nima veliko na voljo. V pravilniku je tudi, da se o tem ne sme govoriti. Kar koli povem, sem že v prekršku."

Skakalci so se tako znašli v začaranem krogu, ko imajo visoke ponudbe tudi tujih podjetij, da bi nosili njihove čelade, in spoštovanju pogodbe, ki pa za lansko sezono zanesljivo ne bo izplačana v celoti. "Med sabo smo se pogovarjali in seveda nismo zadovoljni. Pričakovali bi, da bi bili ob teh velikih uspehih tudi v celoti izplačani. Zaslužili bi si kvečjemu še dodatno nagrado, ne pa da nam še obljubljene ne izplačajo. Taka pogodba je bila lani podpisana, kljub temu da smo rekli, da je potrebno zagotoviti dodatna denarna sredstva. Vsota je le majhna za vse, tukaj so tudi tekači in kombinatorci. Na koncu imaš občutek, da če si boljši, imaš manj oziroma če si slab, imaš isto," pravi Kranjec

Ulaga že namiguje na nove možnosti, ki jih narekujejo predvsem uspehi v zadnjih sezonah. Verjetno bo treba tudi znotraj nordijske družine razdeliti posameznike v različne razrede. "S tem nimam težav. Bilo je obdobje, ko so bila pravila igre postavljena tako, zdaj pa moramo razmišljati o novih načinih sodelovanja. V bistvu se moramo vedno znova zavedati, da brez močne podpore za program tudi športnikov ni. Tudi Robi in drugi so prišli na površje na podlagi nekih Primožev Peterk itd. Uspeh nekoga je povzročil napredek mlajših kategorij in ta osnova še vedno mora obstajati. Da pa se bo potrebno pogovarjati o spremenjenih oblikah, pa mislim, da je čas," je dejal Ulaga.

Za konec pa še pot do rešitve, ki jo je slišal zdajšnji svetovni prvak v poletih, ki bo naslov branil prav v olimpijski sezoni v Harrachovu, Robi Kranjec: "Pred sedmimi leti sem slišal stavek: 'Fantje, samo dobro skačite, pa boste imeli vse.' To poslušam že sedem let. To je moj odgovor."

Skakalcem motivacije ne primanjkuje, izzivi so povezani predvsem s športnimi uspehi. Trening je uspešen, na potezi so poslovneži, ki vse prevečkrat bolj kot na korist tistih, ki jim prinašajo kruh, gledajo na lasten žep.