Tina Maze je nastopila s štartno številko ena, a že po prvi vožnji zaostajala 85 stotink za Shiffrinovo. V slalomskem seštevku svetovnega pokala je trenutno tretja za Hansdotterjevo in Američanko. Foto: EPA
Tina Maze je nastopila s štartno številko ena, a že po prvi vožnji zaostajala 85 stotink za Shiffrinovo. V slalomskem seštevku svetovnega pokala je trenutno tretja za Hansdotterjevo in Američanko. Foto: EPA
Frida Hansdotter, Mikaela Shiffrin in Šarka Strachova
Frida Hansdotter, Mikaela Shiffrin in Šarka Strachova na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin
Shiffrinova, ki bo 13. marca dopolnila 20 let, je osvojila že tretje slalomsko zlato na velikih tekmovanjih. V svetovnem pokalu ima 11 slalomskih in eno veleslalomsko zmago. Foto: Reuters

Zadnjo žensko disciplino 43. srečanja najboljših smučark sveta je dobila domača adutinja iz Vaila Mikaela Shiffrin, ki je tudi branila naslov. Američanki se je najbolj približala vodilna v slalomskem seštevku svetovnega pokala, Švedinja Frida Hansdotter. Tretja iz Schladminga pred dvema letoma je zaostala 34 stotink sekunde. Bron je pripadel Čehinji Šarki Strachovi (+0,77), ki je s tem ponovila uspeh s SP-ja v Bormiu 2005, ima pa še kolajni iz Aareja 2007 (zlato) in Val d'Isera 2009 (srebro), ko je tekmovala še z dekliškim priimkom Zahrobska.
Enak vrstni red je bil že po prvem "polčasu". Tik pod stopničke se je z 10. mesta povzpela Slovakinja Veronika Velez Zuzulova. 19-letna Shiffrinova je imela pred finalom 40 stotink naskoka pred Hansdotterjevo, v drugi vožnji na prvem in drugem vmesnem času malenkost zaostajala (+0,04 in 0,03), a v spodnjem delu znova pridobila prednost ter po Schladmingu 2013 in lanskih olimpijskih igrah v Sočiju tretjič zapored stopila na najvišjo stopničko na velikih tekmovanjih.
Ni bilo energije
"Gotovo mora smučar za rezultat največ vložiti v slalomu. Tam pridejo do izraza tvoje telo, sposobnosti, hitrost, iznajdljivost ... Slalomski uspeh vidim kot zame najtežji. Medalja v slalomu je tista, ki mi manjka, in si je najbolj želim," je pred začetkom SP-ja v ZDA razmišljala Mazejeva. Izziv je bil velik, saj je 31-letna slovenska šampionka letos zmagala na slalomu v Leviju ter bila druga v Flachauu in Aareju. Na koncu ji ni uspelo osvojiti kolajne v disciplini, v kateri edino nima odličja z velikih tekmovanj.
"Bila sem na robu svojih moči. Ni me bilo, nimam energije. Že v veleslalomu sem bila malo prazna. Nisem zdržala do konca. Škoda, ampak tako pač je. Program je tak, da je slalom vedno na koncu, ob vseh tekmah, tej nadmorski višini in težkih postavitvah preprosto moje telo ni dalo več. Danes je bilo res težko, kar panika me je zagrabila zaradi dihanja, potrebovala sem res dolgo časa, da sem prišla k sebi. Upam, da bom v Maribor, ki je zame domače svetovno prvenstvo, prišla bolj polna energije in razveselila vse navijače," je v prvi izjavi za TV Slovenija povedala Tina, ki s svetovnega prvenstva odhaja z zlatom s smuka in superkombinacije ter s srebrom s superveleslaloma. Zlata lisica na Pohorju bo že prihodnji konec tedna.

Na štartu je bilo sicer kar 120 slalomistk, tudi še dve Slovenki. Ana Bucik, ki se je izkazala s tretjim časom kombinacijskega slaloma, je bila pred finalom 23., Katarina Lavtar pa 39. Bucikova je v spodnjem delu druge vožnje izgubila ravnotežje, zgrešila vrata in odstopila, Lavtarjeva pa se je prebila na 29. mesto.
Shiffrinova pred finalom spala
"Počutim se čudovito. Pred drugo vožnjo sem bila malo živčna. Ponosna sem, da mi je uspelo ubraniti zlato," je dejala Shiffrinova, ki si je med obema vožnjama privoščila spanec, da bi ostala sproščena. Tudi Hansdotterjeva je priznala, da je bila Američanka tokrat nepremagljiva.

Končni vrstni red:                  
 1. M. SHIFFRIN        ZDA     1:38,48
 2. F. HANSDOTTER      ŠVE       +0,34
 3. Š. STRACHOVA       ČEŠ        0,77
 4. V. VELEZ ZUZULOVA  SLK        0,94
 5. K. ZETTEL          AVT        1,02
 6. E. MIELZYNSKI      KAN        1,50
 7. C. THALMANN        AVT        2,04
 8. T. MAZE            SLO        2,48
 9. N. NOENS           FRA        2,69
10. M.-M. GAGNON       KAN        2,93
11. N. LOESETH         NOR        2,95
12. M. WIESLER         NEM        3,04
...                                   
29. K. LAVTAR          SLO        3,91
Odstop: Bucik, Hosp, Holdener ... (2. 
vožnja)                               
 
Vrstni red po 1. vožnji:                  
 1. M. SHIFFRIN        ZDA       50,07
 2. F. HANSDOTTER      ŠVE       +0,40
 3. Š. STRACHOVA       ČEŠ        0,44
 4. M. KIRSCHGASSER    AVT        0,77
 5. T. MAZE            SLO        0,85
 6. E. MIELZYNSKI      KAN        0,87
 7. C. THALMANN        AVT        0,94
 8. W. HOLDENER        ŠVI        1,02
 9. K. ZETTEL          AVT        1,03
10. V. VELEZ ZUZULOVA  SLK        1,18
11. A. SWENN-LARSSON   ŠVE        1,22
12. N. HOSP            AVT        1,39
13. N. LOESETH         NOR        1,43
14. M.-M. GAGNON       KAN        1,55
23. A. BUCIK           SLO        2,48
39. K. LAVTAR          SLO        3,91

Maze: Ni me bilo. Nimam več energije.
Nastopi najboljših treh slalomistk
Druga slalomska vožnja Tine Maze
Nastopa A. Bucik in K. Lavtar v 1. vožnji slaloma
Andrea Massi, kot ga vidijo prijatelji in sodelavci
Prvi vožnji T. Maze in M. Shiffrin v slalomu
Maze: Ni me bilo. Nimam več energije.
Nastopi najboljših treh slalomistk
Druga slalomska vožnja Tine Maze
Nastopa A. Bucik in K. Lavtar v 1. vožnji slaloma
Andrea Massi, kot ga vidijo prijatelji in sodelavci
Prvi vožnji T. Maze in M. Shiffrin v slalomu