Na polovici proge, na tretjem vmesnem času, je Beat Feuz za Johanom Clareyjem zaostajal že za 42 stotink, a nato z izjemnim spodnjim delom v zadnje pol minute vožnje prišel na prag druge zaporedne zmage v Kitzbühelu. Foto: AP
Na polovici proge, na tretjem vmesnem času, je Beat Feuz za Johanom Clareyjem zaostajal že za 42 stotink, a nato z izjemnim spodnjim delom v zadnje pol minute vožnje prišel na prag druge zaporedne zmage v Kitzbühelu. Foto: AP

Po petkovih težavah s padci in vetrom in sobotni prestavitvi zaradi žleda je Kitzbühel v nedeljo le ponudil pravo kuliso, ki pritiče najslovitejši tekmi svetovnega pokala.

Končni vrstni red:                     
 1. B. FEUZ           ŠVI       1:55,29
 2. J. CLAREY         FRA         +0,17
 3. M. MAYER          AVT          0,38
 4. C. INNERHOFER     ITA          0,86
 5. R. BAUMANN        NEM          0,97
 6. A. SANDER         NEM          1,00
 7. D. PARIS          ITA          1,18
 8. O. STRIEDINGER    AVT          1,20
 9. M. BAILET         FRA          1,22
10. D. HEMETSBERGER   AVT          1,32
  . M. ODERMATT       ŠVI          1,32
12. T. GANONG         ZDA          1,35
13. M. FRANZ          AVT          1,38
14. F. SCHIEDER       ITA          1,43
15. D. DANKLMAIER     AVT          1,46
44. B. KLINE          SLO          3,63
45. M. ČATER          SLO          4,30
Odstop: Hrobat, Monsen, Koell.         
Beat Feuz je s 15. zmago osvojil jubilejne 50. stopničke v svetovnem pokalu, pri čemer je bil 19-krat drugi in 16-krat tretji. Veliko večino, kar 38 uvrstitev med prve tri, je dosegel v kraljevi smučarski discplini. Foto: AP
Beat Feuz je s 15. zmago osvojil jubilejne 50. stopničke v svetovnem pokalu, pri čemer je bil 19-krat drugi in 16-krat tretji. Veliko večino, kar 38 uvrstitev med prve tri, je dosegel v kraljevi smučarski discplini. Foto: AP

A prav pred nastopom petkovega zmagovalca Beata Feuza s številko 9 so smuk za 10 minut prekinili zaradi megle, ki se je spustila na progo v zgornjem delu. Vseeno to 33-letnega Švicarja ni zmedlo, ki je stopnjeval svojo vožnjo in z izredno hitrostjo opravil s prelomnico pri kmetiji in s prečnim prehodom proti ciljnemu spustu ter za 17 stotink prehitel Francoza Johana Clareyja.

Clarey prvi 40-letnik na stopničkah
Clarey je pri 40 letih osvojil 2. mesto v Kitzbühelu, s čimer je postavil nov mejnik v zgodovini svetovnega pokala, saj je postal prvi 40-letnik z uvrstitvijo na oder za zmagovalce.

Za Clareyja je to njegova osma uvrstitev na zmagovalne stopničke v karieri, v kateri veteran iz Savojskih Alp še vedno lovi svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

V cilju ni bil prepričan, da bo dovolj
"Tvegal sem, a v cilju nisem vedel, ali bo to zadostovalo. A za vseh 30 najboljših je bilo enako oblačno, tako da je zdaj seveda vse odlično,"
je v cilju dejal Feuz, ki je iz rok Mayerja prevzel rdečo majico vodilnega v smukaškem seštevku.

Feuz ob boku smukaških legend

Triintridesetletni Feuz je postal sedmi smučar v zgodovini svetovnega pokala z dvema zaporednima smukaškima zmagama na Streifu v enem koncu tedna. Pred njim so to dosegli Avstrijec Karl Schranz (1972), Avstrijec Josef Waicher (1978), Švicar Pirmin Zurbriggen (1985), Avstrijec Peter Wirnsberger (1986), Švicar Franz Heinzer (1992) in Francoz Luc Alphand (1995). Feuz je smukaški globus osvojil v zadnjih treh sezonah (2018, 2019, 2020).

Nedeljski smuk Feuza na Streifu
Tako kot na petkovem smuku se Martin Čater tudi na nedeljskem smuku ni spoprijateljil z najtežjo smukaško progo na svetu. Foto: AP
Tako kot na petkovem smuku se Martin Čater tudi na nedeljskem smuku ni spoprijateljil z najtežjo smukaško progo na svetu. Foto: AP

Današnji nastop je bil malo mešan, nekaj je bilo dobro, nekaj malo slabše. V določenih delih nisem bil dovolj samozavesten, da bi odpeljal tisto pravo linijo in zavoje na čisto. Mislim, da je to tista stvar, ki manjka. Je pa bilo nekaj dobrih stvari, ki jih nesem s sabo.

Boštjan Kline

Mayer rešil avstrijsko čast
Od domačih adutov je pričakovano največ pokazal Matthias Mayer, ki pa se je moral z zaostankom 38 stotink zadovoljiti s tretjim mestom.

Vsi preostali smukači, tudi trikratni zmagovalec Streifa Dominik Paris (7.; +1,18), so bili več kot pol sekunde oddaljeni od zmagovalnega odra.

Številka 50 prestrašila zmagovito trojico
Kar nekaj nemira je s številko 50 povzročil Italijan Florian Schider, čigar vmesni časi v zgornjem delu so se obarvali zeleno, na slabi polovici proge je bil 25 stotink hitrejši od Feuza (a počasnejši od Clareyja), na koncu pa je 25-letni Južni Tirolec osvojil 14. mesto.

Kline in Čater daleč zadaj
Presenetljivi zmagovalec uvodnega smuka zime v Val d'Iseru Martin Čater je nastopil s številko 4, a je skozi celotno progo izgubljal veliko časa in se za 41 stotink spustil pod mejo dveh minut, kar je bil za več kot dve sekundi in pol slabši čas od treh predhodnikov.

Drugi Slovenec Boštjan Kline je bil sicer za 67 stotink hitrejši od reprezentančnega kolega, a ga je to s številko 36 uvrstilo samo pred Čatra na predzadnje mesto.

Prehitela le štiri smukače
Kot prvi je za obema Slovencema po veliki napaki zaostal šele Kanadčan James Crawford (št. 42). Tretji Slovenec Miha Hrobat je po 49. vmesnem času na treh četrtinah proge odstopil. Med 53 nastopajočimi in 49 uvrščenimi je za Slovencema zaostala le četverica smukačev.

"Imamo težave predvsem s samozavestjo"
Trener slovenskih smukačev Grega Koštomaj je po tekmi dejal: ''Bili sta dve različni tekmi, za eno se je zdelo, da bo super, saj so bile razmere odlične, pa se je sprevrgla v tekmo z veliko prekinitvami in padci. Podlaga je bila dobra in dobro pripravljen teren, a fantje niso funkcionirali. V Kitzbühelu imamo težave, predvsem s samozavestjo. Miha se je podal odločno, a je imel težave z materialom in na eni smučki ni čutil zanesljivosti, tako da so se mu zadeve na ključnih zavojih podirale. Martin in Boštjan bosta morala na smuk samozavestneje za kakšen boljši rezultat.''

Smuk Martina Čatra v Kitzbühelu
Petkov smuk, s katerim so nadomestili prestavljeni drugi najslovitejši smuk iz Wengna, je dobil Švicar Beat Feuz, sama tekma pa je bila prekinjena po št. 30. Foto: Reuters
Petkov smuk, s katerim so nadomestili prestavljeni drugi najslovitejši smuk iz Wengna, je dobil Švicar Beat Feuz, sama tekma pa je bila prekinjena po št. 30. Foto: Reuters

Feuzu iz Wengna prestavljeni smuk
Kitzbühel je v petek gostil iz Wengna prestavljeni smuk, ki je prvič pripadel Švicarju Beatu Feuzu. A tekmo so zaznamovali padci, najhuje jo je na ciljnem skoku skupil njegov rojak Urs Kryenbühl. Ob silovitih sunkih vetra so nato tekmo pri številki 30 prekinili.

Žled preprečil tekmo v soboto
Tradicionalno je sobota dan za smuk v Kitzbühelu, a so tekmo odpovedali že navsezgodaj zjutraj zaradi snega, pomešanega z dežjem, zaradi česar je nastal žled, zlasti v spodnjem delu, ki je tudi najnevarnejši.

Spremenjen usodni ciljni skok
Ker je bil grd padec Kryenbühla na ciljnem skoku posledica prevelike končne hitrosti, pri čemer so leteli previsoko in predaleč, so v soboto prireditelji porezali skok, ga znižali, vendar pa tekmovalcem niso dopustili, da bi se spustili prek njega.

S slovitim Streifom še drugič najbolje opravil Feuz

ALPSKO SMUČANJE – SVETOVNI POKAL (M)

KITZBÜHEL, drugi smuk

SKUPNI VRSTNI RED

Po 21 tekmah (od 38):

 1. A. PINTURAULT     FRA           778
 2. A. A. KILDE       NOR           560
 3. M. ODERMATT       ŠVI           527
 4. M. SCHWARZ        AVT           466
 5. F. ZUBČIĆ         HRV           462
 6. L. MEILLARD       ŠVI           428
 7. H. KRISTOFFERSEN  NOR           420
 8. M. MAYER          AVT           404
 9. B. FEUZ           ŠVI           378
10. M. FELLER         AVT           348
...                                    
32. Ž. KRANJEC        SLO           163
49. M. ČATER          SLO           112
54. Š. HADALIN        SLO            97
88. B. KLINE          SLO            29
93. M. HROBAT         SLO            25

Smuk (5/9):

                  
 1. B. FEUZ           ŠVI           326
 2. M. MAYER          AVT           298
 3. J. CLAREY         FRA           217
 4. A. A. KILDE       NOR           190
 5. D. PARIS          ITA           188
 6. R. BAUMANN        NEM           156
 7. A. SANDER         NEM           148
 8. V. KRIECMAYR      AVT           143
 9. O. STRIEDINGER    AVT           140
10. R. COCHRAN-SIEGLE ZDA           136
...                                    
13. M. ČATER          SLO           111
37. B. KLINE          SLO            17
Alpsko smučanje - svetovni pokal: smuk (M), prenos iz Kitzbühla