Če kdo dobro pozna podkorensko strmino, je to Žan Kranjec, saj ima veliko izkušenj tako s treningov kot s tekem. Na Pokalu Vitranc je prvič tekmoval leta 2011. Prve točke (za 15. mesto) je osvojil leta 2016, najboljši rezultat pa je 5. mesto pred štirimi leti. Lani ni bilo uspeha, veleslalom je končal na 22. mestu. Foto: Reuters
Če kdo dobro pozna podkorensko strmino, je to Žan Kranjec, saj ima veliko izkušenj tako s treningov kot s tekem. Na Pokalu Vitranc je prvič tekmoval leta 2011. Prve točke (za 15. mesto) je osvojil leta 2016, najboljši rezultat pa je 5. mesto pred štirimi leti. Lani ni bilo uspeha, veleslalom je končal na 22. mestu. Foto: Reuters

"Ne bodite požrešni, zelo veliko smučarjev trdo trenira in se spogleduje z najvišjimi mesti. A če bo dobro smučal, je seveda to mogoče," nas je "umiril" trener Klemen Bergant, ko smo ga pobarali, ali lahko pričakujemo Kranjčevo uvrstitev na zmagovalni oder. Bergant je svojega srebrnega veleslalomista v torek odpeljal na trening v Zoncolan, kjer vadi tudi italijanska reprezentanca. Seveda je Kranjec prej dobro treniral na podkorenski strmini, vrata pa so bila odprta tudi za številne druge reprezentance, prišlo jih je kar sedem: "Vrnili smo jim uslugo, saj se mi v tujini pogosto priključimo tujim reprezentancam. Prišli so Nemci, Avstrijci, Francozi, Hrvat Zubčić ... Razmere so bile dobre, vreme idealno. Na terenu smo bili že ob pol sedmih, saj je bilo treba do 9. ure, ko se smučišče odpre za turiste, končati trening. To pomeni pet voženj po progi, za marec je to dovolj," je povedal Bergant.

Slovenija še nima zmage na veleslalomih za svetovni pokal v Kranjski Gori. Žan Kranjec je bil najvišje leta 2018, ko je s številko sedem osvojil peto mesto. Takrat je zmagal Marcel Hircher. Foto: Reuters
Slovenija še nima zmage na veleslalomih za svetovni pokal v Kranjski Gori. Žan Kranjec je bil najvišje leta 2018, ko je s številko sedem osvojil peto mesto. Takrat je zmagal Marcel Hircher. Foto: Reuters

Zima, kot je Šmitek ne pomni
V Kranjski Gori bosta ta konec tedna dve veleslalomski tekmi, tako sobotna kot nedeljska se bosta začeli ob 9.30, prenos bo na TV SLO 2. Ledena in zelo zahtevna proga, kjer je največja strmina takoj po startu, ne bo dovoljevala presenečenj, tu so vedno zmagovali mojstri smučanja. "Za januarsko tekmo Zlate lisice proge nismo polili z vodo, tokrat pa smo jo, in to dvakrat. Bali smo se, da bi se otoplilo in celo deževalo. Ker če so vso sezono dobre razmere, potem ravno za tekmo dobiš kazen. Velikokrat se je to zgodilo. K sreči tokrat ne. Takšne zime, kot je letošnja, ne pomnim. Dvakrat je zapadlo po pol metra snega, sicer pa padavin ni bilo. In kar je najpomembneje: v tej sezoni ni bilo nobene resne odjuge," je za MMC povedal Janez Šmitek, ki bo letos spet v vodstvu tekmovanja.

Tribune bodo (tudi zaradi napovedanega lepega vremena) verjetno spet polne, potem ko ob lanski jubilejni 60. izvedbi zaradi epidemije obisk gledalcev ni bil dovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Tribune bodo (tudi zaradi napovedanega lepega vremena) verjetno spet polne, potem ko ob lanski jubilejni 60. izvedbi zaradi epidemije obisk gledalcev ni bil dovoljen. Foto: MMC RTV SLO

Odermatt prvi favorit
Prvi favorit je seveda Marco Odermatt, ki to sezono od šestih tekem (če štejemo še olimpijsko) le na enem veleslalomu ni zmagal (je bil pa 2.), skoraj zagotovo si bo v Kranjski Gori že zagotovil mali globus, tudi veliki je bolj kot ne že njegov. Spomnimo, da je lani v Kranjski Gori konkurenco premagal za več kot sekundo. Ker bo proga odlično pripravljena, bo vsem omogočala dobre razmere za napad. Kranjec ima rad ledene podlage, a Bergant je zelo previden v napovedih. "Težko bo. Ne bo tako kot lani, ko so imeli smučarji 'otročje lahko' podlago. Težko je kar koli reči. Kranjcu se je dejansko zgodilo kar veliko v Pekingu in zdaj bo spet moral dobro tekmovati." Dobrodošla bo podpora navijačev, pričakovati je nekaj tisoč gledalcev, ki so zelo pogrešali "vrnitev v normalnost".

Kranjec želi olimpijsko formo prenesti v Kranjsko Goro

Res je že prišel čas za nove stopničke. Iz zgodovine vem, da so bili Slovenci vedno dobri, kadar so lahko trenirali v Kranjski Gori. In to zimo so lahko dovolj dobro trenirali.

Janez Šmitek

Dober znak: Slovenci so lahko trenirali na domačem terenu
Zadnjo slovensko zmago smo v Kranjski Gori videli leta 1999, ko je slalom dobil Jure Košir. Bilo bi res lepo, če bi imela Slovenija spet svojega predstavnika na zmagovalnem odru, kar se ni zgodilo že od leta 2001 in tretjega mesta Uroša Pavlovčiča na veleslalomu. "Res je že prišel čas za nove stopničke. Iz zgodovine vem, da so bili Slovenci vedno dobri, kadar so lahko trenirali v Kranjski Gori. In to zimo so lahko dovolj dobro trenirali. Kranjca sem videl v prejšnjih dneh, ko so tu trenirali številni elitni veleslalomisti, še vedno je v odlični formi, potem ko je v finalu olimpijskega veleslaloma pokazal izjemno predstavo. Ta notranja moč, da se je zbral po ne najboljšem prvem nastopu – to krasi le najboljše," pravi Šmitek, dolgoletni trener (tudi v moški reprezentanci).

Profil veleslalomske proge (kliknite na povečavo). Foto: Organizator
Profil veleslalomske proge (kliknite na povečavo). Foto: Organizator

Hrvaška ima naslednico Janice Kostelić
Če so nekateri dosežki slovenskih smučarjev v članski konkurenci še vedno vrhunski, je manj blišča zadnje čase pri slovenskem podmladku. Na svetovnem mladinskem prvenstvu, ki poteka v Panorami, Slovenci niso izstopali, izjema je le sedmo mesto Roka Ažnoha na superveleslalomu. Ažnoh bo tekmoval na letošnjem Vitrancu, ob njem pa še eden od mladcev, ki so bili na MSP-ju v Kanadi, Anže Gartner. Omenimo, da je 18-letna Hrvatica Zrinka Ljutić postala mladinska prvakinja v slalomu, v veleslalomu pa je bila bronasta! Šmitek slovenskemu smučanju ne prerokuje svetle prihodnosti, tudi zaradi životarjenja slovenskih smučišč, ki večinoma ne ponujajo dobrih razmer za trening. "Vedno več smučišč je zaprtih, naložb ni, smučanje pa je tudi zelo naporen šport, ki zahteva veliko odrekanja. Mladi se vprašajo, zakaj bi za trening vsak dan vstajali ob 5. uri zjutraj in odšli na mraz."

Največ zmag na Pokalu Vitranc, po šest, imata Ted Ligety in Marcel Hirscher (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO
Največ zmag na Pokalu Vitranc, po šest, imata Ted Ligety in Marcel Hirscher (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO

32 tisoč gledalcev videlo zmago Križaja
Pred domačo postajo svetovnega pokala izkoriščamo še priložnost, da obudimo slovenske legende Vitranca. Štiri slovenske zmage (na tekmah, ki so štele za svetovni pokal) so lahko pozdravili navijači v Kranjski Gori, poleg že omenjene Koširjeve leta 1999 še tri v 80. letih, ko sta množice navduševala Bojan Križaj in Rok Petrović. Križaj je prvič zmagal že leta 1982, takrat še na starem prizorišču (nad bencinsko črpalko). 20. marca bo minilo 40 let od tega uspeha, ki je imel posebno težo, ker je Bojan (za štiri stotinke) ugnal velikega Ingemarja Stenmarka. Ključen je bil uspeh na SP-ju v Schladmingu mesec prej (2. mesto Križaja v slalomu, 3. Strela v veleslalomu): "Po Schladmingu smo dobili takšno samozavest, da se je vse zdelo enostavno. Vedeli smo, da bo v Kranjski Gori evforija," je povedal Bojan Križaj. Tekmo si je ogledalo 32 tisoč gledalcev, kar je številka, ki je morda za vselej nedosegljiva.

Zmaga doma je vredna desetkrat več.

Bojan Križaj

Domača zmaga vredna desetkrat več!
Evforijo, ki še danes naježi kožo vsem smučarskim nostalgikom, je prinesla tudi tekma leta 1986, saj je Križaj zmagal, Petrović je bil drugi (tretji pa Stenmark, ki je zaradi zvestobe Elanu veljal za "na pol" Slovenca). "Veliki boj se nadaljuje, nekaj pa je jasno – zmaga je že jugoslovanska. Navdušenje na Vitrancu. Fantastično. Rok Petrović, lanski zmagovalec, vodi, toda mi imamo vrh slalomišča še Bojana Križaja, ki bo nekaj dni po novem letu dopolnil 30 let in ki nam je pripravil že toliko radosti. Dajmo Bojan, številka 13 je to, naj mu prinese srečo," je za Radio Slovenija komentiral Pavšer, Bojanov zmagoviti slalom pa končal že z nekaj nepozabnimi stavki: "Cel Vitranc ga bodri, tu je kot v panju, proga en sam špalir gledalcev. Dajmo zmago še teh nekaj metrov, teh nekaj vratic, da bo ja naša zmaga popolna, jeee, jeee, jeee, Bojan je prvi, Bojan je prvi!" In Križajev komentar po uspehu? "Zmaga doma je vredna desetkrat več, sploh po neuspešnih serijah, ki sem jih imel v Kranjski Gori po zmagi 1982."

AVDIO (s komentarjem Francija Pavšerja): Kranjska Gora 1986 - Križaj pred Petrovićem

Vse slovenske zmage na tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori
20. 3. 1982, slalom:
1. Bojan Križaj
2. Ingemar Stenmark
3. Franz Gruber

21. 12. 1985, slalom:
1. Rok Petrovič
2. Jonass Nilsson
3. Thomas Stangassinger

20. 12. 1986, slalom
1. Bojan Križaj
2. Rok Petrović
3. Ingemar Stenmark

6. 1. 1999, slalom
1. Jure Košir
2. Thomas Stangassinger
3. Benjamin Raich

50 let pokala Vitranc, dokumentarni film

Še nekaj zanimivosti o Pokalu Vitranc:
• V sklopu Pokala Vitranc je bilo izvedenih 86 tekem za svetovni pokal (42 VSL, 41 SL,
1 ženski SL)

• Največ zmagovalcev na Pokalu Vitranc prihaja iz Avstrije, in sicer 22, ki ima tudi največ zmag tako v slalomu kot tudi v veleslalomu.

• Največ zmag sta dosegla Ted Ligety (ZDA) in Marcel Hirscher (AVT), in sicer po šest. Ligety je vseh 6 dosegel v veleslalomu.

• Največ uvrstitev med prvo trojico je dosegel Marcel Hirscher – 15.

• Najdaljše obdobje med prvo in zadnjo zmago ima Ivica Kostelić (HRV), ki je prvič zmagal leta 2003 ter drugič in hkrati tudi zadnjič leta 2013.

Sorodna novica Video: Spomini na dneve, ko se je tresel Vitranc

• Na Pokalu Vitranc sta zmagala tudi dva brata. Mario Matt (AVT) je zmagal 2009 in 2011, njegov mlajši brat Michael Matt pa (v slalomu) leta 2017.

• Na veleslalomu leta 1970 sta si prvo mesto razdelila Mauro Bernardi (ITA) in Hans Enn (AVT).

• Najmanjša časovna razlika v slalomu je bila leta 1990, ko je Jonas Nilsson (ŠVE) za stotinko premagal Huberta Strolza (AVT).

• Največja časovna razlika med prvim in drugo uvrščenim je bila na slalomu leta 1961, ko je Ernst Falsch (AVT) premagal rojaka Josefa Stieglerja za 3,10 sekunde.

• Zadnji slovenski zmagovalec je Jure Košir v slalomu 6. 1. 1999.