Za 33-letnega Faka so bile to že 26. stopničke v karieri, a prve po treh letih in kolajni na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018. Foto: AP
Za 33-letnega Faka so bile to že 26. stopničke v karieri, a prve po treh letih in kolajni na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018. Foto: AP
Biatlon - svetovni pokal - skupinski start (M), posnetek iz Antholza

Pred Fakom sta bila na 15-kilometrski preizkušnji s štirimi streljanji le trenutno najboljši biatlonec in vodilni v svetovnem pokalu Norvežan Johannes Thingnes Bø, ki je ob 52. zmagi v karieri za 31,3 sekunde ugnal Francoza Quentina Fillona Mailleta, ki je lani v tej disciplini slavil na Pokljuki, in za 44,2 Faka. Bø in Fak sta v kazenski krog zavila po enkrat, Francoz pa je zgrešil dve tarči.

Skupinski štart (M), 15 km:         *  
 1. J. T. BÖ          NOR  35:44,3 (1) 
 2. Q. FILLON-MAILLET FRA    +31,3 (2) 
 3. J. FAK            SLO     44,2 (1) 
 4. V. CHRISTIANSEN   NOR     49,1 (3) 
 5. A. PEIFFER        NEM     49,1 (2) 
 6. E. BJÖNTEGAARD    NOR     50,6 (3) 
 7. B. DOLL           NEM     55,1 (3) 
 8. S. EDER           AVT     57,8 (2) 
 9. J. DALE           NOR   1:04,8 (4) 
10. M. PONSILUOMA     ŠVE   1:05,9 (4) 

Fak je bil odličen na prvih dveh streljanjih, ko je strelišče zapustil na drugem mestu za Italijanom Lukasom Hoferjem, po tretjem streljanju, ko je zgrešil 18. strel na tekmi, pa je kljub kazenskemu krogu ostal v skupini zasledovalcev za Bøjem in Fillonom Mailletom.

V krogu so bili tekmeci ob domačinu Hoferju, ki je v izjemni tekaški formi, tudi Norvežana Vetle Sjåstad Christiansen in Tarjei Bø, Nemca Arnd Peiffer in Benedikt Doll ter izkušeni Avstrijec Simon Eder. S taktično zrelim tekom je Fak s skupino prišel na strelišče, kjer je na prejšnjih treh postankih dokazoval, da je izredno hiter v primerjavi s tekmeci.

Foto: AP
Foto: AP
Jakov Fak je prikazal odlično predstavo. Foto: AP
Jakov Fak je prikazal odlično predstavo. Foto: AP

Na zadnjem streljanju so grešili prav vsi, tudi vodilna, izjema je bil le Fak, ki se je z ničlo prebil do tretjega mesta in ga s suverenim tekom obdržal. V samem finišu je lahko celo malce popustil in ob prihodu v cilj pozdravil navzoče.

"Zelo sem vesel današnjega nastopa. Po dolgih dveh sezonah končno nazaj na stopničkah. To je zelo dober občutek pred svetovnim prvenstvom. Seveda se zavedam, da bo še vedno treba dobro trenirati in da bo vsaka tekma izziv zase. To zdaj seveda ne pomeni, da se lahko pride do kolajne na svetovnem prvenstvu, vseeno bo treba tam zelo dobro nastopati in upati, da bom tako kvalitetno nastopil, da lahko pridem do kolajne," je po tretjem mestu pogled naprej usmeril Fak.

Fak poskrbel za odlične obete pred Pokljuko
Pogovor s Fakom po tretjem mestu v Anterselvi

Rusinjam štafeta
Rusinje Jevgenija Pavlova, Tatjana Akimova, Svetlana Mironova in Uljana Kaiševa so zmagovalke ženske biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v Anterselvi, ki je bila obenem tudi generalka pred februarskim svetovnim prvenstvom na Pokljuki.

Štafeta 4 x 6 km (Ž):              *   
 1. RUSIJA             1:07:32,4 (0+9) 
    Pavlova/Akimova/Mironova/Kaiševa   
 2. NEMČIJA                +11,0 (0+6) 
 3. FRANCIJA                21,2 (1+9) 
 4. ITALIJA                 40,5 (0+8) 
 5. BELORUSIJA              46,5 (0+14)
 6. NORVEŠKA                59,6 (1+12)
 7. ŠVEDSKA               1:09,7 (3+5) 
 8. UKRAJINA              1:09,9 (0+10)
  . ŠVICA                 1:09,9 (1+11)
10. ČEŠKA                 1:10,2 (0+10)
                                       
Slovenija ni štartala.                 
                                       
     * - zgrešeni streli + poprave     

V napeti končnici tekme je bila Kaiševa na strelišču boljša od Nemke Franziske Preuss in si priborila pomembno zmago. Tretje mesto so osvojile Francozinje, ki so morale enkrat v kazenski krog.

Med favoriziranimi ekipami so si Norvežanke privoščile 12 poprav na strelišču in en kazenski krog in bile šeste, Švedinje, ki so morale v kazenski krog trikrat, so bile sedme. Slovenija zaradi okužbe s koronavirusom na tekmi ni imela štafete.