Therese Johaug  je prevzela tudi vodstvo v seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Therese Johaug je prevzela tudi vodstvo v seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA

Norvežanka je ves čas tekla v ospredju in suvereno ubranila zmago na skupni turneji. V boju manjše skupine za drugo mesto je imela največ moči Rusinja Tatjana Sorina (+47,0), na oder pa se je povzpela še Švedinja Ebba Andersson (+48,6).

Edina slovenska predstavnica Anamarija Lampič je ves čas tekla okrog 18. mesta, na koncu je osvojila 19. mesto.

Zasledovalno, 10 km (Ž):               
 1. T. JOHAUG         NOR       25:06,2
 2. T. SORINA         RUS         +47,0
 3. E. ANDERSSON      ŠVE          48,6
 4. F. KARLSSON       ŠVE          50,8
 5. R. BRENNAN        ZDA          52,5
...                                    
19. A. LAMPIČ         SLO        2:24,4

"Tekma je bila res zelo, zelo zanimiva. To je moja najslabša disciplina. No, vsako leto gre na bolje, vsako leto sem boljša. Vidi pa se, da smo letos dekleta res zelo skupaj in da so tekme zelo zanimive. Res se boriš do zadnjega metra. Moram reči, da sem se danes zapodila na polno, šla sem za puncami," je nastop v Ruki strnila Lampičeva.

Praktično ves čas tekme se je gibala okrog 18. mesta, na koncu pa se je prav zanj pomerila s Švedinjo Anno Dyvik. Po prihodu v cilj sta bili tekmici poravnani, fotofiniš pa je odločil v prid Švedinje.

"V drugem krogu sta me ujeli Američanka in Avstrijka, želela sem teči z njima, a nisem zdržala tega tempa. Dva kroga sem nato tekla sama, in to zelo dobro. Borila sem se, grizla, gledala naprej, da izgubim čim manj stika. Na koncu pa me je res skupina po spustu ujela in imele smo sprint do cilja. Mislila sem, da bom Švedinjo lahko prehitela, a je bila na žalost nekaj centimetrov pred mano. Skupina je zagotovo hitrejša, a to je bil danes zelo, zelo dober trening zame. Vidi se napredek od lanskega leta, mislim, da gre vsako leto bolje in s tem dosežkom sem zelo zadovoljna," je še dejala Lampičeva.

Zmagovalna moška trojica – Bolšunov, Klaebo in Iversen. Foto: EPA
Zmagovalna moška trojica – Bolšunov, Klaebo in Iversen. Foto: EPA
Zasledovalno, 15 km (M):               
 1. J.-H. KLAEBO      NOR       35:09,8
 2. A. BOLŠUNOV       RUS          +0,7
 3. E. IVERSON        NOR           3,0
 4. C. H. HOLNUD      NOR          19,5
 5. I. NISKANEN       FIN          27,3
                                       

Tudi Klaebo znova na vrhu
Na zasledovalni tekmi tekačev na 15 km prosto ni bilo slovenskih tekačev. Johannes Hoesflot Klaebo je imel v soboto dobrih 15 sekund prednosti pred tekmeci, dan pozneje pa je dobil tekmo v samem finišu.

Za sedem desetink je ugnal branilca velikega kristalnega globusa Aleksandra Bolšunova iz Rusije, tretji je bil še drugi Norvežan Emil Iversen s tremi sekundami zaostanka. Takšna razvrstitev kot na tekmi je tudi v seštevku pokala.

Brodar z mešanimi občutki
Slovenska trojica danes ni tekmovala. Janez Lampič in Luka Markun sta pred tem ostala brez točk pokala. Eva Urevc pa jih je v petek dobila nekaj na sobotnem sprintu, potem pa zaradi slabšega počutja naslednja dva dneva ni nastopila.

"Občutki so nekoliko mešani. Vidi se, da Lampičeva vsako leto napreduje, vsako leto izboljša skupno mesto. Po drugi strani sem vesel, da je Eva prišla nazaj v sprintu po enoletni odsotnosti. Žal je imela včeraj nekaj težav na ogrevanju, počutje je bilo malce slabše in smo se preventivno odločili, da ne starta. Janez bi bil ob malenkost boljših smučeh v petek, imeli smo težavo z oprijemom, v trideseterici. Vsaj po mojem videnju je bil za to zrel in tega mi je žal, ker bi bila potem slika drugačna. Kar se tiče razdalje, pa vemo, da pri fantih v tem trenutku nimamo tekmovalca, ki bi lahko bil konkurenčen," je uvod v sezono pospremil glavni slovenski trener Nejc Brodar.

Lampičeva zadovoljna z 10. mestom na zasledovalni tekmi