Zmagovita zadnja predaja naveze Urevc - Lampič
Zgodovinski razplet! Foto: Reuters
Zgodovinski razplet! Foto: Reuters

Eva Urevc in Anamarija Lampič sta večji del finala tekli na tretjem oziroma četrtem mestu. Na začetku zadnjega kroga je vodilno skupino še vedno sestavljalo sedem tekmovalk, ki so imele možnosti vsaj za zmagovalni oder.

Prilepila se je za hrbet Svahnovi
Lampičeva se je sredi kroga taktično postavila za Švedinjo Linn Svahn in ji ves čas dihala za ovratnik. V zadnji ravnini je bilo dovolj prostora, da so se za zmago udarile kar štiri tekmovalke. Lampičeva je z izjemnim drsanjem skočila na čelo vrste, na koncu je Linn Svahn ugnala za 21 stotink, Švicarko Nadine Fähndrich za 28, Američanko Jessie Diggins pa za 34 stotink!

Končno sem v finalu dobila občutek, ki sem ga iskala ves vikend. Tudi taktično sva tekli zelo dobro, bili sva v stiku, nisva šli naprej. Ostali sva v ozadju v zavetrju, kar je bilo danes tudi zelo pomembno,

Anamarija Lampič
Lampičeva je v pravem trenutku stegnila nogo za zmago! Foto: EPA
Lampičeva je v pravem trenutku stegnila nogo za zmago! Foto: EPA

Zaradi vetra tekli malce v ozadju
"Res sva dobro taktično izpeljali tekmo. Tekli sva v ospredju, a zaradi vetra ne na prvem mestu. Ta zmaga je tudi malo maščevanje zame po izpadu iz finala včeraj," je v cilju povedala Lampičeva, ki se je spomnila sobotne tekme, ko je na posamični tekmi ostala brez finala. "Izredno, to je moja prva zmaga na velikih tekmah. Sem zelo vesela in pozitivno vznemirjena," se je v cilju le smejalo Urevčevi, ki je sploh prvič slavila v svetovnem pokalu. Slovenki sta v polfinalu tekli v drugi skupini, kjer sta osvojili tretje mesto za švedsko in ameriško štafeto.

"Končno mi je uspelo. Ne samo premagati Linn, ampak tudi vse preostale! Končno sem v finalu dobila občutek, ki sem ga iskala ves vikend. Tudi taktično sva tekli zelo dobro, bili sva v stiku, nisva šli naprej. Ostali sva v ozadju v zavetrju, kar je bilo danes tudi zelo pomembno," je pozneje dodala Lampičeva, Urevčeva pa: "Najina taktika je bila, da držim stik s tekmicami in da predam v stiku z njimi. Ana je na koncu lahko pokazala, česa je sposobna."

Finale moške tekme je pripadel Italiji. Foto: Reuters
Finale moške tekme je pripadel Italiji. Foto: Reuters

Črv in Lampič obstala v polfinalu
V moški konkurenci sta nastopila Vili Črv in Janez Lampič, v svoji polfinalni skupini sta osvojila 11. mesto in ostala brez preboja v finale, kjer sta slavila Italijana Francesco De Fabiani in Federico Pellegrino.

Svetovni pokal se bo nadaljeval 20. in 21. februarja v Novem Mestu na Češkem, nato bo sledilo svetovno prvestvo v Oberstdorfu.

Slovenke branijo srebro iz Seefelda 2019
Glavni trener slovenske reprezentance Nejc Brodar je že pred začetkom te sezone napovedal, da bodo v ekipi vse moči usmerili v letošnji SP v nemškem Oberstdorfu, kjer bodo odličja delili med 23. februarjem in 7. marcem. Lampičeva je predlani na SP v Seefeldu osvojila srebro v ekipnem sprintu skupaj s Katjo Višnar, ki pa je poleti končala športno pot.

Lampičeva in Urevčeva na najvišji stopnički v Ulricehamnu

Ulricehamn, svetovni pokal

Ekipni šprint (Ž):                    
 1. SLOVENIJA                 19:40,15
    Urevc/Lampič                      
 2. ŠVEDSKA I                    +0,21
    Dahlqvist/Svahn                   
 3. ŠVICA                         0,28
    van der Graaf/Fähndrich           
 4. ZDA                           0,34
 5. ŠVEDSKA II                    1,29
 6. ČEŠKA                         1,40
Ekipni šprint (M):                    
 1. ITALIJA 1                 18:29,00
    De Fabiani/Pellegrino             
 2. ŠVICA 1                      +1,10
    Furger/Hediger                    
 3. ŠVEDSKA 2                     1,61
    Westberg/Haeggstroem              
22. SLOVENIJA                         
    Lampič/Črv                        
Nordijsko smučanje - svetovni pokal: smučarski tek, ekipni sprint, posnetek iz Ulricehamna