Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze se bo od aktivnega smučanja poslovila na veleslalomu za zlato Lisico 7. januarja v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze se bo od aktivnega smučanja poslovila na veleslalomu za zlato Lisico 7. januarja v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Mazejeva je nazadnje v svetovnem pokalu nastopila marca 2015 v Meribelu, kjer je zadnji veleslalom sezone sklenila na 3. mestu. Foto: EPA

Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo pri SZS-ju prijavljena na to tekmovanje. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavil.

Smučarska zveza Slovenije
»Kratek stik« med Tino Maze in SZS-jem

Kot je sporočil SZS, Mazejeva zahteva, da ji pokrovitelji zveze za nastop v reprezentančnem dresu zagotovijo 90.000 evrov, sicer bo nastopila v dresu s svojimi osebnimi pokrovitelji.

Tina mora podpisati pogodbo s SZS-jem
Izvršilni odbor SZS-ja je sklenil, da mora Mazejeva izpolnjevati pogoje, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane reprezentance.

Torej mora imeti Korošica predhodno urejeno članstvo v matičnem klubu ter podpisano pogodbo s SZS-jem, v kateri je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji. Smučarska zveza jo bo v tem primeru tudi prijavila na tekmo. Daljša izjava SZS-ja sledi v nadaljevanju.

Sporočilo za javnost, ki ga je posredovala Smučarska zveza Slovenije in v katerem so obrazloženi tudi zneski, lahko v celoti preberete tukaj (.pdf datoteka; 183 kb)

Tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance
"Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije se je na dopisni seji seznanil s sklepi, ki so bili soglasno sprejeti v panogi za alpsko smučanje v zvezi z nastopom naše najboljše smučarke vseh časov Tine Maze na veleslalomu za Zlato lisico. Sprejet je bil sklep, da IO SZS soglaša z usmeritvijo panoge, vezane na nastop športnikov in športnic za slovensko reprezentanco v alpskem smučanju. Odbor panoge se je s pozivom seznanil na svoji seji 12. decembra 2016 in soglasno sprejel naslednje sklepe: za namen sklenitve dogovora, da bo tekmovalka lahko nastopila za reprezentanco, morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane reprezentance, in sicer urejeno članstvo v matičnem klubu/društvu (Modra kartica sezona 2016/2017) ter status aktivne tekmovalke (FIS koda) - podpisana pogodba s SZS, v kateri so opredeljene medsebojne obveznosti in dolžnosti, kjer je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji," so zapisali.

Uporaba drugih sponzorjev kršitev pogodbe
"Panoga za alpsko smučanje v tej sezoni pospešeno dela v smeri finančne sanacije in uspešno pridobiva nove sponzorje. Tako članom reprezentance, ki dosegajo merila, ni več treba plačevati samoprispevka. Izjemni rezultati tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju so dokaz, da gresta energija in delo v pravo smer. Uporaba drugih sponzorjev na tekmovalnem dresu bi pomenila neposredno kršitev obveznosti do sponzorjev in bi lahko resno ogrozila sodelovanje in posledično delovanje panoge. Če bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo. Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo pri SZS-ju prijavljena na to tekmovanje. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavil," so še sporočili s SZS-ja.

Verdnik: Vrata so odprta
Obe strani se bosta morala pogovoriti kmalu, saj je skrajni rok za prijavo Tine Maze na tekmo 31. december. "Naša vrata so odprta, mi se moramo pogovoriti. Nas zanima le to, da bo ta dan izpeljan tako, kot si ga je zamislila. Ne gre za pranje umazanega perila. Gre le za obveščanje o tem, kakšna situacija je," je na dialog pripravljen Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS-ju.

Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo pri SZS-ju prijavljena na to tekmovanje. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavil.

Smučarska zveza Slovenije
»Kratek stik« med Tino Maze in SZS-jem