Magnifico je navdušil s srbskim vojaškim orkestrom Stanislav Binički. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Magnifico je navdušil s srbskim vojaškim orkestrom Stanislav Binički. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Gurmanske 'ulične' dobrote projekta Sladolent. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lent je imel letos srečo z vremenom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tudi manjši odri so bili dobro obiskani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Večerni pogled na Lent. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ognjemet ob zaključku festivala Lent
Konec v slogu. Foto: BoBo

Številka se zdi za odtenek vseeno previsoka, a dejstvo je, da je mesto ob Dravi ta konec tedna še najbolj spominjalo na mravljišče, v katerem se je štajerskemu naglasu v dobri meri pridružil ljubljanski, ameriški, britanski, francoski, nemški, srbohrvaški in še bi lahko naštevali.

Dober obisk potrjuje tudi zasedenost hostlov, v katerih je bilo konec tedna posteljo težko najti.

Že samo nastopajočih je bilo 7.000, in to iz 48 držav, kot zakleto pa se je ob vsem sončnem vremenu, ki je radodarno obdarilo Maribor v teh dveh tednih, zlilo ravno na večer nastopa prvega imena letošnjega festivala, ameriške pop soul pevke Macy Gray.

Ta petek in sobota sta bila kljub nastopom nekaterih večjih imen (Marc Ribot, Lucky Peterson) povsem v znamenju Magnifica. Ta je v petek razgrel glavni oder na Dravi s srbskim vojaškim orkestrom Stanislav Binički, postaja na Lentu pa je bila premierna, te dni se namreč odpravljajo na veliko evropsko turnejo. Magnifico in orkester so občinstvu, med katerim je bilo v prvih vrstah opaziti člane Pozitivne Slovenije, postregli z uspešnicami iz filma Montevideo, Bog te video, za katerega je glasbo ustvaril Magnifico ob pomoči legendarnega orkestra. Na koncertu, ki ga je preveval prijeten retro pridih, smo lahko slišali tudi vrsto Magnificovih že ponarodelih uspešnic, od Ubiću te, do Silvije.

Od džeza do panka
Glasbenik je vajo ponovil še v soboto, na sklepni dan festivala, tokrat v soloizvedbi in na brezplačnem Jurčkovem odru. Poslušalcev se je zbralo toliko, da so morali številni prostor poiskati kar na stopnicah nad Lentom in na mostu čez Dravo.

Tudi na drugih odrih je bilo ob koncu tedna izbire kar nekaj, tako da je bilo za vsakogar nekaj, čeprav bi lahko rekli kakšno na račun predvidljivega izbora zvezd stalnic in lokalpatriotizma (Pankrti, Zoran Predin, Cover Lover pod mentorstvom "x-faktorskega" Aleša Uranjeka).

Nabitost koncertov
Vprašati se bi bilo treba tudi, v čem je smisel privabiti na Lent toliko nastopajočih, če se koncerti začnejo šele okoli 21. ure in se nato zadeve preprosto preveč prekrivajo.
Bolj smiselno bi jih bilo razporediti od popoldneva dalje, saj ljudje so očitno v mestu bili, vročino se je pa tudi dalo prenesti (pa čeprav s pomočjo štajersko velikodušnih akcij "liter sangrije: 5 evrov", "liter cuba libre: 10 evrov"). Verjamem, da je bilo kar nekaj obiskovalcev, ki bi si z veseljem ogledali tako Magnifica kot Marca Ribota na jazzlentu, kot Eldo Viler, ki je s hčerko Ano Dežman priredila intimen koncert v Špegelceltu. Žal to praktično ni bilo izvedljivo.

Sicer pa so množice, ki so se več kot očitno zbudile šele po 20. uri (ob 17. uri je Lent bolj spominjal na povsem običajni Lent - sem ter tja kdo na kavi ali na poznem kosilu, čevapdžinice so žar šele postavljale, suši stojnica je verjetno šele začela filirati tune, gurmanski šotori so imeli spuščene rolete), navalile tudi na "gastro Lent".
Letos je bila poleg obvezne srbske roštiljade in prebranca največja atrakcija Sladolent, na katerem so vse dni festivala svojo variacijo ulične hrane ponujali vrhunski slovenski kuharji. A več o Sladolentu v prispevku v prihodnjih dneh.

Še koče na bližnjem Mariborskem Pohorju so komaj sledile vsem naročilom pohorskih loncev, jelenovih golažev in pohorskih omlet, ki so jih snedali opoldanski izletniki.
Organizatorji zadovoljni
Če potegnemo črto, je bil letošnji Lent vsekakorznova zadetek v polno - ne nazadnje ne slišiš pogosto naključnega ljubljanskega obiskovalca Maribora, ki bi dahnil, kako se "tu dogaja precej več kot v Ljubljani". Uspeh potrjujejo tudi besede vodje festivala, direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine: "Obiskovalcev je bilo več kot prejšnja leta, slišalo se je tudi več jezikov. Zanesljivo k temu pripomore EPK kot tak, kakor tudi Festival Lent pripomore k izvedbi EPK-ja." Rukavina je ob tem dodal še, da so številke nekaj, bistvena pa da je "kakovost, druženje med ljudmi".

"Najbolj važno je to, da so obiskovalci kljub evropskemu prvenstvu v nogometu napolnili vsa prizorišča in v tednu po evropskem prvenstvu se je to še povečalo. Lentanje in zadovoljstvo, to je tisto, kar je Maribor v tem času nudil. Moram reči, da smo zelo zadovoljni," je sklenil Rukavina.

Lent se je že tradicionalno sklenil v soboto opolnoči z ognjemetom nad Dravo.