Prigode družine Conner se nadaljujejo brez glavne junakinje. Foto: IMDb
Prigode družine Conner se nadaljujejo brez glavne junakinje. Foto: IMDb
ABC je serijo Roseanne po 20 letih oživil marca letos, a jo je že maja ukinil. Gledanost je bila sicer zelo visoka, igralska zasedba pa se je z ukinitvijo znašla v nehvaležnem položaju. Foto: IMDb
Nova stara postava serije. Osrednjo vlogo je zdaj prevzel John Goodman. Foto: IMDb

In kako so ustvarjalci Roseannino odsotnost v premieri pojasnili? Po desetih sezonah, ki so se vrtele okoli matice družine Conner, so to zdaj - ubili.

Prva epizoda je postavljena v čas tri tedne po Roseannini smrti. Družina ravno izve od mrliškega oglednika, da Roseanne ni umrla zaradi srčnega napada v spanju, kot so sprva mislili, ampak zaradi prevelikega odmerka opiatov.

"To ni mogoče," odgovori Dan (John Goodman), ko mu Jackie (Laurie Metcalf) sporoči novico. "Vedeli smo, da ima težavo. Ampak na protibolečinskih tabletah je bila samo dva dni po operaciji, potem je jemala samo ibuprofen. To mora biti napaka."

"Menijo, da je morala vzeti tablete tik pred spanjem, z njenimi zdravstvenimi težavami pa je bilo dovolj, da je nehala dihati," mu odgovori Jackie.

Družina nato čez epizodo odkriva najrazličnejša zdravila, skrita po vseh koncih hiše, vključno z omaro in zamrzovalno skrinjo.

"Nisem mrtva!"
Takoj po premieri se je na Twitterju oglasila Barrova, ki je z velikimi začetnicami in štirimi klicaji zapisala samo: "Nisem mrtva, kuzle!!!!"

65-letna igralka je že prejšnji mesec v oddaji Walk Away izrazila svoje razočaranje nad tem, kako so se pisci odločili, da njen lik ubijejo. "Ni bilo dovolj, da me odpustijo, ampak so morali tako kruto užaliti ljudi, ki so ljubili to družino in serijo," je dejala.

Ob tem je še povedala, da se je že praktično sprijaznila s tem, kako so se stvari razvile. "Nič ne morem storiti glede tega. Konec je, končano. Ni ostalo nič več, za kar bi se borila."

Ustvarjalci serije medtem branijo svojo odločitev, kako bodo ubili Roseanne, češ da je kriza z opioidi v ZDA tako huda, da se jim jo je zdelo pomembno osvetliti.

"Mislim, da je bilo za nas pomembno, da smo vsi spoštljivi tako do Roseanne Conner kot do Roseanne Barr, a ko smo se pogovarjali o tem, nam je bilo jasno, da je serija Roseanne delovala ravno zato, ker smo se dotikali tem, ki so relavantne za naše občinstvo," je na okrogli mizi pojasnil izvršni producent Tom Werner. "To je serija o družini delavskega razreda in ta sloj je še posebej prizadet s krizo opisoidov."

Nagla ukinitev
Serijo Roseanne je ABC 20 let po koncu izvirne serije marca letos ponovno obudil, gledanost pa je bila izjemna. A že maja so serijo ukinili po rasističnem tvitu Barrove, uperjenem proti nekdanji Obamovi svetovalki v Beli hiši Valerie Jarrett.

"Kot da bi Muslimanska bratovščina in Planet opic imela otroka," je zapisala komičarka o Jarrettovi.Pozneje se je skušala izviti, da sploh ni vedela, da je Jarrettova temnopolta, za svoj izpad pa - ironično, glede na prvo epizodo Connerjevih - okrivila tablete.

Preostala igralska zasedba se je tako znašla v nelagodnem položaju, a so pri ABC-ju našli kompromisno rešitev in avgusta začeli snemanje Connerjevih, serije, ki se vrti okoli iste družine - a brez Roseanne.

66-letni Goodman je v oddaji Jimmyja Kimmela priznal, da je težko nadaljevati brez Barrove. "Manjka. Po toliko letih smo kot družina. Zelo čudno je bilo snemati prvo epizodo brez nje, ker je bila moja partnerica."

Da so Connorsi sploh lahko dobili zeleno luč, se je Barrova v okviru svoje poravnave z ABC-jem odrekla vsej svoji finančni in kreativni vpletenosti pri novi seriji. "Odrekla se je ogromno, da bi ljudje lahko delali," je poudaril Goodman.