Kdo bo nasledil Vozlja in Bučarja? Odgovor bo znan jeseni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kdo bo nasledil Vozlja in Bučarja? Odgovor bo znan jeseni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jazz Station
Zadnji zmagovalci MMS-ja so bili člani skupine Jazz Station. Foto: MMC RTV SLO

Razpis, na katerem ustvarjalci festivala vabijo vse zainteresirane glasbenike, da se prijavijo na Slovensko popevko, je že zunaj. Prireditev bo letos potekla v soboto, 15. septembra, ob 20. uri v SNG Opera in balet Ljubljana. Ogledali si jo boste lahko tudi v neposrednem prenosu na Televiziji Slovenija ali pa poslušali na Radiu Slovenija, Radiu Maribor in Radiu Koper.

Na letošnji Slovenski popevki bodo podeljene štiri nagrade: velika nagrada strokovne žirije Slovenska popevka 2012 za najboljšo skladbo v celoti; nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo; nagrada strokovne žirije za najboljšo interpretacijo in velika nagrada občinstva Slovenska popevka 2012.

Na začetku jeseni bo tako znano, kdo bo nasledil lanskoletne zmagovalce. Naj spomnimo: občinstvo Slovenske popevke je za svojega zmagovalca izbralo Marka Vozlja s pesmijo Tukaj si, strokovna žirija pa Rudija Bučarja s pesmijo Naj traja. Nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejela pesem Drobne slike (v izvedbi BilBi), nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo Anika Horvat (In situ), nagrado strokovne žirije za mladega perspektivnega avtorja ali izvajalca pa Samo Budna (Sončna hiša).

Znova melodije ob valovanju morja in žarkih sonca
A še pred jesensko festivalsko poslastico bo RTV Slovenija obudila speči festival na Obali z dolgoletno tradicijo.

Po dveh letih se vrača festival MMS. Organizatorja festivala, Občina Piran in Avditorij Portorož, sta po premoru k sodelovanju pri pripravi letošnjega festivala Melodije morja in sonca povabila tudi RTV Slovenija. Avditorij Portorož bo vse ljubitelje domače glasbene produkcije ob primorski klimi gostil v soboto, 7. julija. Organizatorji pa obljubljajo že zdaj, da se nam obeta pravi spektakel. Razpis za letošnji festival bo do ponedeljka, 23. aprila, objavljen na spletnih straneh RTV Slovenija in Avditorija Portorož.

MMS je v preteklosti ponudil melodije, kot so Nasmeh poletnih dni (Moni Kovačič), Dober dan (Bazar), Vrniva se na najino obalo (Helena Blagne in Nace Junkar), Še si tu (Marta Zore), Lahko noč, Piran (Anika Horvat), Cela ulica nori (Kingston) itd. ter pod soorganizatorstvom mariborske lokalne televizije skladbe Brizgalna brizga (Atomik Harmonik), Do Portoroža in Banana (Domen Kumer) ter Baila, baila, baila (Manca Špik).

Leta 2008 festivala niso organizirali, zato pa ga je naslednje leto vzela pod svoje okrilje znova RTV Slovenija - s ciljem, da v Portorož znova pritegne ljubitelje dobre glasbe in zabave. Na prireditvi, ki sta jo vodila Lorella Flego in Peter Poles, so slavili Jazz Station s skladbo Delam, kar se ne sme.