Džezva je v rabi že stoletja. Foto: Stockfood
Džezva je v rabi že stoletja. Foto: Stockfood

Tako, so ugotovili Američani, se da kavo skuhati tudi brez izpopolnjenih in zapletenih aparatov za kuhanje kave.

Da bi bralcem razložili, kako se kuha s to čudežno napravo, so angažirali Reem Assil, lastnico arabskih pekarn Reem’s in Dyafa v Oaklandu, ki ima "še žive otroške spomine" na svojo mamo, kako je kuhala kavo v svoji bakreni turški džezvi.

Ko se je Assilova preselila v Kalifornijo, je iskala džezvo, kakršno je imela njena mama, in nazadnje je nekaj podobnega, sodobno džezvo iz nerjavečega jekla, našla v eni od bolj znanih ameriških trgovin z gospodinjskimi pripomočki. Zdaj pravi, da ji je ta različica iz nerjavečega jekla bolj všeč.

Vsestransko uporabna

Pri Eaterju nato na dolgo razložijo vse prednosti džezve, od velikosti ("V njej lahko skuhate za kar od pet do šest skodelic esspresa!") do tega, da lahko v njej kavo zavrete počasi, ne da bi se na dnu žgala.

Odkrili so tudi, da je džezva zelo vsestranska ‒ ne samo, da lahko v njej skuhate kavo, zaradi kompaktnosti se da v njej tudi na hitrico stopiti čokolado ali pa pripraviti kreme in sirupe. "Kadar koli potrebujem majhno količino česar koli za kako jed, uporabim džezvo," pravi Assilova.

Kot še dodajajo pri Eaterju, lahko džezva tako nadomesti cel asortiman kuhinjskih pripomočkov, od aparatov za kavo do ponev in kotličkov za čaj. In še enostavna za čiščenje je!

Posmehljivi komentarji

Novico so v teh dneh pri Eaterju objavili še enkrat, pod njo pa se je hitro nabralo kar nekaj posmehljivih komentarjev. "Ta "pripomoček" je starejši od vaše celine," je na Twitterju komentiral eden. Spet drugi pa: "Na tole se vam smejijo prav na vsaki celini, razen Američanov, očitno."

"Kaj za vraga? Vi ste potrebovali stoletja, da ste to odkrili?" je Eaterju odgovoril neki bosanski bralec, medtem ko drugega skrbi, da bodo Američani zdaj džezvo ukradli. "Potrebovali so stoletja, da so to odkrili, zdaj pa si jo bodo verjetno prisvojili."