Evolucija užitka. Foto: Radio Prvi
Evolucija užitka. Foto: Radio Prvi

Seks je ena od tem, o kateri bi vsak lahko povedal nekaj, pa vendar se lahko vprašamo, ali je naše znanje o njem zadovoljivo? Glavne ovire na poti do seksualnega užitka pa so navidezno najbolj preproste: pomanjkanje komunikacije in nepoznavanje lastnega telesa. V igranem dokumentarnem podkastu Evolucija užitka sta svoj glas in interpretacijo prispevala igralca Manca Dorrer in Domen Valič. Domen o tem: "Veliko se pogovarjamo o spolnosti, veliko nasvetov imamo za manj izkušene ali mladostnike, veliko vemo o boleznih in težavah, povezanih z nezaščiteno spolnostjo v mladosti. O spolnosti v srednjih in zrelih letih pa sploh ne govorimo. Kot da bi se ta ustavila na končni postaji, ko se ustalimo s partnerjem in imamo otroke. K sreči pri Evoluciji užitka govorimo s strokovnjaki na raznih področjih, ki pravijo, da ni nujno, da se raziskovanje spolnosti ustavi, ampak lahko prek razumevanja naših in partnerjevih želja nadaljuje svojo pot proti skupnemu cilju – k užitku."

Manca Dorrer in Domen Valič se bosta prelevila v raziskovalni par, ki bo odkrival različne poglede na spolnost. Foto: Radio Prvi
Manca Dorrer in Domen Valič se bosta prelevila v raziskovalni par, ki bo odkrival različne poglede na spolnost. Foto: Radio Prvi

Tudi Manco sodelovanje v podkastu Evolucija navdušuje: "Obstajajo še neodkrite planjave, ki jih je treba v spolnosti odkriti in izvedeti. Predvsem me navdihuje in (vznemirja) to, da se bom lahko vsakič vživela v spolno življenje druge ženske. Tudi sama besedila, ki nastajajo v izobraževalnem uredništvu, so življenjska (tudi seksi) in so me takoj pritegnila. Mislim, da je podkast Evolucija užitka prava stvar, saj je o spolnosti nešteto tem, ki jih je mogoče obdelati skozi raziskovanje telesa, občutkov in uma."

V podkastu Evolucija užitka, v katerem bo vsakič (podkast izide vsak drugi petek v mesecu) nastopal drug lik, se bo vsakdo prepoznal in spoznal, da ni edini s takšno težavo oz. izzivom, ki bo izpostavljen v posameznih epizodah. Podkast Evolucija užitka, ki ga pripravljajo na Prvem programu Radia Slovenija, združuje zgodbe, ki jih poiščeta Eva in Luka ter se vživita v telo, misli, potrebe drugih, te izkušnje pa dopolnita z znanjem strokovnjakov. Najdete ga TUKAJ in v svoji aplikaciji za podkast.

E01S01: "Za seks sploh nimava več časa in energije"

Sem Mojca, univerzitetna profesorica. Z možem in dvema otrokoma živimo v stanovanju v Šiški. Seveda delam vse zelo "by the book". To pomeni, da se posvečam predvsem drugim - otrokoma, študentkam in študentom, doseganju akademskih ciljev, gospodinjskim opravilom. V službi je vse več dela, domov prihajam utrujena. Matej, moj mož, je glasbenik in pogosto ga ni doma, časa in energije za seks nama vedno zmanjka. O tem, da ne seksava, se z Matejem ne pogovarjava. Sem poskušala, pa sploh ne znam.

Za seks sploh nimava več časa in energije