89 metrov in 581 stopnic - pot navzgor je tudi tistim v najboljši formi povzročala nekaj težav. Foto: Niko Kutnjak
89 metrov in 581 stopnic - pot navzgor je tudi tistim v najboljši formi povzročala nekaj težav. Foto: Niko Kutnjak

Tek po stopnicah, v tujini dobro utečena disciplina - znamenita sta teka na newyorški Empire State Building in Petronasovo stavbo v Kuala Lumpurju -, je drugo leto zapored potekal v Sloveniji. Najvišja stavba na naših tleh, Kristalna palača v Ljubljani, je gostila drugi tek Alive Step Up.

Udeleženci so tekmovali v dveh kategorijah. Lahka oziroma kategorija Step Up je vključevala en vzpon po stopnicah - v enkratnem naskoku 21 nadstropij sta letos slavila Urša Pintar in Simon Novak.

V kategoriji Ekstremni Step Up pa je bilo treba vrh osvojiti trikrat, kar pomeni 1.377 premaganih stopnic. Zmagovalca ekstremnega teka po stopnicah sta ista kot lani - to sta Karmen Klančnik in Matjaž Mikloša, kar pomeni, da bosta še eno leto nosila naziv kralj in kraljica Kristalne palače.

Posebno kategorijo je predstavljala štafeta Alive Step Up, namenjena ekipam, kot so denimo podjetja in gasilska društva - med zmagovalce pa so se vpisali štafeta AD Kronos, PGD Podbrezje 1 (gasilci v polni opremi) in Haix Team Slovenija (gasilci v polni opremi z dihalno masko). Dobili pa smo tudi nov absolutni rekord Kristalne palače, štafeta Intersport je progo premagala v dobrih dveh minutah.

2. Alive Step Up sta povezovala Andrej Težak - Tešky in David Urankar, kot ambasadorji so se letos teku pridružili telovadca Rok Klavora in Žiga Šilc, biatlonec Klemen Bauer, skejtar, didžej in komik Klemen Bučan, kolesarki Anja Rugelj in Urša Pintar, odbojkar Nejc Zemljak ter komik Aleš Novak.

Prireditev je tudi letos dobrodelno obarvana, v sklopu dogodka so namreč zbirali sredstva za ljubljansko pediatrično kliniko. Glede na višino zbranih sredstev bodo za pediatrično kliniko izbirali med digitalno tehtnico z dolžinomerom, pulznim oksimetrom, merilnikom RR z manšetami in stenskim oftalmoskopom, so sporočili organizatorji.