McDonald's naj bi v vatikansko blagajno vsak mesec prispeval 30.000 evrov, a kot opozarja La Repubblica, tudi precej hrupa in vonja po hamburgerjih. Foto: Reuters
McDonald's naj bi v vatikansko blagajno vsak mesec prispeval 30.000 evrov, a kot opozarja La Repubblica, tudi precej hrupa in vonja po hamburgerjih. Foto: Reuters

McDonalds'u v Vatikanu najbolj nasprotujejo t. i. princi Cerkve, skupina kardinalov, ki so znani po rdečih pokrivalih, saj živijo nad prostori, kjer namerava ameriški velikan odpreti svojo restavracijo hitre prehrane.

Gre za palačo v neposredni bližini Trga svetega Petra, v prostorih, kjer je bila nekoč banka, pa bo, kot kaže, zaživela restavracija s hitro prehrano.

Predstavnik omenjene skupine kardinalov, kardinal Elio Sgreccia, je za italijanski časopis La Republica načrt McDonald'sa označil za spornega in perverznega. Kot je dodal, odprtje restavracije v bližini bazilike svetega Petra ni niti najmanj spoštljivo do tradicije in arhitekturne zasnove prostora.

Eden izmed ogorčenih kardinalov pa je celo pisal papežu Frančišku in ga pozval k posredovanju.

"Nov udarec za lokacijo"
Kot je za AFP povedal vodja odbora za zaščito zgodovinskega okrožja Borgo Moreno Prosperi, bi bilo odprtje McDonald'sa nov udarec za lokacijo, ki vsako leto pritegne množice turistov. Kot je dejal, je območje v zadnjih nekaj letih izgubilo identiteto, kar je pripisal porastu nezakonitih stojnic s spominki ter manjšim trgovinam v okolici.

Nekateri člani omenjenega odbora so medtem potezo, s katero bi po njihovem mnenju na že tako rizično lokacijo za morebitne teroristične napade spravili še več ljudi, označili za norost.