Salustiano posebnega recepta za dolgo življenje nima, razen tega da je vsak dan pojedel banano in nekaj tabletk anacina, neke vrste aspirina. Foto: guinnessworldrecords
Salustiano posebnega recepta za dolgo življenje nima, razen tega da je vsak dan pojedel banano in nekaj tabletk anacina, neke vrste aspirina. Foto: guinnessworldrecords
Misao Okawa
Najstarejša še živeča oseba na svetu je po Guinnessu Japonka Misao Okava, rojena 5. marca leta 1898. Foto: guinnessrecords
Johanna Mazibuko
Južnoafričanka Johanna Mazibuko svojo starost dokazuje z osebno izkaznico, izdano leta 1986, kjer je naveden njen rojstni datum. Foto: bbc.co.uk

Medtem ko je zadnji že februarja najbolj znana knjiga rekordov poslala potrdilo, da je najstarejša še živeča oseba na svetu, je Sanchez Blazquez, ki je bil rojen 8. junija 1901 v španski vasici El Tejado de Bejar, novopečeni član med Guinnessovimi rekorderji.

Salustiano Sanchez Blazquez, ki od leta 2007 živi v domu za ostarele, ob vpisu v knjigo pravi, da ni dosegel nič posebnega s tem, da je še živ. "Sem pač starec," je dejal za Guinnessovo knjigo rekordov. V mladosti je igral na porokah in zabavah na ljudsko glasbilo, imenovano dulzajna, neke vrste piščalko. Potem se je s 17 leti preselil z bratom in prijatelji na Kubo, kjer so delali v nasadih sladkornega trsa.

Leta 1920 je prišel v ZDA prek otoka Ellis in se zaposlil v rudniku premoga v državi Kentucky. Pozneje se je preselil na sever države New York blizu Niagarskih slapov, kjer je delal v gradbeništvu. Leta 1934 se je poročil z ženo Pearl, ki je umrla leta 1988. Pred tem sta dobila sina (šteje 76 let) in hčerko (ima 69 let), ki še živita, skupaj z vnuki, pravnuki in petimi prapravnuki.

Salustiano posebnega recepta za dolgo življenje nima, razen tega da je vsak dan pojedel banano in nekaj tabletk anacina, neke vrste aspirina. Hčerka pravi, da je razlog v tem, da je hudo trmast in samosvoj.

Na svetu je verjetno kdo, ki je še starejši, vendar pa imata Salustiano Sanchez Blazquez in Misao Okava uradni potrdili o rojstvu, zato sta se znašla med Guinnessovimi rekorderji.

"Jaz sem najstarejša na svetu!"
Uradno potrdilo o rojstvu naj bi imela tudi Južnoafričanka Johanna Mazibuko, ki naj bi bila s 119 leti najstarejša še živeča oseba na svetu, piše BBC.

Mazibukova se je rodila 11. maja 1894 in je preživela britansko kolonizacijo, rasistični sistem apartheida in vzpon Nelsona Mandele na predsedniški položaj ter njegovo upokojitev.

Njen 77-letni sin Tseko Mazibuko, ki živi z njo nedaleč od Johannesburga, pravi, da mama še vedno pospravlja svojo posteljo, kuha, pere perilo in se oblači, čeprav ne more več dolgo stati na nogah, ne da bi se ji zvrtelo. Večino časa zato porabi za gledanje televizije.

Mazibukova je živela dlje od svojih desetih bratov in sester, čeprav je bila najstarejša. Preživela je tudi pet od svojih sedmih otrok. Svojo starost dokazuje z osebno izkaznico, izdano leta 1896, kjer je naveden njen rojstni datum.

Še kot zanimivost: kar 90 odstotkov vseh ljudi, starejših od 100 let, je žensk.