Čevelj bo na voljo od februarja dalje. Foto: Nike
Čevelj bo na voljo od februarja dalje. Foto: Nike

Premierno bo copate nosil košarkarski zvezdnik lige NBA Jayson Tatum na jutrišnji tekmi ekipe Boston Celtics proti ekipi Toronto Raptors v Bostonu.

"Namerno smo izbrali košarko za prvi šport, na katerem bomo preizkusili Nike Adapt, zaradi vseh zahtev, ki jih imajo košarkarji glede svoje obutve," je povedal Eric Avar, kreativni direktor inovacij pri podjetju Nike.

Prvi bo športni copat prihodnosti na tekmi preizkusil Jayson Tatum. Foto: Nike
Prvi bo športni copat prihodnosti na tekmi preizkusil Jayson Tatum. Foto: Nike

"Med običajno igro košarke se stopalo igralca spremeni, zmožnost Adapta BB, da se hitro zrahlja in s tem poveča dotok krvi v stopalo, nato pa se ponovno zategne med samo predstavo, je tisti ključni element, zaradi katerega menimo, da bo igralčeva predstava boljša."

Cena? 350 dolarjev

In kako točno pametni copat deluje? "Ko igralec obuje Nike Adapt BB, personalizirani motorček in kolesje začutita napetost, potrebno za določeno stopalo, in ustrezno prilagodita oprijem."

Igralec lahko nato sistem, imenovan FitAdapt, nadzoruje prek dveh gumbov na robu podplata ali pa s pametnim telefonom. FitAdapt je sposoben shranjevati različne nastavitve oprijema za različne trenutke igre, vključno s premorom.

Nike je Adapt BB pred jutrišnjo premiero temeljito preizkušal s pomočjo zvezdnikov NBA-ja. "Da aplikacija omogoča, da si nadenete copato, pritisnete na gumb, spremenite barvo, vidite stanje baterije ... preprosto kul je," je povedal Tatum.

Pametni športni copati bodo stali 350 dolarjev, na tržišče pa jih bo Nike poslal februarja, najverjetneje pred tekmo vseh zvezd.