Pogled na dvorec Tabor z zelenice, na kateri bo maja nastal grajski rožni vrt, namenjen sprehodom in svečanim prireditvam. Foto: Ana-Marija Berk
Pogled na dvorec Tabor z zelenice, na kateri bo maja nastal grajski rožni vrt, namenjen sprehodom in svečanim prireditvam. Foto: Ana-Marija Berk

Uredništvo oddaje Na vrtu snuje poseben projekt V grajskem parku. Ljubitelje narave in vrtnarjenja vabimo, da v prvi polovici maja (odvisno od vremenske napovedi) parku dvorca Tabor v Višnji vasi pri Vojniku povrnejo grajski blišč. Celotno dogajanje bomo z več kamerami snemali pet dni.

Kako se prijaviti?

Če imate radi naravo in vam kopica vrtnarskih opravil ni odveč, hkrati pa se veselite novih znanj in znanstev, ste vabljeni, da se nam pri izzivu pridružite.
Osnovne podatke in morebitna vprašanja nam do konca tega tedna pošljite na e-naslov: navrtu@rtvslo.si ali pa preko FB-strani: Na vrtu, oddaja TV Slovenija.
Izmed prijavljenih kandidatov bomo izbrali 12 tekmovalcev, s katerimi bomo uskladili podrobnosti: termine snemanja, bivanje, prehrano …

Park je vsebinsko razdeljen na šest sklopov, za vsakega je odgovoren drug mentor. Za grajski rožni vrt bo poskrbela Mojca Rehar Klančič, dr. Sabina Šegula za grede zelišč, primernih za zadravilne zvarke, vse potrebno za grajsko mizo oziroma dvignjene zelenjavne grede pa bo zasadila ekipa z Rockom Finalom na čelu. Prostorsko najobsežnejše delo čaka ekipo Matica Severja, ki je odgovoren za ureditev grajskega sprehajališča in povezovalnih poti. Gorazd Mauer bo s sotekmovalcema obstoječi nasad trajnic popestrili s sekvojami, grajski kotiček za počitek pa bo z znanjem in delom oplemenitil dolgoletni sodelavec oddaje Na vrtu, Sebastjan Lipar.

Popoldnevi za grajske spretnosti

Televizijska ekipa bo ob tem poskušala ujeti čim več utrinkov, zapletov in razpletov. Za tekmovalce bo urejena tudi nekoliko odmaknjena "spovednica", v kateri bodo posamično pojasnjevali svoje občutke in izkušnje.

Ob vrtnarskih veščinah, ki jih bodo z glasovanjem ocenjevali gledalci oddaje Na vrtu, se bodo tekmovalci vsako popoldne pomerili še v grajskih spretnostih. Tako jim bo denimo znani florist v kratkem predavanju in prikazu pokazal, kako se naredi grajski šopek, tekmovalni pari pa se bodo nato pomerili v sestavljanju podobnega šopka, ki se bo najlepše podal v grajske sobane.

Projekt je zasnovan kot tekmovanje

Mentorji posameznih sklopov zasaditev v grajskem parku in graščak Matjaž Založnik med ogledom
Mentorji posameznih sklopov zasaditev v grajskem parku in graščak Matjaž Založnik med ogledom "delovnega območja". Foto: Ana-Marija Berk

Projekt V grajskem parku je zasnovan kot tekmovanje. Končnega zmagovalca bodo – poleg strokovnjakov v grajskih spretnostih – določili gledalci oddaje Na vrtu po elektronski pošti, družbenih omrežjih, pa tudi z glasovnicami na velikem grajskem pikniku, ki bo 27. 10., dan po predvajanju niza devetih oddaj.

Takrat se bo že pokazalo, kako dobro so se ukoreninile rastline in kako se razvijajo. Ustvarjalci in graščak Matjaž Založnik, lastnik dvorca Tabor, namreč upajo, da bo zasaditev trajna.