Koledar lahko kupite na spletni strani Ryanaira ali pa na krovu letala. Foto: Ryanair
Koledar lahko kupite na spletni strani Ryanaira ali pa na krovu letala. Foto: Ryanair
Za mesto stevardes letalske družbe navadno razpišejo precej ostre pogoje - tako morajo biti kandidatke ravno prave višine in teže, ne smejo nositi očal, zaželeno je, da so mlade, nekatere azijske letalske družbe pod pogoji navajajo tudi, da morajo biti samske in da ne smejo imeti nog na "x" ali na "o". Foto: Reuters

Sodnik je razsodil, da je koledar, ki ga irski nizkocenovni letalski prevoznik izdaja vsako leto v dobrodelne namene, seksističen. Ryanair je že napovedal, da se bo na razsodbo pritožil.

Ryanair je oglase za svoj letošnji koledar objavil konec lanskega leta. S prodajo so zbrali 100.000 evrov, ki so jih nakazali poljskemu dobrodelnemu skladu TVN, ki skrbi za bolne otroke na Poljskem.
A na oglase se je pritožila neka potrošniška skupina in prejšnji teden je sodišče v Malagi presodilo, da so v oglasih ženske obravnavane kot objekti in so kot taki diskriminacijski.

"Naše odvetnike smo pooblastili, da se pritožijo na razsodbo," je sporočil Ryanairov tiskovni predstavnik Robin Kiely. "Ta primer in razsodba se nanašata zgolj na določene oglase, objavljene novembra in decembra 2012, in nimata nobenega vpliva na Ryanairove dobrodelne dejavnosti ali naš aktualni koledar s kabinskim osebjem za leto 2014."

"Najboljši koledar do zdaj"
Izkupiček od koledarja za prihodnje leto, ki je izšel novembra, bo nakazan skladu za najstnike, obolele za rakom. Tudi tokrat Irci računajo, da bodo z njim zbrali okoli 100.000 evrov, poroča Telegraph.

Ryanair trdi, da je njihov zadnji koledar "najboljši do zdaj" in se ponaša s fotografijami 13 "osupljivih stevardes v kopalkah, posnetimi na lokaciji v Chanii na Kreti". Ko so direktorja letalske družbe Michaela O'Learyja vprašali, zakaj ni nikdar razmišljal o koledarju s stevardi, je ta odgovoril, da žensk ne bi bilo tako lahko prepričati v nakup, kot je moške.

Ryanair je koledar objavil ravno v istem tednu, ko se je moral vedno kontroverzni O'Leary braniti obtožb seksizma, potem ko je profilno fotografijo neke uporabnice Twitterja komentiral z besedami: "Dobra fotka. Rrrrrrrr!" Komentar je navrgel med enournim spletnim klepetom z uporabniki tega družbenega omrežja.