Tshering najde dovolj časa za obe svoji ljubezni. Foto: EPA
Tshering najde dovolj časa za obe svoji ljubezni. Foto: EPA

"Nekateri ljudje v prostem času igrajo golf, drugi streljajo z lokom. Jaz pač operiram," je dejal premier, ki je dodal, da z opravljanjem operacij sprošča stres. "Operacije bom opravljal, dokler bom živ. Prav pogrešam dneve, ko nisem v bolnišnici. Vedno, ko se peljem na delo, si želim, da bi zavil na cesto, ki vodi do bolnišnice," je še dejal.

"Ko sem v bolnišnici, pregledujem in zdravim ljudi, v vladni palači pa pregledujem zdravje javnih politik in jih želim izboljšati," premier vidi veliko povezanost med svojima dvema poklicema. Ni čudno, da je prav zdravstveno reformo postavil med prednostne naloge svojega mandata, piše Guardian.

Tshering je na volitvah prvič kandidiral leta 2013, a neuspešno, novembra leta 2018 pa je imel tako dober izid, da je zasedel premierski stolček. Je tretji demokratični voditelj, odkar se je Butan pred desetletjem iz absolutistične monarhije spremenil v demokracijo.

Prebivalci Butana veljajo za najsrečnejši narod v Aziji. Foto: EPA
Prebivalci Butana veljajo za najsrečnejši narod v Aziji. Foto: EPA

Butan je sicer kraljevina, stisnjena med Indijo in Kitajsko, v kateri živi 750.000 ljudi. Država je znana po uvedbi koncepta "bruto družbena sreča", skuša pa ohranjati svojo kulturno identiteto in tradicijo, zato ne sprejema nekritično vseh novosti, ki prihajajo iz azijskih velesil ali z Zahoda. V Butanu je ubijanje vseh živij bitij prepovedano, vsak tujec pa mora med bivanjem v državi vsak dan zapraviti najmanj 250 dolarjev.