Španska avtonomna pokrajina Katalonija je bikoborbe prepovedala julija lani, Kanarski otoki pa že leta 1991. Foto: EPA
Španska avtonomna pokrajina Katalonija je bikoborbe prepovedala julija lani, Kanarski otoki pa že leta 1991. Foto: EPA
Bikoborbe
Matadorji so v španiji pravi narodni junaki. Foto: EPA

RTVE je predvajanje bikoborb označila kot nasilje nad živalmi in sprejela odločitev, da jih ne bo več predvajala. Eden izmed razlogov za odločitev je dejstvo, da bikoborbe potekajo ravno takrat, ko je televizijski program namenjen mlajšim gledalcem. Sporočili so, da so se za ukrep odločili, da bi zavarovali otroke pred gledanjem nasilja, poroča tiskovna agencija AP.

Odločitev bo spet sprožila ostra trenja med Španci, saj v bikoborbah nekateri vidijo nedopustno krutost, za druge pa so vrsta umetnosti, ki ima v Španiji prav posebno vlogo, pritegnejo pa tudi velikansko množico turistov.

Sezona bikoborb se v Španiji vsako leto začne na velikonočni konec tedna, ko se največji bikoborski prazniki dogajajo v Madridu in v Andaluziji, v Malagi in Sevilli, pa tudi Valencia ni izjema. Sezona bikoborb traja do konca oktobra, ko bikoborci za nekaj mesecev pospravijo svoja ogrinjala.

Matadorji so pravi junaki
Pravila španske bikoborbe se razlikujejo od tistih, ki veljajo za bikoborbe drugod po svetu. Trije matadorji se bojujejo vsak s po dvema bikoma, pri tem pa jim pomaga šest pomočnikov. "Tekma" se začne, ko matadorji ob zvoku trobent vstopijo v areno in se predstavijo, za njimi pa v areno spustijo bika.

Bikoborbe potekajo v treh etapah. Najprej nastopita matador in njegov pomočnik, ki bika razdražita in ga prvič zbodeta, nato pa nastopijo drugi pomočniki, ki bika zbadajo z ostrimi palicami. Zadnje dejanje je znova prepuščeno matadorju, ki s seboj v areno prinese ogrinjalo in meč.

Po zelo teatralni borbi, ki je v Španiji priznana veščina, matador zabode bika skozi hrbet naravnost v srce, da se ta zruši po tleh. Matadorji, ki so za Špance pravi narodni junaki, si, če je občinstvo zadovoljno z njihovo predstavo, prislužijo stoječe ovacije.