Kraljica Elizabeta ni zadovoljna zaradi objave posnetka iz preteklosti. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta ni zadovoljna zaradi objave posnetka iz preteklosti. Foto: Reuters
Fotografija, ki buri duhove. Foto: YouTube
Britanski tabloid Sun razjezil kraljevsko družino

Kratek 17 sekund trajajoči video, ki ga je objavil Sun, prikazuje kraljico kot deklico, kako se s psom igra na zelenici v vrtovih gradu Balmoral. Njena mati nato dvigne roko, tako kot so to počeli nacisti, in ko to vidi Elizabeta, gib ponovi. Z njima sta tudi kraljičina sestra Margaret in princ Edward, kasnejši kralj Edvard VIII., sicer stric današnje kraljice, ki prav tako ponovi nacistično gesto.

Videti je, da Elizabeto in njeno mater k nacističnemu pozdravu spodbuja prav princ Edward, katerega povezave z nacizmom so na Otoku še vedno tema razprav. Nekateri zgodovinarji mu namreč očitajo, da je bil privrženec Hitlerjevega režima. S Hitlerjem se je sešel leta 1937, potem ko je leto prej abdiciral, ker se je poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson.

Britanski dvor jezen in razočaran
V soboto zjutraj so iz Buckinghamske palače sporočili, da so razočarani, ker je nekdo zlorabil družinski posnetek: "Žalostno je, da je nekdo pridobil in na takšen način izkoristil fotografijo, posneto pred osmimi desetletji, ki je očitno iz osebnega družinskega arhiva njenega veličanstva." Dodali so, da Elizabeta kot otrok ni mogla razumeti geste, ki jo je izvajala, sploh pa, da v tistem času nihče ni vedel, kako bodo stvari potekale pozneje: "Gre za nepošteno in zavajajoče dejanje."

Sun se brani z besedami, da video ponuja vpogled v Edwardovo razmišljanje. Urednik omenjenega tabloida Stig Abell je povedal: "Odziv dvora je žalosten. Moje stališče in stališče Suna, ki je razmeroma puristično, je, da je razkritje dokumenta, posnetka, ki ima zgodovinski in kulturni pomen, v interesu javnosti in države." Tabloid ne želi razkriti, kje je posnetek dobil, je pa nekdanji sodelavec dvora Dickie Arbiter za BBC povedal, da bo dvor zagotovo sprožil preiskavo, da najde krivca.

Britanski tabloid Sun razjezil kraljevsko družino