Pogled na kviz. Foto: ZSPM
Pogled na kviz. Foto: ZSPM

Zveza slovenske podeželske mladine – nevladna mladinska organizacija, ki združuje tako mlade s podeželja kot tiste, ki se čutijo povezane s podeželjem, skupno pa več kot 3000 mladih iz celotne Slovenije – vsako leto pripravlja tekmovanje Mladi in kmetijstvo. Letos je izvedbo preprečila pandemija covida-19, a so mladi vseeno želeli na nekakšen način pokazati svoje znanje, zato so pripravili spletni kviz Kaj v(j)?

Nanj se je lahko prijavil vsak, le računalnik, telefon in internet je potreboval. Tako se je prijavilo 82 posameznikov, iz različnih koncev in krajev, na koncu pa jih je tekmovalo 59. Spletni kviz so izvedli prvič s pomočjo Zooma (kjer so udeleženci spremljali vprašanja in potek kviza) in Kahoota (kjer so odgovarjali na vprašanja), celoten dogodek pa so prenašali tudi prek Facebooka, kjer so mlade tekmovalce spremljali njihovi navijači.

Kviz je potekal v 4 krogih, v vsakem so bili različni tipi vprašanj – drži/ne drži (na primer: Za predelavo bučnih semen v 1 liter bučnega olja pri toplem stiskanju potrebujemo 3 kg bučnih semen oz. 30 buč.), izbira pravilnega odgovora (Kakšna globina je priporočena za setev koruze? Kako globoko gre sejalnica / 3 cm, ne glede na tla / na težjih tleh 5–8 cm, na lažjih 7–9 cm / na težjih tleh 4–5 cm, na lažjih tleh pa 5–8 cm.), vpisovanje kratkega odgovora (Okrajšava za trenutno najbolj pretečo bolezen prašičjereje?). V finalni krog se je uvrstilo 12 finalistov, ki so morali odgovarjati na vprašanja mešanega tipa, na koncu pa je v kvizu slavil Domen Logar, drugo mesto je osvojila Tina Jurjevčič, tretje pa Florjan Klavž.

V zvezi podeželske mladine so sicer ravno te dni zagnali projekt, poimenovan neMOČ podeželja, katerega namen je "povečevanje pismenosti na področju duševnega zdravja na kmetijah, posameznikovo spoznavanje o pomembnosti le-tega, prepoznavanje različnih duševnih stisk in načini spopadanja z njimi", so pojasnili in dodali, da so njihovi cilji predvsem omiliti družbeno stigmo o duševnem zdravju na podeželju in oblikovati smernice za dolgoročno delovanje sistema na področju duševnega zdravja v Sloveniji.