Obami so letos že posvetili bulvar v Los Angelesu, če pa bo uspela še newyorška peticija, bo po njem poimenovana še avenija. Foto: AP
Obami so letos že posvetili bulvar v Los Angelesu, če pa bo uspela še newyorška peticija, bo po njem poimenovana še avenija. Foto: AP

Peticijo vodi liberalna organizacija Moveon.org, ki pravi, da želi preimenovanje dela 5. avenije med 56. in 57. ulico v New Yorku. Njena pobudnica Elizabeth Rowin meni, da si nekdanji ameriški predsednik Barack Obama zasluži ulico, poimenovano po njem, saj so pod njegovim vodstvom ubili organizatorja napadov na New York 11. septembra 2001, poleg tega pa je državo rešil iz krize.

Če bo peticija uspela, bo več kot 200 metrov visoka Trumpova stolpnica, zgrajena več desetletij pred tem, ko je Trump postal predsednik, na Aveniji predsednika Baracka H. Obame 725.

Preimenovanje pa ne bo preprosto, saj trenutna pravila v New Yorku določajo, da mora biti oseba najprej mrtva, šele nato se njeno ime lahko uporabi za ulico, avenijo, cesto ali pot. Poleg tega pa mora preimenovanje podpreti 75 odstotkov tistih, ki tam prebivajo.

To ne bi bila prva ulica, poimenovana po Obami, saj sta že dve v Los Angelesu. Na začetku letošnjega leta so mu tam posvetili Obama Boulevard, in sicer ker je tam 20. februarja 2007 gostil svoj prvi predvolilni shod.

"Ta ulica bo za vsakega otroka, ki se bo peljal tukaj mimo in videl ime prvega temnopoltega predsednika naše države, opomnik, da noben cilj ni nedosegljiv in da nobene sanje niso prevelike," je ob uradnem razkritju novega imena na Twitterju zapisal predstavnik mestnega sveta Herb Wesson, ki je odločitev o preimenovanju ulice uradno sporočil leta 2017.