Migrene so pogosta nadloga sodobnega človeka, a le peščica jih zaradi migren začne govoriti s tujim naglasom. Foto: Reuters
Migrene so pogosta nadloga sodobnega človeka, a le peščica jih zaradi migren začne govoriti s tujim naglasom. Foto: Reuters

49-letna Kay Russell se je po poročanju Press Association odpravila v posteljo s hudo migreno, ko pa se je zbudila, je ugotovila, da govori s francoskim naglasom.
Britanska babica iz Bishop's Cleeva naj bi bila ena od le 60 ljudi na svetu, za katere se ve, da trpijo za sindromom tujega naglasa, stanjem, ki prizadane del možganov, ki nadzirajo govor in tvorbo besed.
Tudi piše drugače
Strokovnjaki menijo, da sindrom sproži poškodba majcenih delov možganov, povezanih z jezikom in govornimi vzorci. Russellova je v pogovoru za lokalni časnik Gloucester Echo povedala, da ko trpiš za omenjenim sindromom, ne govoriš zavestno z drugačnim naglasom, ampak da gre dejansko za govorno napako.

Naglas Russellove najpogosteje zamenjujejo za francoskega ali vzhodnoevropskega. Po njenih besedah je sindrom prizadel tudi njene roke, kar v praksi pomeni, da tudi piše s tujim "naglasom". "Denimo, rečem 'peoples', ne 'people' (napačna množinska oblika za angleško besedo za ljudi, op. a.) in tako tudi zapišem. Izgubiš svojo identiteto in grozno velik del samega sebe. Počutim se kot druga oseba."
Russellova za migrenami trpi že 20 let.