Palestinski predsednik je s Hamasom sklenil dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. A nepriznanje Izraela ga lahko ogrozi. Foto: EPA
Palestinski predsednik je s Hamasom sklenil dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. A nepriznanje Izraela ga lahko ogrozi. Foto: EPA
Palestinsko gibanje Hamas ima med ljudmi največ podpore. Foto: EPA
Kofi Annan
Generalni sekretar ZN-a se zavzema za pospešeno reševanje palestinsko-izraelskega spora. Foto: EPA

Abas je dodal, da bo prihodnja vlada spoštovala sporazume, ki so jih sklenili Palestinci in Izrael. S tem bodo Palestinci izpolnili zahteve bližnjevzhodne četverice, ki je v sredo postavila obe zahtevi.

Abas se je ob robu Generalne skupščine sešel tudi z namestnikom izraelskega premierja Šimonom Peresom. Slednji je dejal, da se izraelski premier Ehud Olmert ne bo sešel z Abasom, dokler Hamas, ki vodi palestinsko vlado, ne bo izpustil v Gazi zajetega izraelskega vojaka in priznal Izrael.

Možnost premirja, a priznanja ne bo
Hamas, ki vodi palestinsko vlado in ima večino v palestinskem parlamentu, je že zavrnil trditve Abasa in sporočil, da Izraela ne bo priznal. Če je priznanje Izraela pogoj za vstop v vlado narodne enotnosti, potem nas v vladi ne bo, so sporočili iz tega skrajnega palestinskega gibanja, a dodali, da so vseeno pripravljeni na 10-letno premirje z judovsko državo.

Zaradi nasprotovanja Hamasa, da bi priznal Izrael, je mednarodna skupnost v veliki meri ustavila pomoč avtonomnim palestinskim ozemljem. To je sprožilo veliko gospodarsko krizo, saj tamkajšnja uprava nima dovolj denarja za plače v javni upravi, šolski sistem in zdravstvo.

O sporu tudi VS
Na ministrskem srečanju VS-ja ZN-a, na katerem bodo proučili predloge arabskih držav za ponoven zagon bližnjevzhodnega mirovnega procesa, pa je generalni sekretar ZN-a Kofi Annan poudaril, da ljudem na območju Gaze in Zahodnega brega, ki trpijo zaradi zasedbe, manjkata država in delujoča vlada. Opozoril je, da palestinski družbi grozi radikalizacija, če ne bo deležna takojšnje pomoči. Ob tem je dejal, da si tako večina Palestincev kot tudi Izraelcev želi miru, manjka pa jim most, ki jim bo omogočil, da se odpovejo konfliktom.

Predloge za zagon mirovnega procesa je sicer predstavil vodja bahrajnske diplomacije Haled Ben Ahmed Al Halifa, ki je dejal, da bi moral Annan pripraviti predlog mehanizmov za ponoven zagon pogajanj med Palestinci in Izraelom. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je po srečanju napovedala, da bo spet obiskala Bližnji vzhod.