Prijeti skrajneži naj bi sodelovali z iranskimi terorističnimi celicami. Foto: EPA
Prijeti skrajneži naj bi sodelovali z iranskimi terorističnimi celicami. Foto: EPA
Ameriški vojaki v Iraku
Zadnje čase je vse več preiskav o domnevnem nezakonitem ravnavnju ameriških vojakov v Iraku. Foto: EPA
Ajub Al Masri
Ubiti pripadnik Al Kaide naj bi bil tesni sodelavec vodje Al Kaide v Iraku. Foto: Reuters

Akcije so izvedli v šiitski četrti iraške prestolnice Sadr City, poročilo ameriške vojske pa navaja, da naj bi bili napadeni domnevni skrajneži povezani z iranskimi terorističnimi mrežami. Napadeni skrajneži naj bi tihotapili orožje in novačili nove borce, koalicijske sile pa naj bi po poročanju prič v akciji uporabile tudi helikopterje.

Domnevni teroristi naj bi izvajali močan odpor in naj bi med racijama vojake napadli z ročnim strelnim orožjem, granatami in bombami, a kljub temu žrtev med njimi ni bilo.

Iraški viri pa poročajo, da naj bi bile žrtve omenjene akcije izključno civilisti, ki so bili ubiti na svojih domovih. Med drugim naj bi bili ubiti tudi trije člani iste družine - oče, mati in sin. Četrt Sadr City je oporišče protiameriškega šiitskega klerika Moktade Al Sadra, ki s svojo Mehdijevo vojsko zahteva, da ameriška vojska zapusti Irak.

Obtožbe uboja civilistov
Ameriška vojska je dva vojaka obtožila naklepnega umora treh iraških civilistov v Iskandriji, južno od Bagdada. Dejanja naj bi izvršila v treh ločenih incidentih, v katerih naj bi najprej ubila civiliste, nato pa poleg njihovih trupel položila orožje. Vse skupaj naj bi se dogajalo med aprilom in junijem. Obtožnica je nastala potem, ko so predpostavljene o tem obvestili njuni sovojaki. Čeprav so enega izmed vojakov prijeli v Teksasu, so oba prepeljali v Kuvajt.

Ameriški preiskovalci sicer preiskujejo tudi druge incidente, v katerih naj bi ameriški vojaki nedovoljeno ubijali civiliste. Najhujši primer se je zgodil proti koncu leta 2005 v Haditi. Zanj je obtoženih šest marincev, ki naj bi ubili kar 24 civilistov.

Ubit Al Kaidovec
V petek je ameriška vojska ubila egiptovskega državljana, ki naj bi bil povezan s teroristično mrežo Al Kaida. Šlo naj bi za Abu Abda Al Rahman Al Masrija, ki naj bi bil povezan z vodjo iraške celice Al Kaide Abu Ajubom Al Masrijem. V dveh spopadih za Faludžo leta 2004 naj bi se bojeval proti ameriškim vojakom.

M. R.