Foto: Reuters
Foto: Reuters

Biden je nemški kanclerki prenesel zaskrbljenost zaradi plinovoda, s katerim bo Evropa po mnenju ZDA postala energetsko preveč odvisna od ruskega plina. "Kanclerki sem spet izrazil svojo zaskrbljenost glede Severnega toka 2, se pa oba strinjava, da Rusiji ne sme biti dovoljeno uporabljati energije kot orožja za grožnjo sosedam," je dejal Biden. ZDA so nedavno preklicale svoje sankcije proti graditeljem plinovoda.

Severni tok 2 bo zaobšel Ukrajino, s čimer bo ta ostala brez pomembnih prihodkov. Angela Merkel je pri tem poudarila, da bo Ukrajina "ostala tranzitna država za naravni plin in ima pravico do teritorialne suverenosti," navaja Deutsche Welle.

Angela Merkel je bila na svojem zadnjem uradnem obisku Bele hiše kot nemška kanclerka, saj se na septembrskih volitvah ne namerava potegovati za nov mandat. V času svojega mandata je imela opravka s štirimi ameriškimi predsedniki, od Georgea Busha mlajšega prek Baracka Obame in Donalda Trumpa do Bidna.

Med voditelja je bilo vsaj na novinarski konferenci čutiti ozračje medsebojnega spoštovanja in naklonjenosti. "Pogrešal vas bom na vrhunskih srečanjih," je Biden dejal kanclerki, ki je ameriškega predsednika nazivala z "dragi Joe" – in to kljub razlikam glede plinovoda, patentnih pravic glede cepiv proti covidu-19 in obrambnih izdatkov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Biden se ni zavezal odpravi prepovedi vstopa za Evropejce

Hkrati je Bidna opozorila na potrebo po odpravi prepovedi potovanj za Evropejce, ki želijo obiskati ZDA. Biden se ni zavezal odpravi ukrepa, zgolj v naslednjih dneh bo sporočil, kdaj bi prepoved lahko bila odpravljena.

Mednarodne organizacije in ZDA si na drugi strani želijo, da bi Nemčija prenehala nasprotovati odpravi patentne zaščite za cepiva proti covidu-19, vendar je nemška kanclerka tudi tokrat vztrajala pri stališču, da to ne bi bilo učinkovito in bi prizadelo prihodnje raziskave in razvoj zdravil ter cepiv. ZDA menijo, da bi bilo treba za cepiva proti covidu-19 uveljaviti izjemo.

Kitajska: ZDA za pritisk, Nemčija za sodelovanje

ZDA bi prav tako rade enotno fronto z Evropo proti naraščanju moči in vplivu Kitajske, vendar Nemčija doslej ni pokazala volje do večjega pritiska na svojo pomembno trgovinsko partnerko, čeprav je kritična do kršenja človekovih pravic na Kitajskem. Nemčija vztraja, da je treba sodelovati s Kitajsko glede boja proti podnebnim spremembam in covida-19. Je pa Berlin pripravljen na usklajevanje politike z ZDA glede delavskih pravic, trgovine in kibernetske varnosti. "Odnosi s Kitajsko morajo temeljiti na skupnih vrednotah ZDA in Nemčije," je dejala Merkel.

Univerza Johnsa Hopkinsa s častnim doktoratom za kanclerko

Voditelja sta izrazila sožalje s svojci več deset smrtnih žrtev poplav v Nemčiji. Biden je dejal, da ZDA "v tem trenutku" ne nameravajo pošiljati vojske na Haiti po atentatu predsednika, poroča BBC. Kubo je označil za "propadlo državo, ki zatira svoje državljane".

Ameriški predsednik je nemško delegacijo po konferenci gostil na večerji, na kateri so bili med drugimi tudi državni sekretar Antony Blinken in njegova predhodnika Hillary Clinton ter Colin Powell.

Kanclerka se je v četrtek zjutraj sestala še s podpredsednico ZDA Kamalo Harris, pozneje pa tudi s poslovneži. Ameriška univerza Johnsa Hopkinsa ji je med obiskom podelila častni doktorat.

Merkel na obisku pri Bidnu