Ban se je z egiptovskim predsednikom pogovarjal predvsem o načinih, kako bi na Bližnjem vzhodu vzpostavili mir. Foto: EPA
Ban se je z egiptovskim predsednikom pogovarjal predvsem o načinih, kako bi na Bližnjem vzhodu vzpostavili mir. Foto: EPA

Generalni sekretar ZN-a je poudaril, da mora mednarodna skupnost nuditi vso podporo bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu, novo palestinsko vlado pa je pozval, naj izpolni zahteve bližnjevzhodne četverice glede miru in varnosti v regiji. "Pričakujemo, da bo vlada narodne enotnosti izpolnila zahteve mednarodne skupnosti," je povedal Ban.

Ban bo svojo bližnjevzhodno turnejo nadaljeval v Izraelu in na palestinskih ozemljih, kjer se bo srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in izraelskim premierjem Ehudom Olmertom. S palestinskim premierjem Ismailom Hanijo, vodjo gibanja Hamas, ki ga ZDA in EU uvrščajo med teroristične organizacije, se Ban Ki Mun ne bo srečal.

Riceova že sedmič na Bližnjem vzhodu
Na novo bližnjevzhodno turnejo pa se je podala tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice. V Egiptu se bo srečala z voditelji Arabske lige, kasneje pa bo odpotovala še v Izrael in na palestinska ozemlja, kjer bo skušala doseči obnovitev prizadevanj za mir med Izraelci in Palestinci.