Papež Benedikt XVI. je določil svoje prve obveznosti. Foto: epa
Papež Benedikt XVI. je določil svoje prve obveznosti. Foto: epa
Franc Rode
Rodetu je ob smrti Janeza Pavla II. funkcija prenehala, novi papež pa mu jo je podaljšal. Foto: RTV Slo

Med drugim je za vatikanskega državnega tajnika znova potrdil Angela Sodana, ki je tako tudi po 15 letih ostal drugi človek v cerkveni hierarhiji. Vatikan je sporočil, da so bili do preklica znova potrjeni tudi vsi kardinali in nadškofi rimske kurije.

V skladu z apostolsko konstitucijo ob smrti papeža prenehajo funkcije vsem predstojnikom rimskih kongregacij, razen nekaterim najvišjim kardinalom.

Rode spet nastopil svojo funkcijo
V Slovenski škofovski konferenci so v pogovoru za MMC potrdili, da je papež Benedikt XVI. mandat podaljšal tudi nekdanjemu slovenskemu metropolitu Francu Rodetu. Rode je prefekt kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja v Vatikanu, ob izvolitvi kardinala Josepha Ratzingerja za novega papeža pa je izrazil zadovoljstvo in veselje, saj je bil to ves čas njegov kandidat.

Pri maši pol milijona vernikov?
V petek dopoldne se bo papež srečal z vsemi kardinali, ki so trenutno v Vatikanu, v soboto pa še z novinarji in predstavniki za stike z javnostmi. Umestitvena maša bo v nedeljo dopoldne, po napovedih pa naj bi se je udeležilo pol milijona ljudi. V ponedeljek bo papež sprejel nekatere uradne delegacije.

V sredo je Benedikt XVI. obiskal kongregacijo za nauk vere, ki jo je vodil do imenovanja, v rezidenci svete Marte pa je imel kosilo s sodelavci rimske kurije.