V Bosni v zadnjih mesecih vse bolj vre. Foto: EPA
V Bosni v zadnjih mesecih vse bolj vre. Foto: EPA


Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je že sporočil, da bodo sporni referendum o tem vprašanju kljub temu pripravili, kot je bilo načrtovano.

Ustavno sodišče BiH-a je novembra lani razsodilo, da zaznamovanje 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH-a, ker gre za spomin na datum, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratnega BiH-a sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH-u", torej Republike srbske, kar je privedlo do vojne. S tem kršijo tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti.

Kljub temu je parlament Republike srbske brez sodelovanja bošnjaških in hrvaških poslancev julija letos sprejel odločitev o razpisu referenduma, na katerem bodo volivci v entiteti odgovorili na vprašanje, ali podpirajo, da dan Republike srbske ostane 9. januar.

Referendum bodo izvedli 25. septembra
Parlament v Banjaluki je nato ustavno sodišče BiH-a zaprosil, naj znova preuči svojo odločitev o neustavnosti 9. januarja. Ustavno sodišče BiH-a je zahtevo zavrnilo s pojasnilom, da od Banjaluke niso prejeli nobenih novih elementov, ki bi omogočili ponovno preučitev odločitve o neustavnosti zaznamovanja 9. januarja.

Glede zahteve predsedujočega predsedstvu BiH-a Bakirja Izetbegovića, da izniči odločitev parlamenta Republike srbske o razpisu referenduma, pa so ustavni sodniki do končne odločitve sprejeli začasen ukrep, s katerim so začasno razveljavili odločitev poslancev v Banjaluki.

Dodik je že napovedal, da bodo referendum, tako kot so napovedali, izvedli 25. septembra. Dodal je, da ni pričakoval drugačne odločitve "tega političnega organa" in da lahko svojo odločitev razveljavi samo parlament Republike srbske, ki pa tega ne bo storil.